Grilēti ēdieni un pikniks veģetāriešiem. Receptes
Kad draugu kompānija dodas piknikā cept šašliku, ko iesākt veģetārietim? Ne jau badu mirt! Veģetārās uztura skolas Vegus.lv vadītāja Dita Lase sniedz daudzveidīgus padomus bagātīgam veģetāriešu piknikam.
Iemarinē un grilē dārzeņus
Jebkura jūsu (kādreiz) iecienītākā šašlika marināde der dārzeņu (paprika, baklažāni, cukini, sīpoli u.c.), sēņu (šampinjoni, portobello), tofu vai novārītu sojas gabaliņu iemarinēšanai. Pēc tam saveriet visu glīti uz iesmiem un apgrilējiet pirms šašlikiem, kamēr ogles vēl kvēl ar liesmu (uz gruzdošām oglēm, kas piemērotas gaļai, veģetārie šašliki parasti pārlieku izžūst).
Grilē polentu
Lieliska piedeva grilētiem dārzeņiem un sieriem ir polenta (kukurūzas manna). Tiesa, to jāpagatavo iepriekšējā vakarā, pirms plānots doties zaļumos. Pievienojot tai olīveļļu un dažādas garšvielas (provansas zaļumi; vai timiāns; vai cepti sīpoli un kūpināts siers utt.) vai nelielus dārzeņu gabaliņus (tomāti, paprika, olīvas u.tml.), karstu izklājiet veidnē apmēram centimetra biezumā. Pa nakti lai nostāvas, tad otrā dienā grieziet polentu gabalos un tos grilējiet.
Taisi lavašu
Sagatavojiet kādus pikantus salātus - no pupiņām vai grilētiem dārzeņiem un ēdiet ietītus lavašā.
Gatavo veģetāro burgeri
Pagatavojiet pupiņu burgerus. Turku zirņus vai novārītas pupiņas, lēcas vai zirņus samīciet ar kartupeļu stampu, pievienojiet novārītu bulguru vai griķus, rīvētus un apceptus burkānus un seleriju, sīki sakapātu ķiploku, saulē kaltētus tomātus, kariju vai jebkuru citu iecienītu garšvielu maisījumu. Izveidojiet plācenīšus, karstā eļļā īsu brīdi apcepiet. Pie ugunskura uz grila apgrilējiet. Kečups vai kāda cita mērce noteikti klāt iederēsies.
Cep pīrāgus
Izcepiet pīrādziņus – pildījumā derēs gan kartupeļi ar garšvielām, gan lociņi, dilles un citi zaļumi, viegli apsautēti jaunie kāposti ar vārītiem rīsiem, sēnes, siers ar pesto vai kūpinātu papriku u.c.
Cep jaunos kartupeļus
Kas gan var būt gardāks par follijā ietītiem, ugunskurā ceptiem kartupeļiem! Pirms ietīšanas apslaki tos ar garšvielu sviestu vai eļļu, pievieno ķiplokus un zaļumus.
Saldajā - grilēti augļi
Grilēšanai piemēroti arī daudzi augļi – ananasi, banāni, citrusaugļi, vīnogas. Tos var iepriekš arī iemarinēt, piemēram, eļļas – balzametiķa (vai aveņu etiķa) marinādē. Apgrilētus pēc vēlēšanās vēl varat mērcēt ar cukuru sablenderētu zemeņu mērcē.
Grilēta kukurūza ar sēņu un zemesriekstu mērci
4 kukurūzas vālītes
Mērcei:
100g sēņu (šampinjoni, šitaki vai baravikas)
½ sīpola
mazliet eļļas vai sviesta
50g krēmīgā zemesriekstu sviesta
50g sadrupinātu valriekstu vai zemesriekstu
50g rīvmaizes
mazliet medus (vai agaves sīrupa)
sāls, pipari, pēc vēlēšanās - čili
Kukurūzas vālītes notīra un 5 minūtes vāra sālsūdenī. Notecina.
Sēnes un sīpolu sakapā, apcep. Sajauc ar pārējām sastāvdaļām.
Piknikā kukurūzu apgrilē, pasniedz ar krēmu.
Piparmētru marināde
(der gan šašlikam, gan dārzeņiem, gan augļiem)
1 krietna buntīte svaigu piparmētru
1 baltais vai sarkanais sīpols
3 ēdk. sezama eļļas
3 ēdk. olīveļļas
4 ēdk. laima vai citrona sulas, vai balsamiko etiķa
1 tējk. medus vai kļavu sīrupa
sāls, pipari pēc garšas
sezama sēkliņas
Piparmētru un sīpolu sīki sakapā, sajauc ar pārējām sastāvdaļām. Pārlej gabaliņiem, kurus vēlaties marinēt.
Sīpolu standziņas uzkošanai pie alus
500g miltu
11g sausā rauga
2 tējk. sāls
1 ēdk. cukura
2 ēdk. eļļas
250ml silta ūdens
4 sīpoli
300g purava
1 ēdk. sviesta
sāls, pipari, rīvēts muskatrieksts
300g skāba krējuma (20% vai 25% treknuma – liesāks vai treknāks neder)
rīvēts siers pēc patikšanas, bet var arī iztikt
Mīklas sastāvdaļas samaisa un ļauj 30 min. uzrūgt.
Tikmēr sīpolus un puravus sagriež ripiņās, apcep sviestā, pārkaisa garšvielas. Kad padziest, sajauc ar krējumu.
Mīklu izveltnē, ļauj vēl 15 min. uzrūgt. Tad tai pārklāj sīpolu masu un 220 C cep 15 min. Ja liek sieru, to pārkaisa 5 min. pirms cepšanas beigām. Gatavu atdzesē, sagriež standziņās.
Kasjauns.lv/Foto: Shutterstock