foto: Shutterstock.com
Vai tiešām augļi un dārzeņi jāēd 5 reizes dienā?
2019. gada 28. maijs, 10:47

Vai tiešām augļi un dārzeņi jāēd 5 reizes dienā?

Jauns.lv

Ja kādreiz esat interesējušies par veselīga uztura ieteikumiem, noteikti lasījāt vai dzirdējāt, ka augļi un dārzeņi jāēd vismaz piecas reizes dienā. Nevienu citu pārtikas produktu nav ieteicams izmantot uzturā tik regulāri, bet augļiem un dārzeņiem ir īpaša vieta pārtikas piramīdā. Uzziniet, kāda ir augļu un dārzeņu nozīme mūsu uzturā, un kā plašajā veikalu piedāvājumā atrast veselībai un garastāvoklim noderīgākos produktus!

Augļi un dārzeņi – uzturvērtības līderi

Lai gan augļu un dārzeņu sastāvā dominē ūdens, uzturvērtības ziņā tie ir vieni no labākajiem produktiem cilvēku veselībai. Augļos un dārzeņos lielos daudzumos ir atrodami:

  • vitamīni un minerālvielas. A, D, E, K, C, B grupas vitamīni, kā arī minerālvielas – fosfors, kalcijs, kālijs, magnijs, cinks, dzelzs un jods, – ir vajadzīgi teju visu organisma sistēmu pareizai funkcionēšanai;
  • antioksidanti. Beta karotīns jeb A vitamīns, bioflavonoīdi, luteīns un likopēns aizkavē un novērš audu oksidēšanas procesus, kas bojā šūnas un pavājina imūnsistēmu;
  • šķiedrvielas jeb balastvielas. Tās nedod organismam enerģiju, bet pilda vairākas svarīgas funkcijas: aizkavē gremošanas procesus, lai organisms saņemtu visas nepieciešamās uzturvielas; samazina glikozes līmeni; palīdz pārstrādāt grūti sagremojamus produktus.

Kā augļi un dārzeņi ietekmē veselību?

Paši par sevi vitamīnu un minerālvielu nosaukumi maz ko izsaka cilvēkam bez izglītības medicīnā vai uzturzinātnē, tāpēc daudz svarīgāk ir saprast augļu un dārzeņu reālu ietekmi uz veselību. Lūk, daži pozitīvi ieguvumi, ko bauda augļu un dārzeņu ēdāji:

  • laba imunitāte – C un E vitamīns, beta karotīns un dzelzs nostiprina imunitāti un palīdz pārdzīvot vīrusu sezonu;
  • svars normas robežās – augļos un dārzeņos ir zems kaloriju līmenis, taču tie labi gremdē izsalkuma sajūtu un var aizvietot neveselīgus našķus;
  • perfekta gremošana – šķiedrvielas ir neaizstājams elements aktīvai gremošanai;
  • veselīga āda - A un E vitamīni nodrošina ādas reģenerāciju un ir īpaši vajadzīgi cilvēkiem ar problemātisko ādu;

Augļi un dārzeņi ietekmē arī asinsvadu, acu, sirds un daudzu citu orgānu veselību un sniedz savu artavu vēža, kataraktas, anēmijas un citu slimību profilaksē. Augļu un dārzeņu nozīmi mūsu uzturā nevar pārvērtēt, taču vēl joprojām ir novērojams nepietiekams svaigas produkcijas patēriņš. Viens no iemesliem – īss augļu un dārzeņu izmantošanas periods.

Pēc svaigiem produktiem veikalā jāiet gandrīz katru dienu, un dažiem cilvēkiem to neļauj darīt saspringts darba grafiks, citiem – veselības stāvoklis. Taču mūsdienās iespējams kombinēt visdažādākos dzīvesveidus un veselīgu uzturu, jo pārtiku tagad var iegādāties arī internetā.

foto: Shutterstock.com

Augļi un dārzeņi ar piegādi pie namdurvīm

Pārtikas interneta veikals Barbora piedāvā pasūtīt tiešsaistē visus produktus, ko var iegādāties lokālajā lielveikalā. Barbora sortimentā ietilpst vietēji un ārzemju augļi un dārzeņi: gurķi, tomāti, kartupeļi, avokado, melones, kivi u.c. Ir pieejama arī produkcija ar ES ekoloģisko marķējumu.

Papildu plašam preču klāstam, Barbora nodrošina:

  • ātru un kvalitatīvu piegādi. Minimāls piegādes intervāls ir viena stunda, un visi pirkumi tiek piegādāti atbilstoši aprīkotajās mašīnās, kas ļauj saglabāt preču svaigumu un nodrošināt perfektu higiēnas līmeni;
  • godprātīgu pasūtījumu grozu komplektēšanu. Barbora pasūtījumu komplektētāji atlasa labākos produktus, tāpat kā to dara pircēji veikalā;
  • ērti lietojamu mobilo aplikāciju, kas ļauj atjaunot pārtikas krājumus pat darba pārtraukumā vai braucot sabiedriskajā transportā;
  • mūsdienīgus apmaksas nosacījumus. Norēķini ar Barbora ir elektroniski, tāpēc tie atbrīvo pircējus no nepieciešamības ņemties ar banknotēm, monētām un pirkumu čekiem.

Ar Barbora pārtikas piegādes servisa palīdzību Jūsu mājā vienmēr būs svaigi augļi un dārzeņi garšīgām maltītēm. Vai palaidīsiet garām iespēju ēst veselīgi? Ienāciet Barbora mājaslapā www.barbora.lv un aplūkojiet pilnu preču klāstu jau tagad!

Reklāmas raksts tapis sadarbībā ar barbora.lv