Bērni
2022. gada 3. septembris, 20:38

Māmiņa atklāj, kā valstij izkrāpusi vairākus tūkstošus eiro, bet tikusi pieķerta

Jauns.lv

Tiesas priekšā stājušās vairākas māmiņas-krāpnieces, kā arī grāmatvede, kas palīdzējusi viņām iesaistīties krāpnieciskā shēmā, lai no valsts izkrāptu lielākus pabalstus, dodoties bērna kopšanas atvaļinājumā.

Kā TV3 raidījumam "Bez tabu" skaidro viena no māmiņām, viņa nolēmusi riskēt, jo apkārt zinājusi jau vairākus šādus gadījumus, kad citām jaunajām māmiņām izdevies saņemt naudu, neesot pieķertām.

"Protams, es apzinājos, kas tas ir, ko es daru. Par to, ko izdarīju, tieku apsūdzēta par finanšu izkrāpšanu no valsts," stāsta krāpniece.

Viņa vienojās ar negodīgu grāmatvedi, kas par samaksu 1200 eiro grūtnieci pierakstīja darbā divās fiktīvās firmās, kur tika norādīta fiktīva alga. Par viltus darbinieci netika maksāti nodokļi. Iesaistoties šajā afērā, sieviete izkrāpa maksimumu: maternitātes pabalstu, vecāku pabalstu jeb māmiņalgu, kā arī bezdarbnieka pabalstu - kopā ap 12 tūkstošiem eiro.

Viss gan nenoritēja, kā plānots. Krāpšanos ar pabalstiem konstatēja VSAA, un vēlāk, izmeklētājiem savācot pierādījumus, tika uzsākts kriminālpocess, un tiesas priekšā nu stājušās vairākas māmiņas-krāpnieces. Noziedzīgajās darbībās pieķerta arī grāmatvede.

"Esmu pārliecināta, ka tā nav vienīgā grāmatvede, kas to [noziedzīgus pagalpojumus] sniedz. Līdz ar to cilvēku ir daudz vairāk," uzskata pieķertā sieviete.

VSAA pārstāve Iveta Daine skaidro, ka gadā atklāj aptuveni 20 šādu gadījumu. "Tā ir nodokļu maksātāju nauda. Kā var justies cilvēks, kurš maksā nodokļus valstij, ko pēc tam kāds izkrāpj, piesavinās caur nelikumīgi iegūtiem pabalstiem?"

Viņa norāda, ka, tiesājoties ar parādu izkrāpējiem, valsts gadā atgūst līdz 90 tūkstošiem eiro.

Nodokļu un muitas lietu prokuratūras prokurors Andris Aleksejevs norāda, ka smagākais iespējamais sods par šādu noziegumu ir brīvības atņemšana līdz 10 gadiem. "Zinu, ka pagājušogad personai, kurai bija vairāki bērni, neskatoties uz šo apstākli, tiesa noteica brīvības atņemšanu uz diviem gadiem, no kā secināms, ka tiek piemēroti ar brīvības atņemšanu saistīti sodi. "

VSAA zināmi gadījumi, kad krāpniekiem, lai atlīdzinātu valstij nodarītos zaudējumu, nācies pat šķirties no nekustamajiem īpašumiem.

Konkrētā sieviete, kura vaļsirdīgi stāstīja raidījumam par krāpniecību, izlīgusi ar VSAA: atmaksājusi valstij izkrāptos 12 tūkstošus eiro, kā arī publiski izstāstīja par afēru. Publiskā grēksūdze ir viena no izpildāmajiem uzdevumiem, ko tiesa vērtēs kā vainu mīkstinošu apstākli.

Vairāk skatieties augstāk pievienotajā sižetā.