Sēņu dzīres. Bloga "Ēdamzāle" autore iesaka trīs receptes rudens svinēšanai
Bloga "Ēdamzāle" autore Maruta Rampāne (Instagram/ @ maruta.rampane) iesaka trīs receptes, ko celt galdā sēņu dzīrēs - kārtainās mīklas tarte ar sēnēm un pesto, sēņu krostini ar olīvu tapenādi un humoss ar sēnēm.
Vajag nosvinēt rudeni. Aizbraukt ar draudzenēm it kā sēņot, bet vairāk jau tomēr uz jūru. Salasīt varbūt divas saujas sēņu un izlemt gatavot sēņu dzīres. Par maz sēņu? Nav problēmu – var iebraukt pasēņot veikala plauktos, arī portobello taču skaitās. Vēl vajag olīvas, ķiplokus, rozmarīnu un timiānu – kā tad bez tiem – baklažānu, olīveļļu un svaigu, kraukšķīgu maizīti arī. Sāk izklausīties pēc ideālas kompānijas vīna vakaram, kas ļoti der kā noslēgums labai septembra dienai pie jūras un mežā, ar draudzenēm svinot rudeni.
Kārtainās mīklas tarte ar sēnēm un baklažānu-pētersīļu pesto
VAJADZĪGS
Baklažānu-pētersīļu pesto
- 2 nelieli baklažāni (500 g)
- 50 g Indijas riekstu, apgrauzdētu pannā
- 1 ķiploka daiviņa, rupji sakapāta
- 30 ml olīveļļas
- 50 g pētersīļu, rupji sakapātu
- 2 ēdamkarotes citrona sulas
- 1–1,5 tējkarote sāls
- Svaigi malti melnie pipari
Krāsnī ceptas sēnes
- 300 g cepšanai piemērotu sēņu
- 2 ķiploka daiviņas, izspiestas caur ķiploku spiedi
- 1/4 tējkarotes kaltēta rozmarīna
- 1/2 tējkarotes kaltēta timiāna
- 1/2 tējkarotes kaltēta oregano
- 2 tējkarotes olīveļļas
- Sāls, svaigi malti melnie pipari
Tarte
- 4 saldētas kārtainās mīklas loksnes, atkausētas
- 1 tējkarote olīveļļas
- Pasniegšanai: 2 ēdamkarotes pētersīļa lapiņu, rupji sakapātu
PAGATAVOŠANA
1. Gatavo baklažānu-pētersīļu pesto. Sakarsē krāsni līdz 200 °C. Baklažānus sadursta ar dakšiņu, liek uz cepamās plāts un cep krāsns augšējā daļā apmēram 40–50 minūtes, ik pa 15–20 minūtēm tos apgrozot.
2. Kad baklažāni mīksti, tos uzmanīgi ieliek bļodā, uzliek vāku un patur 10 minūtes. Noņem mizu un kātiņu, mīkstumu ieliek sietiņā un ļauj notecēt liekajam šķidrumam, baklažānu nedaudz piespiežot.
3. Liek virtuves kombainā baklažāna mīkstumu un visas pārējās pesto sastāvdaļas. Blendē, līdz izveidojas viendabīga mērce.
4. Laiks sēnēm! Tās notīra, saplēš vienādos gabalos, liek bļodā ar pārējām sastāvdaļām un samaisa.
5. Izkārto uz cepamās plāts un liek cepeškrāsnī kopā ar baklažānu (baklažāns krāsns augšējā daļā, sēnes – apakšējā). Cep 20–30 minūtes (atkarīgs no izvēlētajām sēnēm), pa brīdim apmaisot un pieskatot, lai sēnes nepiedeg.
6. Gatavo tarti. Ar cepamo papīru izklātā cepamajā plātī liek kārtainās mīklas loksnes tā, lai to garākās malas nedaudz pārklātos. Šīs malas saspiež kopā ar dakšiņu. Ar nazi pa visu perimetru iegriež mīklu 1 cm attālumā no malām, nepārgriežot to līdz apakšai. Mīklu (izņemot maliņas) sadursta ar dakšiņu. Visu mīklu noziež ar olīveļļu.
7. Liek cepties 200 °C 15–20 minūtes, līdz mīkla ir zeltaini brūna. Ļauj mazliet atdzist.
8. Tartes centru nedaudz piespiež, lai tas saplaktu un maliņas paceltos. Tartē ieklāj baklažānu-pētersīļu pesto, pāri liek ceptās sēnes, pārkaisa ar pētersīļa lapiņām, sagriež gabaliņos un pasniedz.
Sēņu krostini ar olīvu tapenādi
VAJADZĪGS
- 150 g cepšanai piemērotu sēņu
- 1 tējkarote rapšu eļļas
- 3 rozmarīna zariņi, veseli, dažas lapiņas smalki sakapātas
- 6 timiāna zariņi, tikai lapiņas
- 1 tējkarote olīveļļas
- 2 ķiploka daiviņas, izspiestas caur ķiploku spiedi
- 1 ēdamkarote balzametiķa
- Sāls, svaigi malti melnie pipari
Olīvu tapenāde
- 50 g melno olīvu
- 50 g kalamata olīvu
- 1 neliela ķiploka daiviņa, izspiesta caur ķiploku spiedi
- 1 ēdamkarote olīveļļas
- Pasniegšanai: pannā vai cepeškrāsnī apgrauzdētas svaigas bagetes šķēlītes, 1 ēdamkarote timiāna lapiņu
PAGATAVOŠANA
1. Sēnes notīra, saplēš vienādos gabalos, liek cepties sakarsētā eļļā augstā temperatūrā. Kad sēnes sāk izdalīt mitrumu, pievieno rozmarīnu un timiānu. Cep, līdz sēnes sāk apbrūnēt. Pievieno sāli un samaisa.
2. Samazina temperatūru līdz zemai, atbrīvo pannā laukumiņu, ielej tajā olīveļļu un apcep ķiploku, maisot un pieskatot, lai tas nepiedeg.
3. Izņem rozmarīna zariņus, pievieno balzametiķi, visu samaisa, pievieno vēl sāli un melnos piparus pēc garšas.
4. Gatavo olīvu tapenādi. Virtuves kombainā vai blenderī samaļ visas sastāvdaļas, līdz veidojas krēmveida masa.
5. Pasniedz uz apgrauzdētām maizes šķēlītēm – uzziež nedaudz tapenādes, liek virsū sēņu kaudzīti un dažas timiāna lapiņas.
Humoss ar sēnēm, čili un karamelizētiem puraviem
VAJADZĪGS
Humoss
- 400 g vārītu vai konservētu turku zirņu
- 3 ēdamkarotes tahini
- 3 ēdamkarotes olīveļļas
- 5 ēdamkarotes citrona sulas
- 1 ķiploka daiviņa, izspiesta caur ķiploku spiedi
- 3–5 ēdamkarotes ļoti auksta ūdens vai daži ledus gabaliņi
Sēnes un puravi
- 3 ēdamkarotes olīveļļas
- 1/2 purava, sagriezts ripiņās un kārtīgi noskalots
- 1 sarkanais čili, sagriezts plānās ripiņās (izņem sēklas, ja vēlas samazināt asumu)
- 1 ķiploka daiviņa, sagriezta plānās šķēlītēs
- 300 g cepšanai piemērotu sēņu
- 1 ēdamkarote sojas mērces
- 1 tējkarote kļavu sīrupa
- 2 ēdamkarotes citrona sulas
- Sāls
- Pasniegšanai: uzsildītas plakanmaizītes vai grauzdētas bagetes vai čabatas šķēlītes
PAGATAVOŠANA
1. Gatavo humosu. Liek visas sastāvdaļas blenderī un blendē, līdz iegūta viendabīga masa. Ja nepieciešams, var pievienot vairāk auksta ūdens vai ledus.
2. Pannā uzkarsē olīveļļu un vidējā temperatūrā, regulāri apmaisot, apcep puravus, čili un ķiploku, līdz puravi un ķiploki kļūst zeltaini. Izņem tos no pannas, atstājot pannā tikai eļļu.
3. Liek pannā sēnes, pārkaisa ar šķipsniņu sāls un cep, līdz sēnes zeltainas. Pievieno sojas mērci, kļavu sīrupu, citrona sulu, apmaisa un cep vēl minūti. Samaisa ar puraviem, čili un ķiplokiem.
4. Lēzenā šķīvī liek humosu, veidojot vidū iedobi, kurā liek sēnes, puravus un čili. Pasniedz ar maizīti pēc izvēles.