Tikko cepts

Tikko cepts

Jauns.lv

"Viesistabai" Kazarmās nu ir pusmāsa –"Viesistaba Vintage", kas ir Galleria Riga Blaumaņa ielas vārti un atrodas ēkā, kas pēdējos astoņus gadus bijusi pakļauta renovācijai. Viņi turpina Kazarmās iesākto – rīko dažādas sarežģītības un nopietnības pavārmākslas meistarklases ar un bez izklaides elementiem!

Arhitektūras vēsturē tā ierakstīta ar Tilnera vārdu, pēc Eižena Laubes projekta būvēta 1925. gadā un bijusi paredzēta veikala vai radniecīgas iestādes vajadzībām – lieli logi, plašs pagrabs. Tagad to savā labā mācās izmantot Viesistabas komanda, kas te ierīkojusi mācību un atpūtas telpu.

Viņi turpina Kazarmās iesākto – rīko dažādas sarežģītības un nopietnības pavārmākslas meistarklases ar un bez izklaides elementiem, izmantojot sava šefpavāra Normunda Šaitera (savulaik strādājis arī Polijā un Lielbritānijā), kā arī Latvijas gardēžu aprindās cienītu viesmākslinieku talantus un prasmes. Plašajā Tilnera nama pagrabā iekārtota ērta un ergonomiska atklātā virtuve un garš šefa galds padsmit ēdājiem (meistarklašu kalendārs – viesistabas.lv). Savukārt ielas līmenī var paēst brokastis un pusdienas (atvērts plkst. 8 – 17, sestdienās un svētdienās: 9 – 17), kā arī baudīt vīnu. Vintage ir arī stipri nopietns vīna plaukts, kurā var atrast gan ko nopērkamu un mājās nesamu, gan turpat uz vietas dzeramu, samaksājot korķa naudu. Cena – atkarīga no vīnizglītības un ambīciju līmeņa.

Dienas klājumā Viesistabā Vintage vienlaikus var ieturēties līdz 30 cilvēku. Ēdieni ir mazdrusciņ garlaicīgi klasiski, piemēram, brokastīs var dabūt omleti ar dažādiem pildījumiem (Ls 2,50), kartupeļu pankūku ar auksti kūpinātu lasi un skābo krējumu (Ls 3,50) vai plānās pankūkas ar ievārījumu (Ls 2). Pusdienās būs pikantā vērša astes un pupiņu zupa (Ls 2,50), jēra gaļas pelmenīšu zupa Āzijas gaumē (Ls 3,30), pasta ar šefpavāra Normunda Šaitera īpašo gaļas-sēņu krējuma mērci un zaļajiem zirnīšiem (Ls 4), liellopa sānu steiks ar kartupeļu pankūku un sarkanvīna-šalotes sīpolu mērci (Ls 8), pannā cepta mencas fileja ar spinātiem, franču pupiņām un sviesta mērci (Ls 6,70). Uzkodās – klasiskie Cēzara salāti ar vistas fileju, parmezānu un grauzdiņiem (Ls 3,50) vai krāsnī cepts kazaspiena siers uz grauzdiņa ar sarkano biešu marmelādi un lapu salātiem (Ls 3). Ir arī deserti – siera kūka (Ls 3), brilē krēms vai saldējumu asorti (Ls 2,50), šokolādes fondants ar saldējumu un plūmju – Armanjaka sīrupu (Ls 3,50). Kafija (viss klasiskais spektrs) Ls 1,50. Viesistaba Vintage ir savdabīga franciskā brasserie latviskā izpratnē – te ēdiena galvenā vērtība ir profesionāli pagatavoti svaigi un kvalitatīvi produkti. Un brasērijā viesim pienāktos justies kā mājās, nevis kā komerciestādē, tāpēc tas arī var lūgt pagatavot viņam kādu citu ēdienu no produktiem, kas ir virtuves rīcībā, vai aiziet palūkoties, kā pavārs gatavo pasūtīto. Un, protams, papļāpāt ar to.

Viesistaba Vintage interjeru veidojusi māksliniece Kristīne Bicāne (Viesistaba Kazarmās, 3 pavāru restorāns, bistro 3 zivis), te aplūkojams kārtējais viņas lampu dizaina paraugs. Telpas gars labi saskan ar ēdienu – labākais, ko var paņemt no klasikas, lietderīgi izmantojot katru kvadrātcentimetru (sastāvdaļu).

Plusi

: kvalitatīvs, garšīgs un paredzams ēdiens, kas nav ilgi jāgaida. Omulīga telpa, nedaudz steidzīgi, bet citādi visnotaļ patīkami ēdēji. Lai gan, tikai šķērsojot mazu iekšpagalmiņu, iespējams nokļūt Galleria Riga milzīgajā vēderā, kurā ir vesels lērums ēstuvju, Viesistaba Vintage uzrunā daudz personiskāk un elegantāk.

Īpaši plusi

: iespējas gastronomiski izglītoties, turklāt ne tikai pavārmākslā, bet arī vīna zinībās. Meistarklases rīko vīnzinis Gints Sniedze.

Mīnusi

: “tikai ēdējus” var tracināt iestādījuma darba laiks un tā negaidītās izmaiņas kāda lielāka gastronomiski izglītojoša pasākuma dēļ. Komandai vēl pamazām “jāapgūst telpa” un jāiestrādājas.

Pastaiga.lv / Foto: Rojs Maizītis