Gaidot pavasari, ik rītu iesaka dzert zaļos kokteiļus. Gatavošanas knifiņi
Astronomiskā pavasara tuvošanās jūtama ar katru gaišā laika sprīdi, bet virtuvē jūtams akūts zaļumu trūkums. Lai tas neatspoguļotos mūsu pelēcīgajās sejās, vides žurnāliste Anitra Tooma iesaka katru rītu dzert zaļos kokteiļus.
Veikalā var nopirkt visu, tikai ne sakarīgus zaļumus, tāpēc es zelmeni audzēju pati, jo tas ir tik vienkārši, turklāt spārno krietnais ietaupījums. Esmu graudus sējusi izlietotās picu kastēs, bet šoziem iesēju palielā plastmasas kastē.
Vispirms diennakti izmērcē kviešus, auzas un pelēkos zirņus. Kastē ieber kūdras un komposta maisījumu 4–5 centimetru biezumā, iesēj graudus, ierušina zemē, aplej un uzliek uz nedēļu vāku, lai mitrums neiztvaiko. Pēc nedēļas parādās asni, tad kasti noliek gaišā un vēsā vietā un priecājas par zaļo zelmeni. Kad zelmenis jau sprīža garumā, var sākt gatavoties blenderēšanai. Es atlaižu laikā nopirku jaudīgu blenderi ar stikla krūzi, švaks plastmasas lētucis te nederēs.
Es blenderēju šķēli ananasa, divas tējkarotes svaigi maltu linsēklu, krietnu sauju zelmeņa, dzērvenes, kāposta lapas, gabaliņu mizota ingvera un karoti medus, visu līdz pusei apleju ar avota ūdeni, pāris minūšu maluma, un gatavs!
Tā kā esmu iepirkusi lērumu godži ogu, lieku arī tās, vēl var ābolus, saldētas ogas, ķirbi – visu, pēc kā sniedzas roka. Pēc nedēļas ļaudis sāk izteikt komplimentus par labo izskatu, jau tajā pašā dienā, kad sāku dzert zaļo kokteili, jūtu lielu enerģijas pieplūdumu – darbi sokas, grūtsirdība netuvojas, citi šņaukājas un guļ ar gripu, bet es iesēju nākamo kastīti ar zelmeni, lai varu sagaidīt pavasari, kad varēs blenderēt gārsas, virzu, nātres, bērzu un pieneņu lapas.
Sulu spiešana man šķiet nejēdzīga, jo te cilvēks nez kāpēc izmet tik ļoti vērtīgās šķiedrvielas, turklāt sulu spiedi izmazgāt ir daudz piņķerīgāk nekā blenderi. Varētu jau visus tos zaļumus košļāt, bet tas lieki deldē zobus.