foto: Shutterstock
Tikai vakarā izkāpi no zābakiem? Kā atpūtināt kājas
Arī ziemas periodā nevajadzētu aizmirst par pēdu veselību. Īpaši - slidenajā laikā, kad ir papildu slodze pēdu locītavām.
2019. gada 23. janvāris, 06:47

Tikai vakarā izkāpi no zābakiem? Kā atpūtināt kājas

"100 Labi Padomi"

Iesaka VC4 Diagnostikas centra fizioterapeite Simona Galvanovska.

Arī ziemas periodā nevajadzētu aizmirst par pēdu veselību. Visu dienu apavos un īpaši slidenā laikā, kad ejot papildus tiek noslogotas pēdu locītavas, vakarā būtu nepieciešams atpūtināt kājas.

Lūk, 3 ieteikumi pēdu veselībai.

■ Pēc garas dienas vakarā, atnākot mājās, nepieciešams kājas pacelt augstāk un paturēt 5–7 min, lai uzlabotu asinsriti pēdās. Vislabāk guļus uz muguras kājas pacelt uz augšu – var izmantot dīvāna malu vai vairākus spilvenus, paliekot tos zem apakšstilbiem.

■ Kad kājas nedaudz atpūtušās, nenolaižot tās, izkustina pēdas, veic apļveida kustības pēdas locītavās. 5 reizes uz vienu pusi, 5 reizes uz otru pusi, tad saliec un iztaisno kāju pirkstus.

■ Sēdus pozīcijā, izmantojot masāžas bumbu (vai tenisa) vai plastmasas pudeli, pielietu ar siltu ūdeni, ripina to zem pēdas uz priekšu un atpakaļ.

Ieteikums

Slidenā laikā īpaši būtu jāstiprina pēdas locītavas, lai tās būtu stabilas un paslīdot nerastos traumas. Viens no veidiem, kā stiprināt pēdas locītavu, ir stāvēt uz vienas kājas, apakšā paliekot spilvenu vai dvieli, kas radīs papildu nestabilitāti, sākotnēji mēģinot nostāvēt, pieturies pie kādas atbalsta virsmas.