foto: Shutterstock
Kompresijas apģērbs - kāds no tā ir labums?
Kompresijas apģērbs atrodams vai katrā sporta preču veikalā. Izvēlies savam izmēram atbilstīgus apģērba gabalus – tie nedrīkst būt ne pārlieku apspīlēti, ne arī vaļīgi.
Stila jaunumi
2022. gada 12. maijs, 14:31

Kompresijas apģērbs - kāds no tā ir labums?

"100 Labi Padomi"

Ja kādu laiku nav sanācis kārtīgi izkustēties, dažkārt pēc aktīvākām fiziskām nodarbēm vai pirmā treniņa rodas muskuļu sāpes vai pat savainojumi. Te palīdzēt var speciālais kompresijas apģērbs, kas paredzēts sportošanai, bet var sniegt atbalstu ķermenim arī ikdienas aktivitātēs, teiksim, dārza darbos.

Atvieglo slodzes iedarbību

Svarīgs kompresijas apģērba uzdevums ir pasaudzēt muskuļus. Piemēram, kompresijas zeķes speciāli izstrādātas tā, lai samazinātu soļa trieciena radīto muskuļu vibrāciju un tādējādi novērstu muskuļu šķiedru mikrobojājumus. Šos slodzes radītos bojājumus mēs labi pazīstam kā muskuļu sāpes. Kompresijas apģērba otrs pozitīvais efekts ir asinsrites uzlabošanās, jo muskuļi vairāk piesātinās ar skābekli un ātrāk izvada vielmaiņas atliekvielas, tā mazinot sāpes. Trešais labums ir optimālāka ķermeņa termoregulācija – muskuļiem jāpatērē mazāk enerģijas, lai saglabātu normālu temperatūru, tāpēc organismam ir vairāk spēka izturēt slodzi.

Fizisko aktivitāšu laikā kompresijas apģērbs uzlabo pašsajūtu. Piemēram, ja pastaigā, pārgājienā vai nūjojot būs uzvilktas īpašās zeķes vai getras, kājas pēc tam nešķitīs tik nogurušas un smagas. Getras vari uzvilkt arī pēc slodzes, lai atpūtinātu kājas. T krekls vai garo piedurkņu krekls ar kompresijas un termoregulējošu efektu gan nepiešķirs papildu spēku, taču pēc izkustēšanās būs vieglāk atjaunoties. Šiem apģērbiem ir arī viegli balstoša iedarbība – būs staltāka stāja.

foto: Shutterstock

Svarīga lieta – sporta krūšturis

Fiziskās aktivitātēs īpaši svarīgs ir sporta krūšturis, sevišķi, ja krūtis ir lielas un smagas. Krūtīs nav muskuļu, tādēļ fiziskās slodzes un aktīvu kustību iedarbības rezultātā tās deformējas – audi iestiepjas, āda zaudē tvirtumu, mainās krūšu forma un novietojums (tās tiecas uz leju). Speciālais krūšturis notur krūtis vietā un viegli piespiež pie auguma, tā pasargājot no vertikālajām un horizontālajām kustībām. Tas atvieglo arī slodzi, ko krūtis rada uz pleciem un muguru un ko nespēj novērst skaista, bet ne sevišķi funkcionāla apakšveļa. Vienlaikus šā sporta apģērba gabala audums palīdz novadīt sviedrus, lai tie nekrātos uz ādas.

Kā atrast piemērotāko?

Kompresijas apģērbs atrodams vai katrā sporta preču veikalā. Izvēlies savam izmēram atbilstīgus apģērba gabalus – tie nedrīkst būt ne pārlieku apspīlēti, ne arī vaļīgi. Nekautrējies sporta apģērbu pielaikot – tas ir pietiekami dārgs, lai neiztērētu naudu par lietu, ko pēc tam nevarēsi izmantot. Ir zīmoli arī par demokrātiskākām cenām, taču ne sevišķi laba ideja ir kompresijas apģērbus iegādāties second hand veikalos; visticamāk, iepriekšējam valkātājam šīs drēbes kļuvušas nevajadzīgas, jo izstaipījušās un zaudējušas funkcionalitāti. Tas nenovēršami notiek, tāpēc sporta drēbes jākopj un jāmazgā, stingri ievērojot norādījumus uz etiķetes.

Līdzīgi sporta kompresijas apģērbam iedarbojas medicīniskais kompresijas apģērbs, taču tas nav viens un tas pats. Medicīnā kompresijas apģērba valkāšanas nolūks ir atvieglot kādas hroniskas slimības izraisītu organisma stāvokli vai veicināt atlabšanu pēc ārstēšanas, piemēram, pēc operācijas.

Par tā nēsāšanu ieteicams konsultēties ar ārstu; uz savu roku to nevajadzētu iegādāties. Šāds pirkums var izrādīties pat kaitīgs, jo var radīt maldinošu sajūtu par izārstēšanos, piemēram, nēsāt kompresijas zeķes vēnu slimību profilaksei, ja vēnas jau ir slimas un nepieciešama radikāla ārstēšana. Ja šāds apģērbs būs nepieciešams, ārsts to ieteiks vai pat izrakstīs recepti, lai pērkot nekļūdītos ne ar izmēru, ne sprieguma līmeni.

Tēmas