Parīzes lauku garša
2013. gada 18. janvāris, 12:29

Parīzes lauku garša

Jauns.lv

Bistro Le Terroir Parisien ir viens no pēdējā laika spilgtākajiem Parīzes gastronomijas skatuves jaunpienācējiem. Tā nosaukums precīzi iemieso arī tā konceptu – visi bistro ēdienkartē izmantotie produkti ir vai nu no Parīzes, vai tās tuvākās apkaimes.

Te uz jūsu šķīvja ir īstens Parīzes terroir jeb, runājot vīna pasaules līdzībās, īsteni parīziska buķete, kuras fundaments ir unikāla augsnes, klimata un sajūtu ķīmija. Bistro idejas autors ir trīs Michelin zvaigžņu pavārs Janiks Allēno, kurš neslēpj, ka šis koncepts viņam bijis īsts izaicinājums. Mūsdienu Parīze krietni atšķiras no metropoles pirms gadiem 50 un 100, kad apkārtnes fermeri pabaroja vai visu pilsētu. Tieši Parīzes terroir savulaik kļuva par visas franču gastronomijas fundamentu, taču šobrīd vairums seno fermu un saimniecību likvidētas un atrast augstas kvalitātes vietējos produktus nav nemaz tik viegli.

Janikam Allēno tomēr ir izdevies gan piepildīt savu sapni, gan piešķirt klasiskajai franču virtuvei īsteni inovatīvu akcentu. Noteikti nogaršojiet asinsdesu, jo tik pārsteidzoši labu (un tik neordinārā izskatā) to diezin vai jel kad un jel kur būsiet baudījuši! Piedzīvojums te ir katrs ēdiens. Le Terroir Parisien atrodas Latīņu kvartāla šķērsielā, bistro ir neliels – optisku apjomu piešķir spoguļsiena. Laikmetīgais interjers ar koka griestiem kā jahtas klāju rada ceļojuma sajūtu – šoreiz laikā jeb Parīzes gastronomijas vēsturē.  

20 rue Saint Victor, www.bistrot-terroirparisien.fr

Una Meistere, Pastaiga.lv / Foto no publicitātes materiāliem