foto: Shutterstock
Paštonējošie līdzekļi - vai tiešām nekaitīgs veids, kā tikt pie zeltaina iedeguma?
Skaistums
2022. gada 31. maijs, 21:03

Paštonējošie līdzekļi - vai tiešām nekaitīgs veids, kā tikt pie zeltaina iedeguma?

Jauns.lv

Paštonējošie kosmētikas līdzekļi var būt lielisks risinājums, lai iegūtu zeltaināku ādas toni, nepakļaujot ādu kaitīgajiem saules stariem. Vasarā tie ir īpaši aktīvi un ātri vien var radīt ādas apdegumus, ja pienācīgi neparūpējamies par ādas aizsardzību.

Kā izvēlēties un pareizi lietot paštonējošos kosmētikas līdzekļus, cik ilgs ir to sniegtais efekts un vai uzturs arī var ietekmēt mūsu ādas toni? Konsultē BENU Aptiekas skaistuma konsultante Amanda Dārziņa.

Vispopulārākais un biežāk lietotais no paštonējošajiem kosmētikas līdzekļiem ir tieši pašiedeguma aerosols, kas veido vienmērīgu, mirdzošu un noturīgu dabiska iedeguma ādas toni, stāsta skaistuma konsultante Dārziņa. Šādi līdzekļi parasti vienlaikus arī ilgstoši mitrina ādu un nodrošina tās iekšējo bioloģisko aizsardzību pret UV starojumu. Ir svarīgi izvēlēties līdzekļus ar tādām sastāvdaļām, kas aktivizē ādas dabiskās aizsargspējas un aizsargā šūnu DNS pret UV starojuma izraisīto bojājumu, tādējādi novēršot priekšlaicīgu ādas novecošanos. Aerosoli ir vieglāk un ērtāk lietojami un nodrošina līdzekļa vienmērīgāku klāšanos.

Paštonējošo kosmētikas līdzekļu sniegtais efekts saglabājas apmēram nedēļu – līdz brīdim, kamēr tas tiek pakāpeniski nomazgāts. Tādēļ, ja vēlaties uzturēt šo iegūto toni, paštonējošais līdzeklis ir jāatjauno vidēji vienu reizi nedēļā.
Mūsdienās paštonējošo kosmētikas līdzekļu klāsts ir ļoti plašs – tos var piemeklēt ikvienam ādas tipam, arī sausas un jutīgas ādas īpašnieki var atrast sev piemērotus produktus. Taču ir svarīgi neaizmirst par ikdienas rūpēm par ādu un tās vajadzībām.

Vai der arī sejai?

Skaistuma konsultante Dārziņa stāsta, ka paštonējošos kosmētikas līdzekļus lieto arī uz sejas ādas. Visērtākais un labākais variants sejai ir līdzekļi pilienu veidā. Tādējādi iedeguma tonis veidosies pakāpeniski un pielāgosies jūsu sejas ādas tonim. Arī lietojot šādus līdzekļus, ir svarīgi sejas ādu dienas laikā aizsargāt no UVA un UVB saules stariem ar SPF saturošu aizsargkosmētiku.

Lai iegūtu vislabāko efektu, lietojot paštonējošos pilienus ādai, labi sakratiet tos pirms lietošanas un pievienojiet 1-2 pilienus serumam, eļļai, dienas vai nakts krēmam, ko parasti lietojat, un vieglām kustībām iemasējiet to ādā.

Padomi labākam rezultātam

1. Ādas sagatavošana. Skaistuma konsultante iesaka – dienu pirms paštonējošā līdzekļa lietošanas labi attīriet ādu no atmirušajām šūnām ar pīlinga palīdzību vai skrubi. Gluda un tīra āda būs labs pamats vienmērīgāka toņa iegūšanai.
2. Vienmērīgs klājums. Labam un skaistam rezultātam ļoti svarīga ir paštonējošo līdzekļu vienmērīga uzklāšana. Īpaši būtiski tas ir tiem paštonējošās kosmētikas līdzekļiem, kas darbojas pa nakti un kurus ir ieteicams noturēt uz ādas ap 8 stundām, pēc tam noskalojot. Šo vienmērīgo klājumu palīdzēs panākt praimera lietošana (uz ceļiem un elkoņiem) vai speciāla cimdiņa izmantošana, kas domāts tieši paštonējošo kosmētikas līdzekļi uzklāšanai. Tas palīdzēs izvairīties no tumšākām iedeguma vietām uz ceļgaliem un elkoņiem. 
3. Sāciet ar gaišākiem toņiem. Ja vēl nav pieredzes paštonējošo līdzekļu lietošanā, ieteicams iesākumam izvēlēties vieglus losjonus, kas būtu mitrinoši un veidotu pakāpenisku pašiedeguma efektu. Ar tiem nebūs iespējams uzklāt līdzekli par daudz’ vai iegūt plankumainu efektu, saka A. Dārziņa.
4. Kopšana un mitrināšana. Pēc paštonējošo kosmētikas līdzekļu lietošanas āda ir bagātīgi jāmitrina. Šim nolūkam noderēs ķermeņa sviests, krēms, serums vai citi līdzekļi pēc jūsu izvēles. Mitrināšana padarīs ādu samtainu un gludu, kā arī piešķirs tai veselīgu izskatu. Jo vairāk rūpēsimies par savu ādu, jo labāk tā izskatīsies.

Uzturs un ādas tonis

Arī uzturs un līdzekļi iekšķīgai lietošanai var nedaudz ietekmēt mūsu ādas toni. Tā, piemēram, ir dažādi uztura bagātinātāji ar beta-karotīnu un A vitamīnu ādas un gļotādas veselības uzturēšanai. Beta-karotīns pieder dzelteno un sarkano dabisko krāsvielu grupai un tādējādi spēj ietekmēt arī mūsu ādas toni, skaidro Dārziņa. Tas sastopams arī burkānos un citos dārzeņos un augļos.

Taču atcerieties, ka par pareizu uztura bagātinātāju lietošanu un jums piemērotāko izvēli ir jākonsultējas ar ārstu vai farmaceitu!