foto: Shutterstock
Kāpēc lavandas neaug vienādi labi?
2018. gada 8. jūlijs, 08:25

Kāpēc lavandas neaug vienādi labi?

"100 Labi Padomi"

Galvenokārt tā notiek, ja dārzā ir iestādītas dažādu šķirņu un izturības ziņā atšķirīgas lavandas. Dominējošais priekšstats, ka lavandas ir pieticīgas, prasa minimālu kopšanu un itin labi pielāgojas arī mūsu ziemām, ne gluži atbilst patiesībai. Diemžēl lāča pakalpojumu lavandu cienītājiem izdara stādu pārdevēji tirgū, jo tur reti gadās redzēt rakstisku vai saņemt mutisku PRECĪZU informāciju, vai konkrētās šķirnes iztur mūsu ziemas vai arī tām vajag papildu aprūpi.

Turklāt šie pārdevēji lielākoties sniedz sev izdevīgāko versiju par lavandu audzēšanu un kopšanu. Tomēr vienīgais faktors, kas visām lavandām ir kopīgs, – skaistiem, krāšņiem ziediem un spēcīgai smaržai vajag sauli, sauli un vēlreiz sauli!

Kas vēl jāzina par lavandām?

▪ Tām ir dažāda salizturība – vienas izturēs salu līdz –5 grādiem, citas pacietīs –20 grādus, un vēl citas pat pārdzīvos –25 līdz –28 grādus. Visizturīgākā ir īstā lavanda (Lavandula angustifolia) – tā vislabāk pārdzīvo ziemu. Ir šķirnes arī ar rozā un baltiem ziediem.

▪ Savukārt Lavandula stoechas, latifolia un intermedia labāk audzēt toveros, tad uz ziemu tās varēs ienest vēsā (5–10 grādi) gaišā telpā.

▪ Pārāk daudz mēslojuma, kas satur slāpekli, lavandas ceriem liks izstīdzēt, sadalīties un izgāzties.

▪ Augsnē, kas ir sablietējusies un slikti laiž cauri mitrumu, lavandas saknes sāk pūt.

▪ Laputis, sēnītes, kas uzmetušās lavandai, visbiežāk liecina, ka augs bijis pamatīgi novājināts.

▪ Pārkoksnējusies lavanda ir jāapgriež ļoti uzmanīgi – iegriežot par dziļu vecajā kokā, augs, visticamāk vairs neatkopsies.

▪ Pirmajās dienās, kad lavanda no podiņa pārstādīta dobē, to vajag kārtīgi laistīt.

▪ Ja citas lavandas (izņemot iepriekš minētās, kuras nepārdzīvo mūsu ziemas) nolemts audzēt uz balkona vai terases, tās ir pareizi stādīt lielā podā ar drenāžu (nevis tikai nedaudz lielākā podā par iepriekšējo).

▪ Jāatceras, ka puķupodā augošās lavandas ir jālaista biežāk, tomēr fakts, ka šādi apstākļi augam rada stresu, – tā apgalvo pieredzējuši lavandu audzētāji.