Vai jums ir grūtības sasniegt savus mērķus? Uzzini trīs veidus, kā uzturēt enerģiju un koncentrēšanās spējas
foto: ddp / Vida Press
Vīrietis kā raķete.
Dzīvesstils

Vai jums ir grūtības sasniegt savus mērķus? Uzzini trīs veidus, kā uzturēt enerģiju un koncentrēšanās spējas

Jauns.lv

Nesen pētnieki paziņoja, ka cilvēki visā pasaulē ir vairāk saspringti un nelaimīgi nekā jebkad agrāk. Ir viegli saprast, kāpēc mūsu mērķu sasniegšana ir grūtāka nekā iepriekš. Nevienam nav šaubu, ka vides, politiskās un sociālās problēmas ap mums turpina pieņemties spēkā, un pat apņēmīgākajiem un optimistiskākajiem cilvēkiem var šķist, ka ir pārāk grūti sasniegt vēlamo rezultātu. Tātad, būtiskāk kā vēl nekad ir saprast kā uzturēt savu enerģiju un fokusu pietiekami augstā līmenī.

Vai jums ir grūtības sasniegt savus mērķus? Uzzini...

“Psychology Today” autore Mišela Makveida (Michelle McQuad) skaidro kā nonākt produktivitātes zenītā darot pavisam vienkāršas lietas.

Mērķu izvirzīšana mums visiem ir labi pazīstama, taču pārāk bieži mūsu mērķi paliek nesasniegti. Lai gan lielai daļai cilvēku ir aptuvens priekšstats par to, kur vēlas būt , piemēram, pēc pieciem gadiem, cilvēkiem bieži neizdodas izveidot jēgpilnus plānus, lai veiktu mazos soļus, lai sasniegtu savu piecgades mērķi un cerības tā arī nepārvēršanas realitātē, pārliecināta ir Londonas Ekonomikas un politikas zinātnes skolas doktore Greisa Lordana. 

Lordana skaidro, ka pastāv trīs izplatīti izaicinājumi, kas attur mūs no jēgpilnas un efektīvas mērķu noteikšanas. 

Bailes no neveiksmes 

Bailes no neveiksmes piedzīvošanas ir daudz sliktākas nekā sāpes, ko piedzīvojam, ja viss noiet greizi. 

Šo būtiski akcentēt, jo daudzus cilvēkus šīs bailes attur no aktīvas rīkošanās. Taču esot apzinātam savā uztraukumā, jūs varat orientēties un turpināt spert soļus uz priekšu.

Nepietiek laika 

Veicot sava laika inventerizāciju, varat noskaidrot darbības, kas vai nu ir bezjēdzīgas vai sniedz tikai tūlītēju baudu un apmierinājumu, bet nepalīdz jums sasniegt mērķus ilgtermiņā. To apzinoties varat iet soli tālāk - prioritizēt laiku tam, kas nepieciešams mērķa sasniegšanai, piemērām, prasmju apgūšanai. 

Ko citi domā vai saka 

Citu cilvēku stāsti un uzskati par to, uz ko jūs esat vai neesat spējīgs, var apgrūtināt jūsu mērķu sasniegšanu. Tomēr uzvedības zinātne liecina, ka pat tad, ja jūs publiski kļūdāties, citi cilvēki ir piedošāki, nekā jūs domājat. Visticamāk viņi pat neatcerēsies jūsu kļūdu. Tas padara prožektora efektu ne tik spožu un varat ļauties brīvībai, jo citi, visticamāk, nepamanīs, ka jums kādā mirklī neklājas tik labi. 

Pat pārvarot šos izaicinājumus, mēs bieži izvirzām nesasniedzamus vai abstraktus mērķus, un tad gaidām rezultātu pārāk ātri. Lai izvairītos no šīm izplatītajām kļūdām, Lordana iesaka: 

Merķu sadalīšana mazākos prasmju pilnveidošanas posmos

Ja izvirzat piecgades mērķi, piemēram, izveidot jaunu karjeru vai uzlabot savu fizisko veselību un labklājību, tad varat noteikt mazākus soļus, kas ļaus jums tur nokļūt. 

Raugoties uz lielo mērķi, varat sev uzdot jautājumu: “kā cilvēki, kuri šodien pilda šo lomu, pavada savu laiku?” un “kādos uzdevumos viņi ir saistīti ar kuros es varu iesaistīties?”

Atbildes uz šiem jautājumiem var kļūt par maziem soļiem, kas jums jāveic, lai virzītos uz sava mērķa sasniegšanu. 

Īstermiņa atlīdzība par padarīto

Kad runa ir par darbu, kas jāiegulda lielāku mērķu sasniegšanai, strauji augošā mācīšanās līkne var šķist staraucoša. Tas var pat likt justies tā, ka potenciālie ieguvumi ir pārāk tālu, lai tie būtu pietiekami vērtīgi. 

Taču apvienojot savus mazos soļus ar tūlītēju atlīdzību, jūs varat pārvarēt savas nekonsekventās laika izvēles, samazināt izmaksas un kopumā saglabāt motivāciju. 

Lai sāktu veidot savu atlīdzības sistēmu, vispirms pajautājiet sevi: “kā es varu samazināt tūlītējās izmaksas un palielināt tūlītējos ieguvus no mazajiem soļiem, kas man jāveic?”

Noturības stiprināšana, pamanot mazās lietas 

Cilvēki mēdz koncentrēties uz negatīvām pieredzēm ilgāku laiku un mēs tās izjūtam spēcīgāk nekā līdzvērtīgas pozitīvas pieredzes. Šī iemesla dēļ ir maz ticams, ka jūs izjutīsiet atlīdzības sajūtu par savu izturību. Mēģiniet nosvinēt katru mazo uzvaru, veltot laiku, lai pamanītu, kas konkrētajā diena gāja kā iecerēts, un izbaudiet šos mirkļus. 

Tā vietā, lai šonedēļ mēģinātu glābt visu pasauli, padomājiet kādus mazus, pozitīvus soļus varat spert, lai īstenotu savus mērķus.