foto: Vida Press
Zinātnieki pierāda, kāpēc „Victoria’s Secret” skate nāk par ļaunu tavai figūrai
„Palūkojieties uz šīm modelēm kā profesionālām sportistēm. Vidusmēra cilvēks mierīgi spēj noskatīties Lebrona Džeimsa basketbola spēli un apbrīnot viņa atlētiskumu un meistarību. Tajā pašā laikā viņš nejūtas slikti un neizdara neadekvātus salīdzinājumus ar sevi pašu.”
2017. gada 17. novembris, 06:35

Zinātnieki pierāda, kāpēc „Victoria’s Secret” skate nāk par ļaunu tavai figūrai

Kasjauns.lv

Jau sen raisījušās diskusijas, vai modeļu vērošana skatēs un glancētajos žurnālos, nerada mazvērtības kompleksus citām sievietēm. Nesen veiktajā pētījumā apstiprināts, ka tā tiešām ir. Vairums sieviešu pēc tam jūtas slikti, uzlūkojot savu figūru.

Saskaņā ar nesen publiskoto Čepmena universitātē Kalifornijā veikto pētījumu rezultātiem, daudzas sievietes – taču ne visas! – sāk izjust lielāku neapmierinātību ar savu ķermeni pēc tam, kad vērojušas ārkārtīgi tievu, bikini ģērbtu modeļu fotogrāfijas. Šāds aspekts nav novērots, ja daiļā dzimuma pārstāvēm dots aplūkot neitrāla rakstura fotogrāfijas, kā, piemēram, abstraktās mākslas darbu reprodukcijas.

„Vizuālā tēla pētnieku vidū brieda aizvien jaunas nesaskaņas,” norādījis veselības psiholoģijas profesors Deivids A. Frederiks no ASV. „Daži pētnieki apgalvo, ka mediji būtiski ietekmē to, kā sieviete uztver savu ķermeni. Taču, apkopojot agrāk veikto pētījumu rezultātus, secināts, ka šādam apgalvojumam ir pārāk maz pierādījumu. Pēc tam pētnieki centās apgalvot, ka draugu un autoritāšu paustais spiediens atstāj vislielāko ietekmi. Tas viss pamudināja mūs veikt jaunu pētījumu un pašiem aptaujāt sievietes.”

2016. gada "Victoria`s Secret" skate

gallery icon

Lūk, piemērs tam, ko sievietes pateica pēc tam, kad bija aplūkojušas modeļu fotogrāfijas:

„Šie attēli lika man sajusties sliktāk sava auguma dēļ, jo visu modeļu figūras bija tik perfektas un skaistas. Viņas visas bija garas, ārkārtīgi tievas, visām bija nevainojami gluda āda un perfektas krūtis. Salīdzinot sevi ar viņām, es sajutos neglīta un nepievilcīga.”

„Viņas visas izskatās tik labā formā un veselīgas. Es izskatos daudz sliktāk salīdzinājumā ar viņām. Es sajutos sliktāk pēc attēlu aplūkošanas, jo nav manos spēkos iemantot tādu izskatu, kāds ir viņām.”

„Attēlu aplūkošana lika man sajusties krietni sliktāk attiecībā par savu ķermeni, jo neesmu tik labā formā kā meitenes fotogrāfijās. Man nav tādas figūras. Es nespētu tādu iemantot bez ekstrēmām diētām un pārmērīgas sportošanas. Es jau tā šodien jutos mazliet nepamierināta ar savu ķermeni, jo mans uztura režīms nav pārāk labs. Tagad es jūtos vēl sliktāk. Es guvu sava veida apliecinājumu tam, ka pavisam noteikti neizskatos līdzīga viņām, bet visu vēl sliktāku parada tas, ka tuvojas vasara.”

"Victoria’s Secret" skate 2015. gadā

gallery icon

Ja ar šīm atziņām vēl nepietiek, sievietes, kas aplūkoja modeļu fotogrāfijas, pauda lielāku interesi par striktām diētām un intensīvu slodzi sporta zālē, jo ļoti vēlējās nokristies svarā. 47% respondentu apgalvoja, ka viņām tagad zudusi vēlme doties uz pludmali un publiskā vietā staigāt peldkostīmā.

Modeļu fotogrāfijas aptaujātajām sievietēm radīja vislielāko neapmierinātību ar sekojošām sava ķermeņa daļām (uzskaitījums dots, sākot ar to, kas nepamierina visvairāk): vēders, svars, viduklis, kopējais izskats, muskuļu tonuss, kājas, augšstilbi, dibens, gurni, rokas un krūtis.

Pārsteidzoši maz – tikai 5-11% – aptaujāto sieviešu atzina, ka pēc modeļu fotogrāfiju aplūkošanas arī pašas sajūtas labāk attiecībā par savu ķermeni. Iespējams, ka šīm daiļā dzimuma pārstāvēm nevainojamās modeles rosināja domas pašām par savu seksapīlu un to, ka uz savu līdzcilvēku fona viņas, iespējams, izskatās tievākas un skaistākas.

2013. gada „Victoria's Secret” modes skate

gallery icon

„Daudzas no šīm modelēm pavada ārkārtīgi daudz laika un enerģijas, rūpējoties tikai un vienīgi par savu ķermeni,” norāda Deivids A. Frederiks. Viņām tas ir darbs. Ikdiena. „Turklāt, gaismas, dekoratīvā kosmētika un digitālo fotogrāfiju pēcapstrāde vēl papildus izskaistina viņu koptēlu.”

„Palūkojieties uz šīm modelēm kā profesionālām sportistēm. Vidusmēra cilvēks mierīgi spēj noskatīties Lebrona Džeimsa basketbola spēli un apbrīnot viņa atlētiskumu un meistarību. Tajā pašā laikā viņš nejūtas slikti un neizdara neadekvātus salīdzinājumus ar sevi pašu.”

Vēl svarīgi ievērot to, ka pievilcību nebūt nenosaka apģērba izmērs, kuru tu nēsā! Visām tas nevar būt viens un tas pats. „Pētījums tikai atkārtoti parāda, ka sievietes krietni pārvērtē tievuma robežu, kādu vīrietis uzskata par pievilcīgu,” teic doktors Frederiks. „Lai gan vairums vīriešu atzīs, ka tipiska „Victoria’s Secret” modele ir pievilcīga, katram no viņiem piemīt pašiem sava vērtību skala, kāda ķermeņa uzbūves sieviete viņu acīs ir pievilcīga.”