foto: Shutterstock
Ļoti bīstami ir, ja aukstumā vīrieši iet ārā ar mitriem matiem, kuros ieziesta želeja
Staigāšana aukstā laikā bez cepures var beigties ar matu izkrišanu, brīdina speciāliste.
Skaistums
2022. gada 9. decembris, 07:02

Ļoti bīstami ir, ja aukstumā vīrieši iet ārā ar mitriem matiem, kuros ieziesta želeja

Ilze Trofimova

Žurnāls "OK!"

Vīriešu matu un galvas ādas kopšana nereti tiek balstīta uz mītiem, lai gan pret matu rotu un galvas ādas veselību nevajadzētu izturēties pavirši. Lūk, fakti, kas jāzina! Konsultē friziere, galvas ādas un matu kopšanas speciāliste – konsultante, triholoģe Anita Mētra.

Mīts. Vīriešiem mati aug ātrāk un izkrīt mazāk nekā sievietēm

Vīriešiem mati bieži vien ir ļoti īsi, tāpēc var labāk redzēt, kā tie ataug. Matu augšanas ātrumu ietekmē veselības stāvoklis, ģenētika, bet dzimumam šajā gadījumā nav pilnīgi nekādas nozīmes. Arī vīriešiem mati izkrīt tikpat daudz, cik sievietēm, bet, tā kā vairumam tie ir ļoti īsi, tos var daudz mazāk pamanīt. Tāpēc arī rodas šis maldīgais iespaids.  

foto: Publicitātes foto
Friziere, galvas ādas un matu kopšanas speciāliste, triholoģe Anita Mētra.

Mīts. Arī vīriešiem ir jālieto šampūns, kondicionieris un matu maskas

Daļēja taisnība. Vīrieši bieži vien matu kopšanai nepievērš tik lielu nozīmi kā sievietes, tāpēc nereti mati tiek izmazgāti ar to pašu dušas želeju vai ziepēm, ar kuru tiek mazgāts arī ķermenis, jo tas vienkārši ir ērti. Ja nav nekādu problēmu ar galvas ādu, šādi ik pa reizei var rīkoties, bet regulāri matus tomēr labāk mazgāt ar savam matu tipam un galvas ādai piemērotu šampūnu. Īso matu īpašniekiem nav nekādas nepieciešamības lietot kondicionieri, matu balzamu un masku, jo šie līdzekļi ir domāti matu struktūras uzlabošanai, nevis galvas ādai. Ja mati ir garāki, arī vīrieši droši var izmantot matu kopšanas līdzekļus, jo tā mati iegūs veselīgāku un koptāku izskatu.

Mīts. Galva jāmazgā ikreiz, ejot dušā

Tikai tad, ja to dara ar šampūnu, kas piemērots biežai lietošanai! Vīrieši ikreiz, ejot dušā, mēdz izmazgāt arī galvu, turklāt arī tad, ja dušā iet divas reizes dienā – no rīta un pēc smaga, fiziska darba vai arī pēc sportošanas. Tik bieži mazgājot galvas ādu un izmantojot mazgāšanai nepiemērotus līdzekļus, piemēram, dušas želeju, var tikt izjaukts galvas ādas dabiskais pH līmenis. Lai tā nenotiktu, biežai matu un galvas ādas mazgāšanai vajadzētu izmantot aptiekās nopērkamos dermatoloģiski testētos šampūnus, kas ir pH neitrāli un ar kuriem droši var mazgāt galvu kaut vai 2 reizes dienā katru dienu. Šādi šampūni ir piemēroti arī pusaudžiem, kas saskaras ap pastiprinātu svīšanu.

Mīts. Ķiveres valkāšana veicina matu izkrišanu

Taisnība, ka vīriešiem, kuriem bieži jānēsā ķiveres, ja zem tās notiek pastiprināta svīšana un ja netiek lietoti itin nekādi kopjošie līdzekļi, laika gaitā var rasties problēmas ar galvas ādu. Un, ja šīs problēmas netiek risinātas, var pastiprināti izkrist mati un veidoties plikpaurība. Tāpēc ķiveru nēsātājiem mati un galvas āda ir jāmazgā regulāri ar biežai mazgāšanai paredzēto šampūnu.

Mīts. Vīriešiem ziemā cepure nav vajadzīga

Ziemā cepure ir jānēsā visiem. Galvas kapilāri ļoti jūt temperatūras izmaiņas. Izejot no siltas telpas bez cepures, aukstumā kapilāri strauji saraujas un ādā var rasties mikrocirkulācijas traucējumi – āda netiek pietiekami labi apasiņota. Kā rezultātā matiem pietrūkst skābekļa un tie var sākt izkrist. Vēl bīstamāk ir tad, ja aukstumā iziet vīrietis ar želeju, gelu, putām vai citiem kopjošajiem līdzekļiem ieveidotiem matiem un tie ir mitri. Šādā gadījumā ir ļoti viegli apsaldēt galvas ādu, kas arī veicina pastiprinātu matu izkrišanu.

Mīts. Nav matu, nav rūpju

Arī tad, ja matu nav, galvas āda ir jākopj, turklāt pat vēl vairāk nekā tad, kad uz tās aug mati. Apmatojums jeb mati aizsargā galvas ādu no apkārtējās vides. Piemēram, nonākot karstā saulē, pliks galvvidus daudz ātrāk apdeg, savukārt ziemā plika galva daudz ātrāk salst. Tāpēc šiem cilvēkiem ikvienā gadalaikā, atrodoties ārpus telpām, vajadzētu nēsāt cepuri, lai pasargātu galvas ādu. Daži vīrieši speciāli regulāri pilnībā noskuj galvu – tad noteikti vajadzētu lietot nomierinošus krēmus, tāpat kā pēc sejas skūšanas, lai āda neiekaist. Savukārt ikdienā vēlams lietot krēmu, jo šāda āda bieži vien ir īpaši jutīga un apsārtusi. Jā, un arī galvu bez matiem var mazgāt ar šampūnu!

Mīts. Matu augšanu nevar stimulēt ar dažādiem līdzekļiem

Lai gan plikpaurība ir ģenētiski pārmantojama – ja tāda ir bijusi tēvam un vectēvam, ļoti liela iespēja, ka tāda būs arī dēlam –, mūsdienās ir pieejami dažādi līdzekļi, ar kuru palīdzību var stimulēt matu augšanu. Turklāt tie domāti ikvienam, kas vēlas kuplākus, biezākus un veselīgākus matus. Aptiekās nopērkami gan speciāli šampūni vīriešiem, kas veicina matu augšanu, gan kapsulas, gan balzami, savukārt salonos var veikt matu augšanas stimulēšanu ar mezoterapiju vai PRP injekcijas, kā arī matu transplantāciju. Latvijā šī procedūra ir ļoti populāra un to ir iecienījuši daudzi vīrieši. Tiesa, to ir iespējams veikt vien tad, ja pašam vīrietim vēl ir savi mati, jo transplantācijai netiek izmantoti donoru mati. Pašlaik Latvijā jaunums, bet citur pasaulē jau sen iecienīta ir matu mikropigmentācija – trūkstošie mati tiek uzzīmēti jeb ietetovēti. Latvijā gan šī procedūra nav sevišķi iecienīta.

 Mīts. Vīriešiem daudz biežāk ir blaugznas

Blaugznas un sausa galvas āda vīriešiem tiešām mēdz būt biežāk nekā sievietēm. Tas ir saistīts ar to, ka vīrieši tomēr mīl sātīgāku un treknāku pārtiku, fiziski aktīvāk strādājot, vairāk svīst un biežāk lieto nepiemērotus matu un galvas ādas kopšanas līdzekļus, un vispār mazāk rūpējas par sevi. No blaugznām var ātri atbrīvoties, ja izvēlas šampūnu, kas atbilst blaugznu tipam – sausas un birstošas vai taukainas blaugznas –, un ar to regulāri mazgā galvu. Tiem, kas iecienījuši lietot dažādus matu veidošanas līdzekļus, ik pa laikam būtu ieteicams lietot galvas ādas pīlingu vai skrubi. Tādējādi galvas āda tiek attīrīta un pasargāta no blaugznām.