Futbols
2013. gada 22. oktobris, 21:50

Fergusons savā jaunajā grāmatā atklāj detaļas konfliktos ar Bekhemu un Rūniju

Jauns.lv

Leģendārais skotu futbola treneris Alekss Fergusons otrdien laidis klajā savu jaunāko autobiogrāfijas grāmatu, kurā atklājis detaļas plaši apspriestajos konfliktos ar Deividu Bekhemu un Veinu Rūniju.

Gandrīz 27 gadus ilgā darba laikā Fergusons Mančestras "United" vienību aizveda līdz 13 premjerlīgas čempionu tituliem, pieciem Anglijas Futbola asociācijas (FA) kausiem, četriem Anglijas Līgas kausiem un diviem UEFA Čempionu līgas tituliem. Pagājušajā sezonā "United" izcīnīja Anglijas premjerlīgas 20.titulu, bet Fergusons paziņoja par aiziešanu no futbola.

Jaunajā grāmatā "Mana biogrāfija" Fergusons izteicies, ka Bekhems savās pēdējās "United" komandā pavadītajās sezonās bijis kā apsēsts ar slavu, kā arī izklāstījis detaļas Rūnija paustajai vēlmei pamest klubu. Tāpat treneris atklājis, ka savulaik komandas ilggadējais kapteinis Rojs Kīns tika palūgts vienību pamest, jo tā arī nepublicētā intervijā asi kritizējis komandas gados jaunākos spēlētājus.

Tāpat Fergusons izteicies, ka 1999. un 2001.gadā viņam piedāvāts kļūt par Anglijas izlases galveno treneri, tomēr viņš no šīs iespējas atteicies. "Tas nebija iespējams. Nekad neesmu jutis kārdinājumu nogulties adatu gultā."

"Bekhems manā karjerā ir bijis vienīgais spēlētājs, kurš izvēlējās kļūt slavens. Viņš izvirzīja sev mērķi kļūt slavens ne tikai futbola laukumā," raksta Fergusons, kurš izlēma pārdot slaveno pussargu pēc tam, kad 2003.gadā pēc neveiksmīga mača netīši Bekhema virzienā spēra futbola zābaku, kas viņam trāpīja sejā. "Nākamajā dienā tas viss bija presē. Visur tika izcelts tas, kāds kaitējums ir viņam nodarīts. Ap to laiku pateicu vadībai, ka Bekhemam ir jādodas prom. Brīdī, kad Mančestras "United" spēlētājs uzskata, ka ir varenāks par treneri, viņam ir jādod prom."

Fergusons uzskata, ka Bekhems jūtami izmainījās 1999.gadā, kad apprecējās ar slavenās popgrupas "Spice Girls" dziedātāju Viktoriju Adamsu. "Mana lielākā problēma šajā stāstā ir tā, ka viņš iemīlēja Viktoriju. Tas mainīja visu."

Skotu speciālists raksturojis portugāli Krištianu Ronaldu kā visapdāvinātāko spēlētāju, ar kādu viņam nācies strādāt. "Pirmo reizi redzot viņu laukumā, jutu lielāko pacilājumu savā karjerā."

Tāpat Fergusons apstiprināja, ka Rūnijs lūdzis klubu viņu pārdot gan 2010.gadā, gan šīgada maijā. Pirmajā gadījumā uzbrucējs paudis neapmierinātību ar kluba ambīcijām, kā arī ieteicis Fergusonam iegādāties Vācijas izlases pussargu Mesutu Ezilu, uz ko Fergusons atbildējis, ka šādi jautājumi nav viņa kompetencē. Savukārt pagājušās sezonas beigās Rūnijs juties noguris un bijis neapmierināts ar to, ka regulāri tiek nomainīts no laukuma.

Tāpat treneris pastāstījis, kā 2006.gadā beidzās nīderlandiešu uzbrucēja Rūda van Nistelroja karjera Mančestras klubā. "Līgas kausa izcīņas finālspēlē bijām pārliecinošā vadībā, tāpēc vēlējos laukumā sūtīt Patrisu Evrā un Nemanju Vidiču, lai ļautu viņiem apostīt gaisu un sajust, kā ir izcīnīt kādu trofeju. Pagriezos pret van Nistelroju un pateicu, ka došu šiem puišiem iespēju doties laukumā, uz ko viņš atbildēja ar "Tu, ..."". Es to mūžam atcerēšos. Nespēju tam noticēt, taču tās bija viņa beigas klubā."

Desmit reizes Fergusons atzīts par premjerlīgas gada labāko treneri, bet 1999.gadā Lielbritānijas karaliene Elizabete II viņu iecēla bruņinieka kārtā.

LETA, AFP