10 īpašības, kas "indē" tavu dzīvi. Kā ar tām cīnīties?
Iedomība un lepnība ir īpašības, kuras nevis piesaista, bet atgrūž apkārtējos.
Attiecības
2014. gada 23. septembris, 14:52

10 īpašības, kas "indē" tavu dzīvi. Kā ar tām cīnīties?

Jauns.lv

Būsim atklātas, bieži vien tava uzvedība nepatīk ne tev pašai, ne apkārtējiem. Ja šajās 9 situācijās ieraugi sevi - laiks sākt strādāt ar personisko pašizaugsmi.

Tas nav būtiski vai indīga uzvedība tev gadās reizēm vai kļuvusi par ieradumu. Kasjauns.lv apkopojis izplatītākos uzvedības modeļus, kurus steidzami izskaud no savas ikdienas, kamēr pavisam neesi sev saindējusi dzīvi.

1. Tu apskaud citus. Neļauj skaudībai vai greizsirdībai ņemt pār sevi virsroku. Tu nesacenties ar citiem dzīves maratona skrējienā, bet ej savu ceļu. Vienīgais tavs sāncensis esi tikai tu pati. Sāc ieraudzīt labo gan sevī, gan citos un priecājies par citu skaistumu, bagātību vai panākumiem. Skaudība un nepārtraukta sevis salīdzināšana ar citiem ir ātrs veids, kā iedzīvoties kompleksos un depresijā, kas neveicina attīstību. Labāk sacenties ar sevi pašu, mēģinot kļūt labākai.

2. Tu visu pārāk ņem pie sirds. Kad tu sāc uzskatīt, ka viss ap tevi apkārt notiekošais vērsts tikai tavā virzienā, lai aizvainotu un pazemotu, tu kļūsti neizturama. Patiesībā, lielākā daļa no tā, ko cilvēki tev saka, ir saistīti ar viņiem, nevis tevi. Mēs varam sevi atbrīvot no vilšanās, sāpēm un skumjām, ja neuztversim visu dzirdēto pesoniski un abstrahēsimies no citu viedokļa, tā vietā ņemot vērā savu gudrību un intuīciju.

3. Tu vienmēr uzvedies kā upuris. Tā ir viena no pašām nepatīkamākajām uzvedības formām. Ticot, ka esi upuris, tu zaudē iespēju ietekmēt savu dzīvi un visu laiku mīņājies uz vietas. Neraugoties uz to, kādā situācijā esi nonākusi, ir jāatrod spēja izrauties no šī apburtā loka. Atceries, ka sākumā apkārtējie tevi žēlos, bet pēc laika sāks izvairīties, tāpēc tavs stāvoklis tikai pasliktināsies. Kad pārstāsi žēloties, sapratīsi, ka esi daudz spēcīgāka, nekā tev pašai šķiet.

4. Tu turi sevī aizvainojumu. Tā ir viena no grūtākajām dzīves mācībām - piedot un atlaist sāpes, dusmas, mīlestību, zaudējumus. Nevienas pārmaiņas nav vieglas, tev ir jāuzvar nopietna cīņa ar sevi, lai emocionāli atbrīvotos no šī ieraduma. Ja tas izdosies, tev kļūs ievērojami vieglāk, jo pagātnes nesta vairs "nespiedīs" un nebojās tavu dzīvi.

5. Tu visu redzi negatīvā gaismā. Ar cilvēkiem, kuri ir pilni ar negatīvām domām, ir ļoti grūti komunicēt. Tev taču nepatiktu nepārtraukti klausīties kādas šausmīgas lietas ir notikušas vai var kādreiz notikt un cik netaisnīga ir dzīve. Šādi cilvēki atsakās ieraudzīt dzīves skaisto pusi, kas viņu pamazām izolē no apkārtējiem. Ja brīnies, ka sāc zaudēt draugus un paziņus, padomā vai ar steigu nav jāmaina skats uz dzīvi no negatīvā uz pozitīvo.

6. Tu nekontrolē savas emocijas. Nespēja kontrolēt emocijas bojā tavu un apkārtējo dzīvi. Mēs visi zinām cilvēkus, kas "uzsprāgst" par sīkumiem - vai tā būtu pārāk gara rinda lielveikalā vai dusmu izgāšana uz padotajiem. Ja saproti, ka emociju ietekmē sāc zaudēt paškontroli, iespējams, tev jāvēršas pēc palīdzības pie psihologa, lai atrastu dusmu cēloni.

7. Tu uz visiem raugies no sava skatu punkta. Viņa ir neglīta, viņš stulbs, bet tā vispār ir īsta palaistuve. Tu vienmēr visu zini vislabāk un tavu viedokli neviens nedrīkst apstrīdēt, pretējā gadījumā izcelsies pamatīgs strīds. Ja atpazīsti sevi šādā situācijā, tad ņem vērā, ka mēs redzam cilvēkos tikai to, ko viņi paši ir ar mieru mums parādīt. Viss pārējais ir tava personiskā pieredze, kuru tu reducē uz apkārtējiem. Ja esi naidīga pret citiem, visticamāk, pati esi bijusi sāpināta vai pazemota un nespēj ar to tikt galā.

8. Tu slēp savu personību aiz maskas. Katra tava diena ir īsts teātris. Tu izliecies labāka par citiem un esi pārāk aizrāvusies ar savu ārieni. Tāpēc nebrīnies, ka apkārtējie no tevis novēršas, jo kā gan cilvēkiem zināt kāda tu esi patiesībā, ja slēpies pati no sevis? Mums katram ir savu plusi, mīnusi un mēs visi cenšamies būt nedaudz labāki, taču tas nenozīmē, ka jāzaudē sevi pašu.

9. Tev nepārtraukti nepieciešamas apkārtējo uzslavas. Ar cilvēku, kurš visu laiku pieprasa kompimentus un glaimus, nav viegli atrasties kopā. Šādi cilvēki ir burtiski pārņemti ar vēlmi visai pasaulei pierādīt, ka viņi ir kaut kā vērti un cenšas piesaistīt apkārtējo uzmanību. Ja tu visu laiku domā par to, kā izskaties citu acīs, tad nevis piesaisti, bet atgrūd no sevis. Tavai dzīvei ir citi mērķi, nekā tikai būt kāda acīs kaut kam nozīmīgam.

10. Tu esi pārņemta ar perfekcionismu. Nevar noliegt, ka cilvēkiem patīk tiekties pēc nesasniedzamiem ideāliem. Tiklai problēma ir tajā, ka perfektu ideālu gluži vienkārši nepastāv. Dzīve, tas ir nepārtraukts ceļojums, kura laikā viss plūst un mainās. Tas, kas šodien šķiet ideāls, rīt var mainīties uz pretējo pusi. Ja turēsies pie perfekcionisma par katru cenu, piedzīvosi daudz vairāk sāpju un vilšānās, nekād tad, ja ļausies lietu dabiskai kārtībai.

Ja atpazini sevī kādu no šiem uzvedības tipiem, tad ņem vērā, ka neviens no mums nav ideāls. Galvenais ir saprast, ka šī īpašība ir tava problēma, kas jārisina. Problēmas apzināšanās ir daļa no tās atrisināšanas. Strādājot ar sevi, kontrolējot reakcijas uz notikumiem, problēmām un apkārtējiem mēs varam ļoti daudz paveikt, lai šīs negatīvās rakstura īpašības apslāpētu. Tas ļaus tev kļūt labākai, pozitīvai un daudz mīlētākai arī citu vidū.

Teksts: Kasjauns.lv / Foto: Shutterstock