Septiņas idejas, kā citādi pagatavot kartupeļus
Latviešu virtuves karalis - kartupelis - mūsu šķīvjos spēj parādīties arī gluži pārsteidzošās garšu niansēs un receptes. Jā, pat saldēdienos! Piedāvājam septiņas idejas, kā kartupeļus pagatavot citādi.
Saldie kartupeļi – 1. variants
Nomizo 600 g ar mizu vārītu kartupeļu un sarīvē. Pievieno 1 olu, 125 g mannas, sāli un maltu muskatriekstu. Samīci mīklu, izveltnē 1/2 cm biezumā un sagriez 5 cm platās strēmelītēs. Apzied ar 60 g izkausēta margarīna un pārkaisi ar kanēļa cukuru. Saritini, saspied maliņas un cep sakarsētās taukvielās. Pasniedz ar augļu kompotu.
Saldie kartupeļi – 2. variants
Iepriekšējā dienā izvāri 1 kg mazu kartupelīšu ar visu mizu, nokās, noskalo zem auksta ūdens strūklas un nomizo. Pa nakti ieliec ledusskapī. Dziļā pannā izkausē 1/2 tases cukura un viegli apbrūnini. Noņem no uguns un samaisi ar 125 g izkausēta sviesta. Liec pannu atpakaļ uz uguns, ieber kartupeļus un maisi, līdz tie viscaur pārklāti ar glazūras kārtiņu. Pasniedz, piemēram, pie ceptas zoss ar āboliem un plūmēm, arī pie virziņkāpostiem.
Kartupeļu un ābolu deserts
Nomizo 650 g ar mizu vārītu kartupeļu un sarīvē. Samaisi ar 600 g rupji rīvētu ābolu, 125 g miltu, 1/2 paciņas cepampulvera, 65 g cukura, 1 paciņu vaniļas cukura vai 2 ēdk. ruma, rīvētu citrona miziņu un šķipsniņu sāls un rūpīgi samīci. Saritini garenā rullītī, pēc tam sagriez šķēlītēs un cep sakarsētās taukvielās. Pasniedz ar ābolu biezeni.
Kartupeļu vafeles
Sasildi 3/4 l piena, nosmel dažas ēdamkarotes un tajās iedrupini 40 g rauga, izšķīdini, pēc tam pakāpeniski, ik pa laikam pielejot atlikušo pienu, pievieno 250 g rīvētu vārītu kartupeļu, 250 g mannas, 250 g kartupeļu cietes, 125 g miltu, 65 g cukura un sāli, lai izveidojas vidēji bieza vafeļu mīkla. Lej sakarsētā vafeļu pannā un cep. Pārkaisi ar pūdercukuru.
Ābolu un kartupeļu sacepums
Sarīvē smalkās skaidiņās 750 g nomizotu kartupeļu. Pārgriez uz pusēm 3 skābus ābolus, izņem sēklotni, bet mīkstumu sagriez plānās šķēlītēs un apslaki ar citrona sulu. Sacepumu veidnē, kas ieziesta ar sviestu, pārmaiņus kārto ābolus un kartupeļus. Katru kārtu pārkaisi ar sāli, maltiem pipariem un sakapātu timiānu, bet beigās pārlej ar 250 g saldā krējuma. Virsū kārto 250 g šķēlītēs sagriezta kamambēra un 2 ēdk. sviesta piciņu. Cep 40 minūtes līdz 180 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī.
Saldās kartupeļu klimpas
125 g mīksta margarīna saputo gaišās putās, pakāpeniski pievieno 4 olas, 40 g cukura, sāli, 2–3 ēdk. miltu un 400 g sarīvētu vārītu kartupeļu. Izveido klimpas, liec viegli verdošā sālsūdenī un vāri aptuveni 10 minūtes. Gatavas pārlej ar apbrūninātu sviestu un pārkaisi ar grauzdētu rīvmaizi. Pasniedz ar augļu salātiem.
Kartupeļu sacepums ar vaniļas mērci
370 g vārītu sarīvētu kartupeļu samaisi ar 200 g izkausēta margarīna, 125 g cukura, 1 paciņu vaniļas cukura, sāli, 4 olām un 3 ēdk. ruma. Pildi ietaukotā veidnē un cep līdz 180 grādiem sakarsētā krāsnī zeltaini brūnu. Pasniedz ar vaniļas mērci.
Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: All Over Press