2020. gada 22. janvāris, 10:48

Kā būtu, ja pasaulē valdītu sievietes? "Christian Dior" augstā mode - izsmalcināts manifests feminismam

Marika Džule

Jauns.lv

Francijas luksusa zīmola "Christian Dior'' jaunākā sieviešu pavasara/vasara 2020 kolekcija filigrānā manierē atbildes meklē uz jautājumu - "Kā būtu, ja pasaulē valdītu sievietes?". Senās Romas ietekme, smalki audumi, izšuvumi, sievišķīga pārliecība un maigums caurvij katru tērpos redzamo detaļu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Zīmola "Christian Dior" dizainere Marija Grācija Kjuri (Maria Grazia Chiuri) sadarbībā ar mākslinieci Džudiju Čikāgo (Judy Chicago), ar jauno pavasara/vasara 2020 augstās modes kolekciju triumfē radošumā, iedvesmu smeļoties Senās Romas kultūrā un feminisma būtībā, vēsta wwd.com.

foto: GOL/Capital Pictures
Smalki izšuvumi. "Christian Dior" augstās modes skate pavasaris/vasara 2020, Parīzes modes nedēļa

Modes skates vizuālais noformējums tika apzināti veidots kā stilizēts sievietes reproduktīvās sistēmas orgāns, kurā rodas un attīstās jauna dzīvība - ieturot to sārtas gammas, maigos, aicinošos, harmoniskos toņos.

Podiums izklāts ar milzīgu paklāju, kurā iestrādātais ziedu raksts veido tukšus ovālus - tā simboliski norādot uz pirmsākumu.

foto: GOL/Capital Pictures
"Christian Dior" pavasaris/vasara 2020, Parīzes modes nedēļa

Pie frontālās sienas uzmanību piesaista, rokām izšūts uzraksts ar modes skates galveno jautājumu - "Kā būtu, ja pasaulē valdītu sievietes?". Podiuma malās rindojas arī citi tikpat smalki izšūti uzraksti, kuri skar sabiedrībai aktuālas tēmas.

foto: imago images/Xinhua
Dizaineres Marijas Grācijas Kjuri iznāciens "Christian Dior" augstās modes skatē pavasaris/vasara 2020, Parīzes modes nedēļa

It kā pavisam vienkāršs, bet ļoti filosofisks jautājums, par kuru padomāt un pie sevis atbildēt tika aicināts ikkatrs modes skatē klātesošais.

foto: GOL/Capital Pictures
Modele "Dior" augstās modes skatē 2020, Parīzes modes nedēļa

"Christian Dior" dizaineres Marijas Grācijas Kjuri feminisma koncepta skatījums vainagojās ar sievietes - dievietes pārliecinošu tēlu, kurš tika reprezentēts ar gaisīgu kleitu, smalku audumu daudzveidību, tik tikko jūtamu trauslu rotu un vieglu apavu akcentiem.

foto: GOL/Capital Pictures
"Christian Dior" pavasaris/vasara 2020, Parīzes modes nedēļa

Kolekcijas augstvērtību papildināja smalki izšuvumi, ieturēti - vienotas, piezemētas gammas krāsu toņi, vienkārši piegriezumi - nekā lieka vai traucējoša. Siluetu caurstrāvotais sievišķības ēteriskums aizgūts, iedvesmu smeļoties Senās Romas vēsturiskajos tērpos un siluetos.

foto: GOL/Capital Pictures
Izšuvumiem rotāts tērps "Christian Dior" augstās modes skate pavasaris/vasara 2020, Parīzes modes nedēļa

Gatavojot kolekcijas konceptu, M. G. Kjuri sākotnēji ļoti iedvesmojās no Pjetro Rigolo (Pietro Rigolo) grāmatas "La Mamma", tas bija kā pirmais impulss, lai padziļinātāk izprastu feminismu, sievišķību, sievietes radošumu un mātes lomu.

foto: GOL/Capital Pictures
"Christian Dior" augstā mode pavasaris/vasara 2020, Parīzes modes nedēļa

"Bērna piedzimšana pārāk bieži tiek asociēta ar sievietes augstāko radošuma punktu, kurā par izšķirošo apstākli, tiek minēts sievietes lēmums un piekrišana pakļaut sevi šīm dabiskajām pārmaiņam, " komentē "Dior" modes nama dizainere.

foto: ZUMAPRESS.com
Modele "Dior" augstās modes skatē pavasaris/vasara 2020, Parīzes modes nedēļa

"Tevi pārņem satraucoša ideja, asociācijas ar šo mātes lomas procesu, ko ir grūti vārdos izskaidrot, bet ne visām tas skaitās kā dzīves galvenais mērķis un sasniegums. Mākslas, modes dizaina veidošana ir radošuma akts, kas savā veidā arī ir pielīdzināms bērna radīšanai," turpina Marija Grācija Kjuri.

foto: ZUMAPRESS.com
Modele demostrē tērpu "Christian Dior" augstās modes skatē pavasaris/vasara 2020, Parīzes modes nedēļa

Uz pašas uzdoto jautājumu "Christian Dior" modes nama galvenā dizainere atbildēja: “Pēc manām domām, ja sievietes valdītu pasaulē, varas nozīme būtu ļoti atšķirīga. Sievišķības jēga - un tā nenoliedzami pastāv gan vīriešos, gan sievietēs - ir rūpēties ne tikai par sevi, bet arī citiem. Es tā domāju, bet es nezinu. Es esmu modes dizainere! ”

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

foto: Laurent VU/SIPA
Fināla iznāciens "Christian Dior" augstās modes skate pavasaris/vasara 2020, Parīzes modes nedēļa

Parīzes augstās modes nedēļa: "Christian Dior" pavasaris/vasara 2020

gallery icon
54

Parīzes modes nedēļa: "Dior" pavasaris/vasara 2020

gallery icon
54

"Christian Dior Couture Cruise" pavasaris/vasara 2020 skate Marrākešā

gallery icon
73

Parīzes vīriešu modes nedēļa: "Louis Vuitton" rudens/ziema 2020/2021

gallery icon
20

Parīzes vīriešu modes nedēļa: "Balmain" rudens/ziema 2020/2021

gallery icon
47

Milānas vīriešu modes nedēļa: "Gucci" rudens/ziema 2020/2021

gallery icon
28