Kaķītim stress. Kā to noteikt un kā palīdzēt
Visbiežāk kaķiem ādas problēmas izraisa psiholoģiska rakstura spalvas izkrišana, kas rodas, ja kaķis pastiprināti laiza savu kažoku.
2014. gada 3. septembris, 12:15

Kaķītim stress. Kā to noteikt un kā palīdzēt

Jauns.lv

Ja kaķis pastiprināti laiza spalvu, tas noteikti liecina par stresu. Šajā rakstā uzzināsiet, kā samazināt kaķa stresu un novērst spalvas izkrišanu.

Stresa iespaidā vai pēc kāda atsevišķa nepatīkama pārdzīvojuma, kaķis nevis normāli mazgā spalvu, bet laiza to biežāk un intensīvāk. Šādi, stresa izraisīti traucējumi biežāk skar Austrumu šķirnes kaķus, taču tie var piemeklēt jebkuru kaķi. Būtiska loma kaķa uzvedībā ir iedzimtībai un apkārtējai videi. Uzskata, ka kaķi no stresa cieš daudz spēcīgāk nekā suņi, jo kaķi pie cilvēka mājokļa pieradināti salīdzinoši nesen, tādēļ vēl nav samierinājušies ar šādu kopdzīvi. Piemēram, daudzi cilvēki nesaprot, ka kaķis nelabprāt dala savu teritoriju ar kādu citu dzīvnieku, pat ja tas ir cits kaķis. Ja ņemat vēl kādu mājdzīvnieku, jums jāļauj kaķim kādu laiku vienam to iepazīt.

Kā kaķis kopj savu kažoku

Parasti kaķi spalvas laizīšanai veltī 10–30% nomoda laika. Tā kaķiem ir ļoti svarīga, un tai ir vairākas priekšrocības.

•    Uzskata, ka spalvas laizīšana sekmē labsajūtas hormonu izdalīšanos, kas kaķi relaksē, – mazgāšanās rituāls tam palīdz nomierināties.

•    Laizot spalvu, kaķi instinktīvi vēlas atbrīvoties no ēdiena vai kādām citām smakām, lai tos nesaostu kāds potenciāli bīstams dzīvnieks.

•    Kaķiem nedaudz svīst ķepas, tomēr lielākoties normālu ķermeņa temperatūru nodrošina siekalas, kas iztvaiko no kaķa kažoka.

•    Laizīšana un spalvas tīrīšana palīdz vienmērīgi noklāt kažoku ar taukvielām, kas to aizsargā.

•    Uzskata, ka kaķa siekalas satur enzīmus, un tādēļ tās var uzskatīt par dabiskām antibiotikām, kas var pasargāt kaķi no dažādām infekcijām.

•    Spalvas laizīšana var stimulēt asinsriti.

•    Kaķi arī cits citam laiza spalvu, tā izrādot savas simpātijas.

Ja kaķis mazgājas par daudz

Ja kaķis pastiprināti laiza spalvu, tā šādas darbības iespaidā sāk izkrist, lai gan redzams, ka āda zem spalvas ir vesela. Visbiežāk kaķi sevi pastiprināti nelaiza saimnieka klātbūtnē, jo tad jūtas mierīgi. Taču, ja jūsu kaķis to dara, jūs noteikti pamanīsiet vietas, kur spalva izkritusi un, iespējams, pat izveidojušās kreveles un čūlas.

Kā kaķim palīdzēt

Vispirms būtu jāizslēdz citi iespējamie ādas slimību iemesli, piemēram, alerģija pret pārtiku, blusām, putekšņiem vai putekļu ērcītēm. Vēl kaķis var pastiprināti laizīt spalvu, ja tam ir osteoartrīts, kas rada sāpes, cistīts, aizcietējumi, hipertiroīdisms (pastiprināta vairogdziedzera darbība), sāp mugura un ir anālo dziedzeru darbības traucējumi.

Būtībā stresu kaķim var izraisīt visdažādākie apstākļi, un diemžēl stresam ir tendence uzkrāties. Mazāki stresa faktori, piemēram, dzīves vietas maiņa, kaķa smilšu kastītes pārvietošana, kāda mājas iemītnieka prombūtne, jauna kaķa parādīšanās apkārtnē, – tie visi var sakrāties un kopā radīt spēcīgu stresu. Kaķim patīk rutīna, tādēļ pat izjaukts ēdienreižu režīms var to padarīt nervozu. Nepieciešams nodrošināt ēdienu un dzērienu, bet jums ir arī jāspēlējas ar savu kaķi, jāpaslēpj mājās dažādās vietās kādi kārumi, lai viņš var tos meklēt. Katram kaķim jābūt savai smilšu kastītei, kas novietota kādā nomaļākā stūrī, nevis loga priekšā, jo kaķim ir vajadzīga viņa privātā zona. Nodrošiniet vietu, kur kaķis var atpūsties un pabūt vienatnē, bet, ja vēlas, nežēlojiet kaķim glāstus. Ja jums ir kaķis, būtu jāapzinās, ka arī jūsu stress var pielipt kaķim – jūsu personīgās raizes var padarīt to vēl nemierīgāku. Tāpēc centieties kaķa klātbūtnē izturēties mierīgi un rotaļāties ar to. Spēlēšanās ir lielisks veids, kā samazināt kaķa stresu un garlaicību.

No ārstnieciskām metodēm labi kaķa stresu palīdz samazināt homeopātiskie līdzekļi un akupunktūra – parasti pietiek ar vienu seansu nedēļā četras līdz sešas nedēļas. Ja nepieciešams, reizi mēnesī var atkārtot akupunktūras procedūru.Vēl ir vērts papildināt kaķa barību ar uztura bagātinātājiem, kas satur gan L-triptofānu, gan baldriānu. L-triptofāns ir neaizvietojama aminoskābe, kas organismā tiek pārveidota serotonīnā un mazina stresu, savukārt baldriānu plaši izmanto stresa līmeņa samazināšanai, un kaķiem tas ļoti patīk.

Kā jāizskatās perfektam kažokam

Veselīgam kaķa kažokam būtu jāatbilst šādiem parametriem.  

•    Tam jāspīd, un spalvai jābūt mīkstai un gludai.

•    Kažokā nedrīkst būt daudz blaugznu.

•    Spalvai jābūt tīrai, bez melniem plankumiem, kas varētu liecināt par blusām.

•    Kažokā nevajadzētu būt plankumiem, kas atsedz ādu un kuros izkritusi spalva.

•    Spalvai jāizkrīt vienmērīgi un nemanāmi, tad kaķis to nemēģinās, pastiprināti laizot, iztīrīt.

Lai kaķim būtu šāds kažoks, tam jādod kvalitatīva barība, kas satur visas vajadzīgās uzturvielas un neaizvietojamās aminoskābes. Reizi gadā kaķis jāaizved pie veterinārārsta, lai laikus pievērstu uzmanību iespējamām veselības problēmām, un regulāri jāveltī kāds laiks kaķa spalvas ķemmēšanai.


Teksts: žurnāls Ko ārsti tev nestāsta/Foto: Shutterstock

Tēmas