foto: Publicitātes
"adidas" jaunā kleitiņa par 75 eiro satracina cilvēkus - un viņi liek pretī Staļina zvērību līķu kaudzes
Šāds ir kleitas modelis, ko var nopirkt internetā un ko "adidas" radījis par godu Krievijā gaidāmajam Pasaules kausam futbolā.
2018. gada 8. maijs, 07:01

"adidas" jaunā kleitiņa par 75 eiro satracina cilvēkus - un viņi liek pretī Staļina zvērību līķu kaudzes

Jauns.lv

Sociālajos tīklos visā pasaulē - arī Latvijā - pamatīgu šūmēšanos izsaucis kāds apģērba modelis, kuru klajā laidusi populārā kompānija "adidas". Apģērba vienību sauc par "Krievu tanka kleitu", tā ir sarkana un to rotā abreviatūra "USSR".

Sportisko apģērbu ražotājs "adidas" jauno modeli radījis par godu Pasaules kausam futbolā, kas šogad notiek Krievijā. Taču dizainā nav vis Krievijas vārds, bet gan Padomju Savienības abreviatūra. Kleitas un krekliņu kreisajā augšējā sānā krūšu rajonā arīdzan iestrādāts sirpis un āmurs. Šāds gājiens no visā pasaulē iecienītās kompānijas "adidas" nav palicis nepamanīts nedz tās produkcijas lietotāju vidū, nedz cilvēkos, kas seko līdzi notikumiem pasaulē un orientējas vēstures notikumos. "adidas" tiek nosodīts par šāda dizaina apģērbu, proti, tur kāds dzīvojot imperiālā nostalģijā un kaut kas tāds nav pieļaujams. 

Divu dienu laikā "adidas" saņēmis gūzmu pārmetumu par šāda apģērba dizainu, turklāt tas visiem pieejams interneta veikalos. Par sieviešu kleitiņu jāmaksā 75 eiro, par T-krekla variantu nedaudz mazāk. Piemēram, Lietuvas ārlietu ministrs publiski tviterī pauda pārsteigumu par "adidas" izvēli tērpu jaunradē. Savukārt Ukrainas publiskajā telpā tas vispār izvērsies par skandālu, un daudzi ukraiņi arī valdības līmenī cer, ka nekas tāds nebūs nopērkams ar piegādi uz Ukrainu, vēsta "Kyiv Post".

Latvijas sociālo tīklu segmentā cilvēki lielākoties reaģē uz jau citur radītiem jokiem par kleitiņas tēmu, sak, kāpēc tad nevarētu būt kleitas un krekli ar kāškrustu un nacistu saukli uz krūtīm? Savukārt citi norāda, ka ir lietas, ar kurām stilot nedrīkst, un Staļina režīms bija nepiedodams:

Vienlaikus arvien populārāka kļūst mirkļbirka #stopadidas, ar kuru cilvēki viens otram noraida vēstījumu, ka šīs firmas produkciju boikotēs. Pati kompānija "adidas" pagaidām nav nākusi klajā ar komentāru par jauno apģērbu līniju.