Citi sporta veidi
2013. gada 23. septembris, 02:29

LOK šonedēļ varētu izsludināt trīs iepirkumus par olimpiešu tērpu iegādi

Jauns.lv

Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK) šonedēļ varētu izsludināt trīs iepirkumus par olimpiešu parādes un ikdienas tērpu, kā arī apavu iegādi, informēja LOK preses sekretārs Mārtiņš Mālmeisters.

Tāpat šonedēļ iecerēta preses konference, lai sniegtu sīkāku informāciju par parādes un ikdienas tērpu dizaina izstrādes un citiem jautājumiem. Precīzs preses konferences datums un laiks pagaidām neesot zināms.

Parādes formu un ikdienas apģērbu dizainiskos risinājumus izstrādās Latvijā pazīstamā modes māksliniece Natālija Jansone. Tas notiks sadarbībā ar dizaineri Gvido Zālīti.

LOK sadarbība ar Zālīti ir ilglaicīga, savukārt ar Jansoni sadarbība sākusies pēc Ziemas Olimpiskajām spēlēm Vankūverā. Jansone norādījusi uz Latvijas sportistu tērpu dizaina slikto kvalitāti un tāpēc sāktas sarunas par dizaina uzlabošanas iespējām, skaidroja Mālmeisters.

Vaicāts, vai nebūtu jādod iespēja arī citiem māksliniekiem veidot dizainu, LOK preses sekretārs atbildēja, ka dizains ir Olimpiskās komitejas pārziņā un šādu ideju varētu apsvērt, ja rastos neapmierinātība ar pašreizējo mākslinieku darbu. Taču LOK pašlaik ir apmierināta ar Jansones un Zālīša darbu, tāpēc šādas nepieciešamības nav.

Jau vēstīts, ka 19.septembrī lielu ažiotāžu izraisījusi informācija par to, ka Latvijas delegācija Soču olimpiskajās spēlēs ģērbsies oranžās krāsās, kaut arī iepirkuma rīkotāji apgalvo, ka krāsa būšot drīzāk dzeltena. Ažiotāžu izraisījis fakts, ka publiskajā iepirkumā norādīti praktiski identiski apģērbu paraugi kā "Halti OY" jaunajā ziemas katalogā.

Publiskajā iepirkumā uzvarējusi Somijas kompānija "Halti OY", kas bijusi vienīgā pretendente.

Saeimas Korupcijas novēršanas apakškomisija ceturtdien vērsusies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) un Iepirkumu uzraudzības birojā (IUB) ar lūgumu vērtēt LOK amatpersonu rīcību Latvijas olimpiešu tērpu iepirkumā.

Savukārt Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) pagaidām nepieprasīs LOK skaidrojumus par Latvijas olimpiešu tērpu iepirkumu, jo vēlas sagaidīt KNAB un IUN pārbaužu rezultātus. Kā aģentūra LETA uzzināja ministrijā, tad IZM gaida izvērtējumus par LOK amatpersonu rīcību un publisko iepirkumu procedūras atbilstību normatīvajiem aktiem. Ja atzinumos tiks konstatēti pārkāpumi, IZM pieprasīs paskaidrojumus no LOK.

LOK ģenerālsekretārs un Latvijas delegācijas vadītājs Soču olimpiskajās spēlēs Žoržs Tikmers aģentūrai LETA izteicās, ka LOK ierobežotu līdzekļu dēļ nevar atļauties veikt formastērpu individuālu pasūtījumu.

Tikmers norādīja, ka "Olimpiskajās spēlēs vēlamies izskatīties atbilstoši. Turpinājumā vēl tiks rīkoti konkursi par parādes apģērbiem un apaviem. Novembra otrajā pusē būs jau nokomplektēts viss komplekts un varēs redzēt, kā izskatās sportisti. Domājam iekļauties apmēram 900 latu robežās uz vienu cilvēku. Cerams, ka uz parādes tērpiem pieteiksies kāds Latvijas ražotājs".

LETA