foto: Shutterstock
PTAC vērš vecāku uzmanību - kas jāatceras, pirms bērns dodas spēlēties rotaļu laukumā
Bērni
2024. gada 3. jūlijs, 11:23

PTAC vērš vecāku uzmanību - kas jāatceras, pirms bērns dodas spēlēties rotaļu laukumā

Padomu nodaļa

Jauns.lv

Lai spēļu laukumos bērni nesavainotos, svarīgi ievērot piesardzības pasākumus - piemēram, nevilkt vaļīgas drēbes, kuras var aizķerties. Jāatceras, ka lietus laikā rotaļu iekārtas var būt slidenas.

Vasara rit pilnā briedumā, un viena no ģimeņu un bērnu iecienītām vietām, kur pavadīt brīvo laiku, ir spēļu laukumi. Spēļu laukumi ir neaizstājama vieta bērnu fiziskām aktivitātēm, rotaļām un socializācijai, kas veicina bērnu attīstību, tomēr, lai šādi rotaļu laukumi radītu tikai prieku, jāatceras ievērot dažus vienkāršus piesardzības pasākumus.

Lai bērnus pasargātu no savainošanās, ir svarīgi atgādināt arī šķietami pašsaprotamas lietas, tāpēc Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) aicina vecākus:

  • rūpīgi pieskatīt bērnu rotaļu laukumā, lai pārliecinātos, ka viņš ir drošībā;
  • sekot līdzi tam, lai tiktu ievēroti spēļu laukumu izmantošanas noteikumi, kas izvietoti uz informatīvā stenda;
  • pārrunāt ar bērniem drošas uzvedības pamatus;
  • pievērst uzmanību spēļu iekārtām bērnu spēļu laukumos, tās izvēloties atbilstoši bērna vecumam un spējām;
  • ģērbt bērnus ērtos un laikapstākļiem atbilstošos apģērbos, kas neierobežo kustības. Izvairīties no vaļīgām drēbēm, kas var aizķerties aiz iekārtām;
  • stāstīt un atgādināt bērniem par drošību un rīcību ārkārtas situācijās;
  • ja spēļu laukumā ir šūpoles, ierādīt bērnam drošības principus – nedrīkst lēkt no šūpolēm ārā, kamēr tās nav apstājušās, jāuzmanās, lai šūpoles netrāpa, stāvot blakus;
  • neļaut bērnam neko piesiet pie spēļu laukuma elementiem - ne apģērba šņores, ne cilpas, jo tas var radīt nožņaugšanās risku;
  • neļaut bērniem spēļu laukumā izmantot velosipēdu, skrituļslidas un citus braucamrīkus, kas var apdraudēt bērnu drošību;
  • atcerēties, ka lietus laikā spēļu laukumu iekārtas var kļūt slidenas, tāpēc jābūt īpaši piesardzīgiem.

PTAC atgādina, ka drošuma prasības publiskai lietošanai paredzētām bērnu spēļu vai citu aktivitāšu iekārtām, aprīkojumam un spēļu laukumiem, kā arī to novērtēšanas kārtību nosaka Ministru kabineta (MK) 2020. gada 7. janvāra noteikumi Nr. 18 “Spēļu un rekreācijas laukumu drošuma noteikumi”, kas spēkā stājās 2020. gada 17. janvārī.

Šobrīd PTAC Publisko spēļu un rekreācijas laukumu reģistrā ir reģistrēts 761 laukums. Ar informāciju par reģistrētajiem spēļu laukumiem var iepazīties ŠEIT.

Lai pasargātu bērnus no traumām, PTAC aicina patērētājus ziņot par publiskajiem spēļu laukumiem, kas izraisījušas traumas vai var tādas radīt. Ikviens var ziņot, zvanot +371 67388639, sūtot ziņu uz e-pastu pasts@ptac.gov.lv vai aizpildot formu PTAC tīmekļvietnē.