Sausu matu kopšana
Skaistums
2022. gada 7. septembris, 16:18

Sausu matu kopšana

Reklāmas projekts

Lai arī mati ir viena no skaistākajām mūsu ķermeņu rotām, tie mēdz sagādāt diezgan lielas galvassāpes. Sausi, aplūzuši un sašķēlušies mati ir ne vien grūti ieveidojami, spuraini un nespodri, bet arī negatīvi ietekmē pašapziņu. Lai atgūtu to veselīgo izskatu, nepieciešams pievērst uzmanību ne vien matu kopšanas līdzekļiem, bet dzīvesstilam kopumā.

Kāpēc rodas sausi mati?

Matu izskatu nosaka kutikula jeb to ārējais slānis, kura galvenais uzdevums ir pasargāt matus un neļaut tiem zaudēt savu dabisko mitrumu. Kad šis aizsargbarjeras slānis tiek bojāts, mati zaudē mitrumu, kļūt trausli un šķeļas. Sausu matu rašanos var veicināt vairāki faktori. Lūk, biežākie no tiem:

  • Nepareiza matu kopšana

Viens no iemesliem, kādēļ mati kļūst sausi, ir pārāk biežā mazgāšana.

Protams, ir svarīgi ievērot pareizu matu higiēnu, un ir nepatīkami staigāt ar taukainiem matiem, taču, mazgājot tos katru dienu, mati zaudē savas dabiskās eļļas. Tāpat tos negatīvi ietekmē regulāra pakļaušana karstumam. Matu fēna, taisnotāja un citu līdzīgu piederumu izmantošana nevajadzīgi sausina matus. Arī izmantojot savam matu tipam nepiemērotus kopšanas līdzekļus, tie var kļūt sausi.

  • Laikapstākļi

Arī dažādi ārējie faktori var atstāt negatīvu ietekmi uz matu veselību. Saule, auksts vējš, mitrums atstāj iespaidu uz matu stāvokli.

Ziemas sezonā sausais gaiss nelabvēlīgi ietekmē matu veselību – tie kļūst sausāki un elektrizējas, tādēļ matu kopšanai šajā gadalaikā jāpievērš īpaša uzmanība.

  • Uzturvielu trūkums

Uzturvielu trūkums var negatīvi ietekmēt visu ķermeni, tāpat arī matus. Lai organisms spētu veiksmīgi funkcionēt, tam ir nepieciešamas uzturvielas un vitamīni, kurus iespējams uzņemt, veidojot sabalansētu uzturu. Matu veselībai īpaši svarīgi ir D, E, C, B un A vitamīni, dzelzs, magnijs, cinks, kā arī dažādi mikroelementi. Tā kā visi šo vielu avoti ir atrodami pārtikā, nepilnvērtīgs uzturs ir viens no iemesliem tam, ka mati zaudē savu skaistumu un spīdumu.

UltraVit Gummies Immune Support (Košļājamās konfektes)

BIOFARMACIJA reHAIR (Uztura bagātinātājs matu augšanas stimulēšanai un matu izkrišanas novēršanai)

BIOFARMACIJA Selene (Selēnu saturošs uztura bagātinātājs)

Ko darīt, ja ir sausi mati?

Sausi mati pavisam noteikti nav kas tāds, ar ko vajadzētu sadzīvot. Rūpējoties par matu veselību un ievērojot vairākus svarīgus kopšanas faktorus, ir iespējams būtiski uzlabot to stāvokli un atjaunot mitruma līmeni. 

  • Mazgā matus retāk. Ja vien tas ir iespējams, izvairies no matu mazgāšanas katru dienu. Šampūni attīra ne tikai no netīrumiem, bet arī dabīgajiem lipīdiem, kas rūpējas par matu aizsardzību. Tāpat atceries tos mazgāt remdenā ūdenī.

  • Pasargā matus no karstuma ietekmes.  Matu taisnotāja, fēna un lokšķēru izmantošana bojā matu aizsargslāni, tāpēc ieteicams no tiem izvairīties. Taču, protams, tā kā ikdienu ir grūti iedomāties bez kāda no šiem matu veidošanas piederumiem, pirms to izmantošanas parūpējies par matu aizsardzību, izmantojot izsmidzināmos līdzekļus aizsardzībai pret karstumu, kā arī lietojot matu fēnu un taisnotāju saudzīgākajā darbības režīmā.

  • Veic galvas masāžas. Tās stimulē asinsriti un sebuma izdalīšanos, kas rūpējas par galvas ādas mitrināšanu. Šīm vielām samazinoties, galvas āda un mati kļūst sausi, tāpēc masāžas var palīdzēt atjaunot pietiekamu mitruma daudzumu, lai mati atgūtu savu labo tekstūru un spožumu.

  • Izvēlies atbilstošu pārtiku. Lai rūpētos par matu veselību un spīdumu, izvēlies pārtikas produktus, kas satur olbaltumvielas, vitamīnus, minerālvielas un labos taukus. Savā ēdienkartē noteikti vari iekļaut pākšaugus, olas dzeltenumu, zivis, sīpolus, jūras produktus, spinātus, avokado, zaļos salātus un citus produktus, kas rūpējas par to, lai organisms tiktu nodrošināts ar visām tam nepieciešamajām uzturvielām.

  • Apgriez sausos galus. Sausi un šķelti gali var padarīt matus grūtāk ieveidojamus, un kavēt to augšanu. Apgriežot sausos galus, mati ataugs ātrāk un būs veselīgāki.

Kādi līdzekļi ir piemēroti sausu matu kopšanai?

Tāpat kā jebkuram citam matu tipam arī sausu matu kopšanā viens no būtiskākajiem faktoriem ir piemērots šampūns un balzams. Izvēlies līdzekļus, kuru sastāvā ir mitrinošas vielas. Papildu mitrināšanai savus matus vari palutināt ar eļļām, piemēram, argana vai makadāmijas eļļu, kas palīdzēs atjaunot matu struktūrā esošos dabīgos lipīdus, piešķirot matiem mīkstu un zīdaini gludu izskatu. Tāpat vismaz reizi nedēļā ieteicams savu matu mazgāšanas rutīnu papildināt ar barojošu masku, kas sniegs matiem vajadzīgo kopšanu un atjaunošanu.

Oribe Shampoo for Moisture & Control (Intensīvi mitrinošs šampūns)

Oribe Intense Conditioner for Moisture & Control (Intensīvi mitrinošs kondicionieris)

BALMAIN Shampoo Moisturizing (Šampūns visiem matu tipiem)

Joico Moisture Recovery Shampoo (Intensīvi mitrinošs šampūns)

Joico Moisture Recovery Treatment Balm (Intensīvi mitrinoša matu maska rupjiem matiem)

Wella Professionals Elements Renewing Mask (Atjaunojoša maska visiem matu tipiem)

Wella Professionals Oil Reflections Smoothening Oil (Eļļa matu mirdzumam un nogludināšanai)

Sebastian Professional Dark Oil Shampoo (Šampūns nogludināšanai un mirdzumam)

Raksts tapis sadarbībā ar www.douglas.lv