Zāles zaļums ziemas vidū- zaļā Antonelli San Marco olīveļļa

Zāles zaļums ziemas vidū- zaļā Antonelli San Marco olīveļļa

Jauns.lv

Olīveļļu mēdz dēvēt par zaļo zeltu. Tas – pateicoties vienam no atzītākajiem olīveļļas darīšanas reģioniem Itālijā un visā pasaulē – Umbrijai, kur darinātā eļļa tiešām ir tik zaļa kā zāle, un ikviens tās piliens ir kā dārgākās zāles cilvēkam.

Vīna un olīvu darītava Antonelli San Marko pieder ģimenei kopš 1881. gada, kad rūpals tika nopirkts no baznīcas, jo iepriekš ar tādām lietām varēja nodarboties tikai klosteros. Līdz 1979. gadam Antonelli nama galvenais produkts bija vīns, ko tirgoja tikai mucās, pēc tam to sāka pildīt pudelēs un  uz tām likt arī nama piederības uzlīmes. Visā šajā laikā kompānija gatavojusi arī olīveļļu, bet ļoti mazos apjomos. Tagad namam pieder 170 ha zemes, no tiem 45 ha plešas vīnogulāji, 10 ha – olīvkoki un atlikušajos – kvieši un citas lauku kultūras.  

Antonelli San Marco eļļa tās pikantās garšas dēļ visizteiktāk savu raksturu parāda kopā ar svaigu maizi (nepievienojot balzametiķi) un klasiski, kā to dara Umbrijā, papildina ikvienu zupu, sautējumu, dažādus gaļas ēdienus. Nepārprotiet – eļļa nav domāta cepšanai, to pievieno tikai tad, kad ēdiens jau ir gatavs un salikts šķīvjos. Tieši pirms ēšanas uzlejiet nedaudz eļļas, un maltīte iegūs pavisam citas nianses.

Signe Meirāne, www.cetrassezonas.lv, Pastaiga.lv / Foto: www.cetrassezonas.lv