Svini dzīvi jeb pieci padomi, kā ikdienā kļūt laimīgākam
foto: Shutterstock
Laimīgi cilvēki veido ieradumus.
Attiecības
2024. gada 22. jūlijā, 08:19

Svini dzīvi jeb pieci padomi, kā ikdienā kļūt laimīgākam

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Ja palūkojaties apkārt uz saviem draugiem un ģimeni, ir skaidrs, ka dažiem cilvēkiem glāze jau ir līdz pusei pilna, kamēr citu skatījumā tā ir līdz pusei tukša. Daži cilvēki vienkārši ir laimīgāki par citiem, uzskata sociālpsiholoģe Sonja Ljubomirska.

Svini dzīvi jeb pieci padomi, kā ikdienā kļūt laim...

“Šiem cilvēkiem pie laimes nav jāstrādā. Viņi vienkārši tādi ir,” pauda sociālpsiholoģe, salīdzinot viņus ar dabiski tieviem cilvēkiem.

“Laimei ir divas sastāvdaļas,” sacīja Ljubomirska. “Pozitīvu emociju izjūta - tātad cilvēki, kas ir laimīgi, biežāk izjūt, piemēram, prieku, entuziasmu, mieru, zinātkāri, mīlestību, lepnumu - tā ir viena sastāvdaļa. Otrs komponents ir sajūta, ka jūsu dzīve ir laba, ka esat apmierināts ar savu dzīvi.”

Pēc viņas sacītā, cilvēkiem ir nevis noteikts laimes punkts, bet gan noteikts diapazons. Lielais jautājums pētniekiem ir, vai jūs varat mainīt savu iestatīto diapazonu, lai kļūtu laimīgāks cilvēks? Zināmā mērā tas ir iespējams.

“Jūs nevarat mainīt savu ģenētiku,” sacīja psiholoģe, kura sarakstījusi vairākas grāmatas par laimi. Viņa arī norādīja, ka cenšoties mainīt dzīves apstākļus, piemēram, atrast jaunu darbu vai uzsākt attiecības, var nonākt tikai noteikti tālu.

“Un kas mums atliek? Mēs varam mainīt savu domāšanu un uzvedību,” viņa teica. “Mēs varam mainīt savus ieradumus. Mēs varam attīstīt jaunus ieradumus.”

Viņa un citi pētnieki ir novērojuši, ka laimīgiem cilvēkiem mēdz būt noteikti ieradumi. Lūk, laimīgu cilvēku ieradumi:

Ļauj, lai tevi nes straume

“Kad esat pilnībā iesaistīts tajā, ko darāt, jūs nepamanāt, kā paiet laiks. Jūs atrodaties stāvoklī, ko sauc par “plūdumu” un kas ir saistīts ar prieku,”sacīja Ljubomirska. “Mēģiniet ikdienā palielināt šīs plūsmas pieredzi, kurā jūs “pazaudējat” sevi, - pieredzi, kas ir izaicinoša un aizraujoša.”

Jums nav jāsacenšas augsta līmeņa tenisa spēlē vai jāuzkāpj Everestā, bet izmēģiniet kaut ko tik vienkāršu kā grupas projekta pabeigšana birojā, spēle ar bērniem vai hobija baudīšana kopā ar partneri.

Praktizējiet labestību

Atvēliet brīdi, lai visas dienas laikā izdarītu kādu jauku lietu citiem. “Labestība pret citiem cilvēkiem rada pozitīvu rezultātu kaskādi. Tā liek jums justies dāsnam un spējīgam, liek jums justies pateicīgam par savu situāciju un sniedz jums lielāku savstarpējās saiknes sajūtu ar pasauli,” saka Lībomirska.

Tas sniedz prieku arī citiem cilvēkiem un liek viņiem jūs vairāk iecienīt un atbildēt jums grūtos brīžos, kas savukārt palīdz stiprināt jūsu pašvērtējumu. Tādējādi, praktizējot laipnību, aktivizējas tas, ko pozitīvie psihologi sauc par “augšupejošu spirāli”.

Viņa piebilda, ka šie labestības darbi var būt vērsti pret draugiem vai svešiniekiem, tie var būt gan tieši, gan anonīmi, gan spontāni vai plānoti.

Rūpējieties par savām attiecībām

Runājot par jūsu laimes līmeni, personīgajām attiecībām ir lielāka ietekme nekā naudai, amatam vai pat veselībai.

“Pavadīt vairāk kvalitatīva laika ar partneri, laulāto vai bērniem vai atjaunot senu draugu saikni ir drošs veids, kā paaugstināt savu un citu cilvēku vidējo prieka līmeni. Šonedēļ izvēlieties attiecības, kuras nepieciešams stiprināt, un ieguldiet laiku un enerģiju, lai tās izārstētu, izkoptu, nostiprinātu un izbaudītu,” iesaka psiholoģe.

Izsakiet pateicību

Pateicība ir lielisks veids, kā novērtēt pozitīvās lietas savā dzīvē.

“Viens no veidiem, kā to izdarīt, ir atvēlēt laiku, lai apdomātu trīs vai piecas lietas, par kurām šobrīd esat pateicīgs. To var darīt, pārdomājot, kad vakarā ejat gulēt vai braucot uz darbu, rakstot dienasgrāmatā vai daloties savās pateicīgajās domās ar kādu tuvu cilvēku,” pauž psiholoģe.

Vēl viena ideja ir piezvanīt vai uzrakstīt pateicības vēstuli kādam svarīgam cilvēkam savā dzīvē, kuram nekad neesat pienācīgi pateicies. “Pateicības izteikšana mudinās jūs novērtēt savu laimi,” norādīja Ļubomirska.

Nosviniet labas ziņas

Dalīšanās panākumos un sasniegumos ar citiem ir saistīta ar lielāku prieku un labklājību.

“Tāpēc, kad jūs, jūsu laulātais, brālēns, māsīca vai labākais draugs iegūst kādu godu, apsveiciet viņus un nosviniet,” teica Ljubomirska. “Centieties izbaudīt šo notikumu pēc iespējas pilnīgāk. Labo ziņu nodošana un priecāšanās par tām liek jums izbaudīt un izbaudīt pašreizējo brīdi, kā arī stiprināt saikni ar citiem.”

Viņa teica, ka šī dinamika būtu jāattiecina arī uz sevi: “Nevairieties no lepnuma - paglaudiet sevi pa plecu, pastāstiet sev, cik smagi esat strādājis, lai šis brīdis pienāktu, iedomājieties, kādu iespaidu varētu atstāt uz cilvēkiem. Un tad galdā celiet šampanieša pudeli!”