foto: VIA REUTERS
Japānas ukraiņu skaistumkaraliene atdod kroni — iemesls banāls
Karolina Šiino (centrā) iekļuva vēsturē, uzvarot Japānas skaistumkonkursā
Dzīvesstils
2024. gada 6. februāris, 08:29

Japānas ukraiņu skaistumkaraliene atdod kroni — iemesls banāls

Jauns.lv

2024. gada Japānas skaistumkaraliene, 26 gadus vecā ukraiņu izcelsmes modele Karolina Šiino atteikusies no titula, jo žurnālisti atklājuši viņas noslēpumu, kurš ir visai pikants. Izrādās, modelei ir attiecības ar precētu vīrieti.

Tādējādi ar skandālu noslēdzies vēsturiskais konkurss, kurā pirmo reizi par Japānas skaistuma karalieni tika kronēta imigrante, turklāt ar galīgi nejapāniskiem sejas vaibstiem. Jāpiebilst, ka pati ukrainietes uzvara izraisīja vētrainas diskusijas.

Vētra sacēlās, kad 31. janvārī žurnāls “Shukan Bunshun” publicēja materiālu par Šiino romānu ar precētu vīrieti, kuram ir bērni. Modeles izredzētais izrādījies kāds sociālajos tīklos pazīstamais, 45 gadus vecais plastiskais ķirurgs Takuma Maeda, kurš ir vairāku grāmatu autors. Publikācijā norādīts, ka sākotnēji pāris vienkārši pusdienojuši kopā, bet pēc tam satuvojušies un gājuši viens pie otra ciemos.

Pēc publikācijas Šiino paziņoja savai modeļu aģentūrai “Free Wave Co.”, ka tik tiešām ir pazīstama ar Maedu, taču pārtraukusi ar viņu attiecības, uzzinot par sievu, turklāt viņu attiecības bijušas tikai platoniskas. Savukārt Maeda atzinis, ka centās sadraudzēties ar meiteni, slēpjot savu ģimenes stāvokli, bet Šiino esot viņa lakstošanos atraidījusi, tā kā viņš negrasījās modeles dēļ šķirties no sievas.

Aģentūrā noticēja meitenes versijai un relīzē paziņoja, ka visi fakti tika pārbaudīti, bet “Shukan Bunshun” apgalvojumi neatbilst patiesībai. Arī “Mis Japāna” konkursa rīkotājas vietnē parādījās modeles aizstāvības publikācija, kurā norādīts, ka iniciatīva nāca no precēta vīrieša, kurš slēpa savu ģimenes stāvokli, tādējādi meitene nav vainojama.

Tomēr 5. februārī konkursa vietnē parādījās paziņojums, ka Šiino atteikusies no sava titula. “Mis Japāna” asociācijas vadītājs Kaoru Vada atvainojies konkursa tiesnešiem, sponsoriem un pārējām dalībniecēm, uzņemoties atbildību par reputācijas kaitējumu. Organizācija paziņoja, ka šogad “Mis Japāna” tituls nevienai vairs netiks piešķirts.

Savukārt modeļu aģentūra paziņoja, ka atklājušies jauni fakti par viņas romānu: sākotnēji Šiino bijusi pārliecināta, ka Maeda ir šķīries, taču arī pēc patiesības uzzināšanas viņi turpinājuši tikties, un “pilnvērtīgas vīrieša un sievietes attiecības” ilga trīs gadus. Pēc atzīšanās Šiino lūgusi lauzt savu līgumu ar aģentūru. Savā “Instagram” kontā viņa atvainojās par notikušo un skaidroja, ka uzreiz neatklāja patiesību, jo bija apjukusi un nobijusies pēc raksta publicēšanas.

Jauns.lv jau vēstīja, ka šā gada 22. janvārī pirmo reizi Japānas vēsturē par nacionālā skaistumkonkursa uzvarētāju ir kļuvusi naturalizētā imigrante, šo godu iegūstot Ukrainā dzimušajai modelei Karolinai Šiino. Tiesa, šāds žūrijas lēmums apmierināja nebūt ne visus, kritiķi ir neapmierināti ar to, ka uzvarētāja absolūti nemaz neatgādina japānieti.

26 gadus vecā Šiino dzimusi Ukrainas pilsētā Ternopilā, taču piecu gadu vecumā kopā ar ģimeni pārcēlās uz Japānu, kur uzauga Nagojas pilsētā. Modele atzina, ka tieši pateicoties mātei viņa nokļuva Japānā. Viņa nodarbojas ar jogu un alpīnismu, kā arī labprāt dodas garās pastaigās. Par savu devīzi 172 centimetrus garā uzvarētāja uzskata frāzi “Augsts kalns ir cildens ne jau sava augstuma dēļ”.

Šiino atzina, ka sava nejapāniskā izskata un izcelsmes dēļ kopš bērnības saskārusies ar dzēlībām, taču vēlējās, lai viņu uzskatītu par īstu japānieti. Skaistumkonkursā viņa nolēma piedalīties, lai apliecinātu savu vēlmi dzīvot sabiedrībā, kur cilvēkus nevērtē viņu izskata dēļ.

Šiino uzvara pielēja eļļu karstām debatēm par to, ko nozīmē būt japānietei — daļa atzina, ka imigrantes uzvara liecina par jauniem laikiem, bet citiem nepatīk, ka viņa galīgi neizskatās pēc tipiskas japānietes.

Ukraiņu izcelsmes sievietes uzvara ir otrais vēsturiskais notikums Japānas skaistumkonkursu vēsturē kopš 2015. gada, kad pirmo reizi par Japānas skaistāko sievieti tika kronēta jauktas rases pārstāve Ariana Mijamoto, kura uzauga japānietes un afroamerikāņa ģimenē. Toreiz daudzi kritiķi apšaubīja, vai jauktas rases pārstāve drīkst piedalīties konkursā.

Šiino uzvara izraisījusi jaunas kaislības. “Šis cilvēks, kas tika izraudzīts par “Mis Japānu” nav nemaz japāņu jauktene, bet 100% tīra ukrainiete. Es saprotu, viņa ir skaista, bet tā ir “Mis Japāna”. Kur ir tas, kas padara par japānieti?” sašutis kāds “X” lietotājs. “Ja viņa būtu puslīdz japāniete, nekādu problēmu. Bet viņa etniski ir 0% japāniete un pat nepiedzima Japānā,” neapmierināts cits komentētājs. Daļa komentētāju uzskata, ka ukrainietes uzvara rada nepareizu vēstījumu citiem Japānas iedzīvotājiem, kad par visskaistāko japānieti atzīst eiropiešu izskata sievieti. Citi Šiino uzvarā saskatīja politisku fonu. “Ja viņa būtu bijusi dzimusi krieviete, viņa nebūtu uzvarējusi. Nulle izredžu. Skaidrs, ka tagadējais kritērijs ir politisks lēmums. Cik skumja diena Japānai,” sūrojās kāds komentētājs.

Kritikai itin nemaz nepiekrīt konkursa rīkotāja Ai Vada. “Viņa runā un raksta skaistā un pieklājīgā japāņu valodā,” viņa sacīja BBC. “Viņa ir vairāk japāniete, nekā esam mēs.”

Pagājušajā gadā Šiino paziņoja savā “Instagram” kontā, ka saņēma Japānas pilsonību un atzīst, ka “var neizskatīties kā japāniete”, bet savā prātā ir “kļuvusi par japānieti”, jo šeit uzaugusi. Saņemot uzvarētājas kroni, viņa atzinās savu sapņu piepildījumā. “Tas ir kā sapnis. Izdzirdot savu vārdu, es nevarēju novaldīt asaras. Kaut gan es dzīvoju kā japāniete, rasu barjeru dēļ esmu saskārusies ar daudzām grūtībām. Tas, ka šajā konkursā mani atzīst par japānieti, mani piepilda ar pateicību,” viņa sacīja.