foto: Shutterstock
Vai precētie cilvēki ir laimīgāki par nelaulātajiem?
Attiecības
2024. gada 13. februāris, 06:11

Vai precētie cilvēki ir laimīgāki par nelaulātajiem?

CNN, Jauns.lv

Jauns.lv

Laimīga dzīve laulībās var pastāvēt ne tikai pasakās un tie cilvēki, kuri ir apprecējušies, ir laimīgāki par neprecētajiem, liecina jauna pētījuma dati.

‘’Analizējot pētījumā iegūtos datus redzams, ka vairums cilvēku laulību uzskata par priekšrocību" sacīja pētījuma autors, "Gallup" galvenais ekonomists Džonatans Rotvels. 

No 2009. gada līdz pat 2023. gadam vairāk kā 2,5 miljonu pieaugušo, Amerikas Savienotajās Valstīs tika jautāts, kā viņi vērtē savu dzīvi, kur nulle tiek uzskatīts par zemāko un sliktāko vērtējumu, taču desmit par augstāko un labāko. Pēc tam respondentiem jautāja, kā viņu laimes līmenis varētu mainīties turpmākajos piecos gados. 

Iegūtie dati liecina, ka precēti cilvēki savu laimes pakāpi vērtēja augstāk nekā neprecētie. 

Atšķirīgās iezīmes bija novērojamas pat tad, kad pētnieki pētījumam piesaistīja atšķirīgas rases, vecuma, etniskās piederības, dzimuma un izglītības cilvēkus. 

Izglītība ir viens no laimi noteicošajiem faktoriem, kas ietekmē dzīvi, noskaidrots pētījumā. Tajā iegūtie dati liecina, ka tie cilvēki, kuri šobrīd ir precējušies, bet nav ieguvuši augstu izglītības līmeni, par savu dzīvi izsakās pozitīvāk, nekā neprecētie ar augstāko izglītību. 

Tādas lietas, kā rase, vecums, dzimums un izglītība ir svarīgas, taču laulība ir svarīgāka, paudis socioloģijas profesors un Virdžīnijas universitātes Nacionālo laulību projektu vadītājs Bredfords Vilkoks. 

"Mēs esam sabiedriski dzīvnieki. Un kā teica Aristotelis, mēs esam stipri saistīti. Atšķirība ir veidā, kā mēs izvēlamies partnerus," viņš piebilda.

Iespējams, ka laime, kas saistīta ar būšanu laulībās, saistīta ar to, ko cilvēki sagaida no laulībām, sacīja licencēts laulību un ģimeņu terapeits Ians Kerners.

"Savā praksē pēdējā desmitgadē esmu novērojis pakāpenisku pāreju no "romantiskas laulības" uz "biedru laulībām"’, kas nozīmē, ka cilvēki laulībām  izvēlas partnerus, kuri vairāk līdzinās labākajiem draugiem, nevis kaislīgiem partneriem," sacīja Kerners. Tas nozīmē, ka cilvēki izvēlas partnerus, pamatojoties uz vēlmēm veidot attiecības ilgtermiņā, kuras ir stabilas un apmierina vajadzības, piebilst Kerners.

Vai ir jāprecas, lai kļūtu laimīgāks?

 

Pētījuma autors sacīja, ka no tajā iegūtajiem datiem mēs varam daudz mācīties, bet ir grūti pateikt, vai laulība ir noteicošais iemesls laimīgai dzīvei. Pilnīgi iespējams, ka precēties grib cilvēki, kuriem piemīt īpašības, kas rada regulāru laimes sajūtu.

Laulību kvalitāte var atšķirties no individuāliem apstākļiem, sabiedrības izmaiņām un perspektīvām par laulību.

Pētījuma dati liecina, ka kopienās, kurās laulība mēdz būt praktiska nepieciešamība, laulība mazākā mērā ietekmē laimi, nekā, tad, ja partneri spēj izvēlēties gan statusu, gan arī konkrēto laulības partneri, sacīja pētījuma autors.

O'Nīls neuzskata, ka atrašanās nelaimīgās laulībās ļaus justies labāk.

"Es joprojām uzskatu, ka tie, kuriem ir nelaimīgas laulības, iespējams, ir nelaimīgāki par tiem, kuri ir vieni. Nedomāju, ka mēs je kad sasniegsim sociālo zinātņu punktu, kad mēs varētu pārliecinoši apgalvot, ka laulības garantē laimi," viņš sacīja.

"Gallup" metodika paredz pārstāvēt tādu cilvēku viedokļus, kuri dotu identiskas nostājas tām, kuras būtu iespējams iegūt, ja varētu nointervēt ikvienu cilvēku konkrētā valstī.