Optimisti pelna vairāk nekā pesimisti, liecina pētījums
Pētījumā iesaistījās 16 000 cilvēki, kuru attieksme pret dzīvi tika noteikta ar aptaujas palīdzību.
Attiecības
2015. gada 1. jūnijs, 14:25

Optimisti pelna vairāk nekā pesimisti, liecina pētījums

LETA

Jaunā pētījumā atklājies, ka optimisti gadā nopelna vidēji gandrīz par 2000 sterliņu mārciņām (2780 eiro) vairāk nekā pesimisti.

Cilvēki, kuri citus uzskata par negodīgiem un uz visu raugās negatīvā gaismā, biežāk palaiž garām izdevīgas sadarbības iespējas, norāda Ķelnes universitātes zinātnieki.

Pētījums ilga deviņus gadus. Ciniskākajiem pētījuma dalībniekiem algas apmērs nebija mainījies vispār, kamēr lielākie optimisti mēnesī pelnīja par vidēji 157 mārciņām (218 eiro) vairāk.

"Iepriekšējos pētījumos cinisms sasaistīts ar dzīves kvalitātes pasliktināšanos dažādās jomās, tostarp fiziskā veselība, psiholoģiskā labklājība un laulības dzīve. Šajā pētījumā atrasta saikne starp cinismu un individuālajiem ekonomiskajiem panākumiem," sacīja pētījuma vadītāja Olga Stavrova.

Zinātniece norāda, ka pesimisti biežāk ar aizdomām raugās uz citu cilvēku motivāciju. "Darbinieki, kuri citus uzskata par izmantotājiem un negodīgiem cilvēkiem, centīsies izvairīties no sadarbības projektiem, tāpēc viņiem ies secen dažādas izdevības," uzsver pētniece.

Pētījumā iesaistījās 16 000 cilvēki, kuru attieksme pret dzīvi tika noteikta ar aptaujas palīdzību.

Pētījuma autori norāda, ka negatīva dzīves pieredze kultivē pesimismu. Finansiālās grūtībās nonākuši cilvēki dažkārt vaino savās neveiksmēs citu cilvēku ļaunprātību, kas savukārt liek viņiem izvairīties no sastrādāšanās ar apkārtējiem un vēl vairāk pasliktina viņu finansiālo situāciju.

Citā pētījumā noskaidrojās, ka saikne starp pesimismu un zemiem ienākumiem visvairāk novērojama valstīs, kur sabiedrībā valda altruisms un slepkavību skaits ir salīdzinoši mazs, piemēram, Nīderlandē, Itālijā, Somijā un Zviedrijā.

Turpretī tādās valstīs kā Maķedonija pesimisti pelna vairāk. "Dažās valstīs ciniķi nepelna mazāk par optimistiem," sacīja Stavrova. "Tās ir valstis ar ļoti augstiem sociālā cinisma rādītājiem, retām darbībām sabiedrības labā, kā arī izplatītu antisociālu uzvedību, par ko liecina augstie slepkavību skaita rādītāji. Citiem vārdiem sakot, dažās valstīs cinisms ir attaisnots un pat savā ziņā funkcionāls."

Pētījums publicēts akadēmiskajā žurnālā "Journal of Personality and Social Psychology".

LETA / Foto:  Vida Press