foto: Shutterstock
Aborts nepilngadīgai pacientei – vai vajadzīga vecāku atļauja?
Bērni
2022. gada 2. septembris, 06:31

Aborts nepilngadīgai pacientei – vai vajadzīga vecāku atļauja?

Mammamuntetiem.lv

2021. gadā, saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra datiem, Latvijā jaunietēm vecumā līdz 14 gadiem veikti 2 aborti (legālie), bet vecuma grupā 15-17 gadiem – 30. Vai, lai nepilngadīga paciente saņemtu grūtniecības pārtraukšanas pakalpojumu, nepieciešama viņas vecāku atļauja, stāsta ginekoloģe-endokrinoloģe, dzemdību speciāliste Ineta Vasaraudze.

Kas ir legāls aborts? Par legālu sauc vai nu ķirurģisko vai medikamentozo abortu, kas pacientei tiek veikts pēc viņas vēlēšanās. Latvijā legālu abortu atļauts veikt līdz 12 grūtniecības nedēļām, vēsta portāls "Mammamuntetiem.lv". 

Pēc likumdošanas pusaudzis ir spējīgs atbildēt par savu rīcību no 14 gadu vecuma, arī 14 gadīgas pacientes drīkst ārstu apmeklēt vienas pašas. Tomēr, ja runā par grūtniecības pārtraukšanu, tad, lai veiktu šādu procedūru pacientei līdz 16 gadu vecumam, viņai ir nepieciešama viena no vecāku rakstveida piekrišana grūtniecības pārtraukšanai.

“Tā ir noteikts Ministru kabineta noteikumos, bet, protams, ka arī 16 un 17 gadi ir vecums, kad jaunietei ir grūti lemt par šādu soli – kā emocionāli, tā finansiāli. Šeit vietā ir noteikti pievērst uzmanību tam, kādas jaunietēm ir iespējas saņemt kontracepciju, kādi ir iemesli šādā vecumā uzsāktai dzimumdzīvei,” spriež Vasaraudze.

Ja vecāki nepiekrīt dot piekrišanu aborta veikšanai, bet jauniete to vēlas, tad lēmumu par grūtniecības pārtraukšanu pieņem bāriņtiesa. Šis var būt gadījums, kad jauniete neiekļaujas Ministru kabinetā noteiktajās 12 nedēļās, kad ir iespējams veikt legālu abortu, jo lēmuma pieņemšanas process ir gana ilgs, tāpēc var gadīties, ka tas tiek nozīmēts kā medicīniskais aborts, ko ir atļauts veikt līdz 24. grūtniecības nedēļām.