Ēdamās pupiņas skaistumkopšanā: gan iekšķīgi, gan ārīgi
Dermatologi un uztura speciālisti ādas izskata uzlabošanai iesaka regulāri ēst pupiņas, jo gremošanas procesā tās veido aminoskābes, kas labvēlīgi ietekmē ādas atjaunošanās funkcijas.
Pupiņās ir vērtīgas olbaltumvielas, pēc sastāva ir ļoti līdzīgas dzīvnieku izcelsmes olbaltumvielām, un tās labi un viegli uzsūcas organismā, nodrošinot jaunu audu veidošanu un organisma atjaunošanu.
Pupiņas satur arī daudz minerālvielu, piemēram, kāliju, tāpēc tās iesaka sirds veselības stiprināšanai, tās samazina aterosklerozi, holesterīnu. Pupiņas lieto arī diētiskajā uzturā, ja ir problēmas ar nierēm un urīnceļiem.
Tautas medicīnā pupiņas ārīgi lieto dažādu ādas problēmu samazināšanai, piemēram, ārstējot iekaisumus, apdegumus, brūces, ilgstoši nedzīstošas čūlas un ekzēmas. Pupiņas ļoti labi var izmantot arī skaistumkopšanā, tām piemīt atjaunojoša iedarbība.
Pupiņu sejas maska ir piemērota pelēkai, sausai, apvītušai ādai. Nav svarīga pupiņu šķirne, bet tām jābūt ekoloģiski audzētām.
Dari tā: ņem 3–4 ēdamkarotes vārītu pupiņu, saspaidi tās un samaisi ar ēdamkaroti augu eļļas, skābumam pievieno 2 tējkarotes citrona vai kāda cita skābena augļa sulas. Maisījumu klāj uz sejas ādas, arī uz kakla un dekoltē zonā. Pēc 20–30 minūtēm masku noskalo remdenā ūdenī.
Maska labi piesātina ādu ar B grupas vitamīniem, taukskābēm, fosforu, kāliju, magniju, dzelzi, tā pabaro ādu, izgludina grumbiņas un stiprina asinsvadus.