foto: Shutterstock
Kā pareizi sauļoties, lai tiktu pie skaista iedeguma un vienlaikus pasargātu ādu?
2019. gada 6. jūnijs, 06:54

Kā pareizi sauļoties, lai tiktu pie skaista iedeguma un vienlaikus pasargātu ādu?

"100 Labi Padomi"

Vasarā pēc gada vēsajiem mēnešiem tik ļoti gribas uzņemt dzīvinošu enerģiju no saules siltuma un gaismas. Turklāt saules gaismas iedarbībā ādā veidojas vērtīgais D vitamīns, kas ir vajadzīgs gan mūsu kauliem, gan imūnsistēmai. Tomēr nevajadzētu aizmirst, ka saules ultravioletais starojums spēj izraisīt priekšlaicīgu ādas novecošanu.

Lūk, daži padomi, kas palīdzēs iegūt skaistu, veselīgu iedegumu un pasargās ādu no kaitīgiem faktoriem. Kā pareizi sauļoties, māca farmaceite Marija Tretjaka.

 Dari tā

▪ Pāris dienas pirms sauļošanās sagatavo ādu, veicot pīlingu, lai nolobītu atmirušās ādas šūnas. Tādējādi āda būs gludāka, bet iedegums – vienmērīgāks un noturīgāks.

▪ Drošāk ir sauļoties no rīta līdz pulksten 11 un pēcpusdienā pēc pulksten 15.

▪ Lieto saules aizsargkrēmu (to izvēlies atbilstīgi savam ādas tipam) pirms došanās uz pludmali, lai tas pagūtu iesūkties ādā.

Krēms jāuzklāj no jauna ik pēc divām stundām un pēc katras peldēšanās. Aizsargkrēma vietā vari lietot iedeguma eļļu.

▪ Neizmirsti uzsmērēt aizsargkrēmu uz deguna, pieres, pleciem un ceļgaliem, jo šiem ādas laukumiem ir vislielākā jutība pret saules stariem. Matu aizsardzībai ieteicams izmantot īpašu eļļu, bet lūpām – balzamu ar SPF.

▪ Papildu aizsardzībai var noderēt bēta karotīna kapsulas. Nonākot organismā, bēta karotīns pārveidojas A vitamīnā (retinolā), kas sekmē ādas un gļotādu veselību, kā arī palīdz uzturēt normālu redzi. Bēta karotīna kapsulas var lietot gan pirms sauļošanās sezonas, lai sagatavotu ādu, gan visas sezonas laikā, lai uzturētu ādas veselību.

▪ Pēc peldēšanās noslaukies ar dvieli, jo ūdens pilieni fokusē saules gaismu gluži kā lēcas. Tas var izraisīt apdegumu.

▪ Neaizmirsti saulesbrilles – tās aizsargās ne tikai acis, bet arī plāno un jutīgo ādu ap acīm.

▪ Pēc sauļošanās lieto mitrinošu losjonu vai krēmu, lai nomierinātu ādu un samazinātu UV starojuma iedarbības kaitīgās sekas.

 4 fakti par bēta karotīnu

1. Bēta karotīns ir A vitamīna (retinola) priekštecis un svarīgs karotinoīds – organisks taukos šķīstošs pigments, kas sastopams oranžos, dzeltenos, sarkanos un zaļos augļos un dārzeņos (burkānos, aprikozēs, paprikā, ķirbjos, brokoļos, spinātos, tomātos, lapu salātos).

2. Jo intensīvāka ir nokrāsa, jo vairāk bēta karotīna satur auglis vai dārzenis un jo lielāka ir augu šūnu aizsardzība no saules radiācijas un ultravioletā starojuma postošās ietekmes.

3. Nonākot organismā, bēta karotīns tiek pārveidots par A vitamīnu tikai organismam vajadzīgajā daudzumā. Pārpalikums uzkrājas taukaudos zem ādas, pilnīgi nekaitīgā veidā. Tieši tāpēc bēta karotīnu atšķirībā no A vitamīna nevar pārdozēt.

4. Lai bēta karotīns labāk uzsūktos organismā, tas jālieto kopā ar taukvielām (piemēram, kapsulās ar eļļu).