foto: Shutterstock
Kā saglabāt baltus zobus svētku lielās izēšanās laikā?
2019. gada 30. decembris, 18:54

Kā saglabāt baltus zobus svētku lielās izēšanās laikā?

100 Labi padomi

"100 Labi Padomi"

Iesaka Evija Mailo, zobu higiēniste AlMadents, Premium Medical un ērgļu zobārstniecībā.

Svētkos ir daudz jāsmaida, tāpēc nevajadzētu aizmirst par zobu higiēnu, piemēram, sarkanvīns, kafija, melnā tēja un citi krāsaini dzērieni var iekrāsot zobus. Patiesībā nekrāsojas zobi, bet gan aplikums, kas ir ap tiem, tāpēc ir svarīgi regulāri apmeklēt zobu higiēnistu.

  • Ja ir plombas uz priekšzobiem vai noberzta zoba emalja, šīs vietas var iegūt neglītu nokrāsu un sabojāt smaidu, tāpēc viesošanās laikā ieteiktu izvairīties no sarkanvīna, lai nenonāktu neveiklā situācijā. atgādinu, ka uzreiz pēc ēšanas vai vīna dzeršanas nevar tīrīt zobus, bet gan apmēram pēc 20 minūtēm. Skābes iedarbībā emalja šķīst, un, ja tīra zobus tūdaļ, emaljas slānis var tikt noberzts, un tas kaitē zobiem. Protams, izdarot to vienu reizi svētku laikā, nekas slikts nenotiks.Lai samazinātu skābes iedarbību uz zobiem, dzerot vīnu, ik pa laikam var iedzert ūdeni.
     
  • Centies ievērot pauzes starp ēdienreizēm, jo ilgstoša našķošanās kaitē zobiem. 
     
  • Liels skābes daudzums šķīdina zoba emalju. Arī pārmērīga augļu ēšana var novest pie zobu erozijām (emaljas noārdīšanās, šķīšanas). 
     
  • Lai izvairītos no ēdiena paliekām starp zobiem, piemēram, no gaļas ēdieniem, lieto zobu diegu.
     
  • No sliktas elpas, kura var rasties, ēdot ēdienus ar ķiplokiem, palīdzēs izvairīties košļājamā gumija vai mutes skalojamais līdzeklis. 
     
  • Lai iegūtu spožāku smaidu svētku laikā, var izmantot baltinošās zobu pastas. Svarīgi ir uzturēt veselīgu un skaistu smaidu, rūpējoties par zobiem katru dienu.