Kas studentam izdevīgāk – kopmītne vai dzīvoklis? Cenu amplitūda ir ļoti plaša
Par spīti kukaiņiem, troksnim un neērtībām, studenti cenu dēļ izvēlas dzīvi kopmītnē. Dzīvokļus atļauties var retais.
2014. gada 29. augusts, 05:40

Kas studentam izdevīgāk – kopmītne vai dzīvoklis? Cenu amplitūda ir ļoti plaša

Jauns.lv

Jaunais mācību gads tūlīt, tūlīt būs klāt, un tūkstošiem jauniešu aktuāls ir jautājums – kur dzīvot studiju laikā. Lai gan kopmītnes ir studentu dzīves neatņemama sastāvdaļa, ne visi izvēlas dzīvot kopā ar svešiniekiem mazā istabiņā. Kasjauns.lv pētī, cik izmaksā dzīve kopmītnēs un cik īrētos dzīvokļos.

Līdz ar eiro ieviešanu Latvijā cēlušās arī īres dzīvokļu cenas, tomēr par spīti tam daudzi studenti izvēlas mitināties dzīvoklī, atdodot par to diezgan lielu naudas summu. Taču arī kopmītņu cenas vairs nav tādas, kādas tās bija pirms pieciem gadiem, kad par vietu istabā bija ierasts šķirties no pārdesmit latiem. Tagad gultas vieta dažādās Latvijas augstskolu kopmītnēs ir no 27 līdz pat 270 eiro. Cena atkarīga gan no kopmītņu stāvokļa un lokācijas vietas, gan cilvēku skaita istabā. Diemžēl joprojām neskaitāmas Latvijas augstskolu kopmītnes ir bēdīgā stāvoklī, taču arī tajās maksa par vietu nav tā mazākā.

Kopmītnes uz izķeršanu. Dzīvokļus nevar atļauties pat vecākie kursi

Izpētot vairāku Latvijas augstskolu piedāvātās iespējas, var secināt, ka iespējas ir dažādākās. Vairs nav jāsamierinās tikai ar neremontētām istabiņām, kurās jāsaspiežas četriem cilvēkiem. Nu var izvēlēties pat luksusa numurus, par ko gan attiecīgi arī jāmaksā. Taču, sazvanot vairākas Latvijas augstskolas, noskaidrojām – vietas kopmītnēs ir uz izķeršanu, pat dārgākās istabas, kuru cena ir teju vai dzīvokļa īres lielumā. Viss bija pilns jau augusta vidū, bet dažās augstskolās ar gultas vietām nav bijusi iespēja nodrošināt visus gribētājus.

„Pieprasījums ir ārprātīgs, esam 100% aizpildīti, un vietu nebija jau pirms pāris nedēļām. Šogad vērojams īpaši liels uzlidojums, aizpildītas ir jau 2540 dienesta viesnīcu vietas, un 30 maksas studenti diemžēl palikuši bez gultas vietas. Lai gan studentu skaits nav pieaudzis, parādījusies tendence, ka arī vecāko kursu studenti, kuri senāk izvēlējās īrēt dzīvokļus, tagad nolēmuši kopmītnes nepamest. Varbūt tas saistīts ar dzīvokļu augstajām cenām, varbūt ar to, ka vairāk studentu nāk tieši no laukiem,” stāsta Rīgas Tehniskās universitātes Saimniecības daļas vadītāja Iveta Sveržicka.

Līdzīga situācija izveidojusies Vidzemes augstskolā, Valmierā. Arī tur audzis pieprasījums pēc vietām dienesta viesnīcās, pieplūdums esot pāri par 300 studentu. Vidzemes augstskolas kopmītņu Ausekļa ielā vadītāja Mudīte Tumena arī piebilst, ka studentiem Valmierā nekad nav bijusi īpaša tendence izvēlēties īrēt dzīvokļus, jo Valmierā to piedāvājums ir ļoti mazs.

Arī Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) un Ventspils augstskolas dienesta viesnīcu pārstāvji atzīst – Jelgavā un Ventspilī visas vietas kopmītnēs ir aizpildītas. „Šogad pieprasījums tik tiešām ir ļoti liels. Konkrēti mūsu studentu viesnīcā ir 80 vietas, un tās visas ir pilnas. Taču nav arī tā, ka kāds paliktu uz ielas, vecāko kursu studenti parasti atbrīvo istabas, jo izvēlas īrēt dzīvokļus,” informē LLU 1. Dienesta viesnīcas pārstāve Baiba Kaufmane. Tāda pati situācija Ventspils augstskolā – vietas aizpildījuši jau 500 studenti, kā arī vēl 100 Ventspils tehnikuma studenti, kuru kopmītnēs patlaban ir remonts.

Rīgas Stradiņa universitātes kopmītnēs situācija jau pāris gadus esot nemainīga, proti, aizpildītas ir 95% vietas. „Pieprasījums pēc kopmītnēm ir liels, bet to nevar nosaukt par cīņu. Priekšroka tiek dota tiem, kuri piesakās pirmie. Ar katru gadu palielinās pieprasījums arī pēc labiekārtotiem numuriņiem, kuros ir virtuve, duša un tualete. Studenti ir vairāk gatavi maksāt, lai dzīvotu apstākļos, kas vairāk līdzinās dzīvokļu piedāvājumam,” stāsta RSU pārstāvis Edijs Šauers.

Par dzīvokļiem jāmaksā krietni vairāk

Kamēr kopmītņu cenu amplitūda svārstās no pārdesmit eiro līdz pat nepilniem 300 eiro, dzīvokļu cenas ir krietni augstākas. Piemēram, Rīgā dzīvokļu cenas ir, sākot no 130 eiro mēnesī (jārēķinās gan, ka par šādu summu visas ērtības nodrošinātas netiks). Vidējās izmaksas varētu būt 200 eiro par īri (un papildus vēl arī par komunālajiem maksājumiem).

Valmierā dzīvokļus īrei piedāvā vien 10 izīrētāji, to cenas no 85 līdz 200 eiro mēnesī. Savukārt Jelgavā situācija ir mazliet labāka, tur izīrētāju ir krietni vairāk, taču vidējā summa par vienistabas dzīvokli (ar visām ērtībām) būs ap 170, 200 eiro. Ventspilī cenas ir zemākas, tur pat divistabu dzīvokli normālā stāvoklī varēs dabūt par 150 – 180 eiro mēnesī, līdzīga situācija arī Liepājā.

Vieni gatavi ietaupīt katru centu, citi nežēlo naudu par dzīvokli

Aptaujājot gan topošos studentus, gan tādus, kuri studentu dzīvi bauda jau otro vai trešo gadu, secinājām, ka izvēles ir dažādas – vieni izvēlas pašu ekonomiskāko iespēju, tikmēr citiem nav žēl maksāt par labākiem dzīves apstākļiem.

Kuldīgas Centra vidusskolas absolvente Elīna studijas uzsāks tikai šogad – Biznesa augstskolā „Turība”. Viņa stāsta, ka nav apsvērusi citus variantus, kā vien dienesta viesnīcu. „Kojas izvēlējos, jo tuvu skolai, un tajās arī ir veikts remonts, nodrošināts internets, un iespēja izbaudīt kārtīgu studentu dzīvi. Protams, tas arī ir lētāks variants nekā dzīvoklis. Arī par ērtībām nav jālauza galva – visas mēbeles ir uz vietas, internets nodrošināts, par ūdens taupīšanu nav jādomā.”

Arī Cēsu 2. vidusskolas absolvente Ieva studijas uzsāks vien šogad un izvēlējusies dzīvot Latvijas Universitātes kopmītnēs. „Kamēr vēl pati sevi nevaru nodrošināt, es nevaru vecākiem prasīt pārsimts eiro par dzīvokli. LU kojas man mēnesī izmaksās vien 54 eiro mēnesī. Man nav vajadzīgs ekskluzīvs dzīvoklis ar eiro remontu, esmu studente un gatava izbaudīt kārtīgu studentu bohēmu, pat prusakus un troksni visas nakts garumā.”

Savukārt Linards ir Rīgas Stradiņa universitātes 3. kursa students, un kopmītņu vietā izvēlējies īrēt dzīvokli. „Tā ir katra paša izvēle – dzīvot barā kojās, vai kā cilvēkam dzīvoklī. Turklāt cenas nav tik lielas, ja skatās dzīvokļus, kas nav centrā un kuros nav veikts super remonts, ar jauniem logiem un lamināta grīdām. Es, piemēram, esmu atradis vienistabas dzīvokli Teikā par 120 eiro mēnesī. Tur iekšā ir arī visi komunālie maksājumi, papētot koju cenas – tas pats vien sanāk, bet tev nav jādala istaba ar vēl kādu.”

Uzziņai –

Dienesta viesnīcu maksas robežas dažādās Latvijas augstskolās:

Latvijas Universitāte (LU) – 52 līdz 58 eiro. Dienesta viesnīcā PRIMA – 100 līdz 270 eiro

Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) – 48 līdz 116 eiro, cena atkarīga gan no cilvēku skaita istabā, gan atrašanās vietas un stāvokļa

Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) – 59,70 līdz 92,49 eiro, cena atkarīga no cilvēku skaita istabā un istabas labiekārtotības

Biznesa augstskola Turība – 49 līdz 216 eiro, cena atkarīga no cilvēku skaita istabā

Vidzemes augstskola – 53 līdz 78 eiro, cena atkarīga no dienesta viesnīcas atrašanās vietas

Latvijas Lauksaimniecības universitāte (LLU) – 27,75 eiro

Liepājas Universitāte (LIEPU) – 36 līdz 105 eiro, cena atkarīga no cilvēku skaita istabā


Ventspils Augstskola – 36 līdz 69 eiro, cena atkarīga no cilvēku skaita istabā

Kasjauns.lv/ Foto: Mārtiņš Ziders, Rojs Maizītis