Skaistums
2022. gada 16. februāris, 19:50

Iesācēja ceļvedis japāņu skaistumkopšanā

Reklāmas projekts

Jauns.lv

Iespējams, esi par to dzirdējusi, vai arī tev nav ne jausmas, kas ar to ir domāts. Jebkurā gadījumā J-Beauty Rietumu kultūrā ir radījis īstu vētru un nu jau par to vajadzētu zināt ikvienam. J-Beauty ir japāņu skaistumkopšanas metode, kas tiecas pēc novatorisma un ilgstoša rezultāta. Tieši tas padara J-Beauty tik lielisku un būtībā tā ir zinātne, kas ir ciešā saskarē ar dabu.

Pievilcības jeb kawaii izcelsme

Ikviens, pat vecmāmiņas māsa, zina par K-beauty – īpaši pateicoties savādi, pat dīvaini iepakotu produktu zīmoliem. Bet kawaii (mīlīgs, jauks, dievināms) tendence ir radusies Japānā. Kawaii pats par sevi ir atsevišķa raksta cienīgs temats, jo šī tendence ir nozīmīga japāņu DNS un estētikas daļa, kas aptver populāro kultūru, kā arī izklaidi, apģērbu, manieres un citus aspektus. Šoreiz par kawaii runāsim tikai īsumā – no skaistuma estētikas viedokļa.

Runājot par japāņu skaistuma ideāliem, populārākais tēls ir svaigs, mīlīgs, jauneklīgs un konservatīvs, piemēram, lielas acis, zīdaina āda un sārti vaigi. Daži to raksturotu kā bērnišķīgu, mēs teiktu – jauneklīgs tēls vai drīzāk skaistums, kas nekad nenoveco. Ja Korejā popularitāti iemantojusi make-up tendence stikla āda (glass skin), kas ir izteikti gluda, gaismu atstarojoša un pat nedaudz caurspīdīga āda – gluži kā plāns stikls, tad mochi āda (atgādina mīkstu un zīdainu lipīgo rīsu mīklas kūciņu) Japānā ir bijusi populāra jau sen.

Mīlīguma tendences ir ļoti izplatītas iepakojuma dizainā: uz aptieku zīmolu produktiem var būt redzami anime varoņi, taču pat augstākās klases kosmētikas produkti izskatās sievišķīgi, mirdzoši un maigi.

Kas ir japāņu ādas kopšanā iekļautā “balināšana”?

Bihaku jeb “skaisti balts” japāņu ādas kopšanas kultūrā ir ļoti izplatīta tendence. Ja kādreiz balta ādai bez pigmenta plankumiem atspoguļoja statusu, mūsdienās uztveram to vairāk kā ādas toņa izlīdzināšanu vai dzidrināšanu. Protams, jāņem vērā katra cilvēka individuālās ādas īpašības, taču, pateicoties spēcīgajai saules iedarbībai, daudziem japāņiem ļoti ātri veidojas iedegums vai ādas pigmentācija. Tīras poras, vecuma ietekmē radītu ādas toņa izmaiņu izlīdzināšana, melasmas un pūtīšu pēdu un citu ādas problēmu novēršana ļauj iegūt lielisku, vienmērīga toņa sejas ādu. Ja salīdzinātu, tad šķiet, ka mēs, eiropieši, īpaši uztraucamies par grumbām, savukārt Japānā “tīra” āda ir vēl svarīgāka.

Bihaku populārais lietojums ādas kopšanā iekļauj melanīna ražošanas ierobežošanu ar tādām sastāvdaļām kā arbutīns vai kojskābe. Lietojot “balinošo” ādas kopšanas līdzekli (nosaukumā varētu būt iekļauti tādi vārdi kā lightening vai whitening), Tev nav jāuztraucas par bīstamu vielu (balinātāja, svina, dzīvsudraba utt.) lietošanu uz sejas. Tie nebalina ādu un nepadara ādas toni gaišāku nekā dabiskais tonis.

Vannošanās un masāža

Ja kawaii un bihaku ir japāņu skaistuma ideāli, tad, runājot par ikdienas rutīnu, noteikti ir jāmin arī vannošanās un sejas masāža. Protams, aizņemtai japānietei (vai japānim) nav laika katru dienu veikt sejas masāžu, taču lielākā daļa japāņu mazgājas katru dienu. Japānā reti tiek rasta lielāka svētlaime par ieslīgšanu karstā ūdenī pēc garas darba dienas vai mājas darbu paveikšanas.

Ja mājās nav jaukas vannas, japāņi apmeklē sentou – sabiedriskās pirtis vai pat onsen (karsto avotu spa). Vannošanās ir dziļi iesakņojusies japāņu kultūrā. Kamēr rietumniekiem patīk vannas bumbas un burbuļi, japāņi parasti vienkārši bauda ļoti karstu ūdeni. Sentou jeb sabiedriskajā pirtī sievietēm ir atsevišķas telpas, un pirms došanās karstajā ūdenī visiem ir jānomazgājas. Dodoties vannā, līdzi var ņemt nelielu dvieli, ar ko noslaucīt sviedrus no pieres, – ja vien tas netiek iemērkts ūdenī. Pirtīs ir aizliegts lekt, plunčāties vai peldēties. Atļauta ir tikai relaksācija.

Sejas masāžas reizēm tiek veiktas ar masāžas rīkiem, piemēram, sejas rullīšiem, bet parasti tikai ar rokām. Masāžas laikā tiek izdarīts spiediens ar pirkstiem vai dūrēm, parasti sākot masāžu no sejas centra un turpinot to kakla limfmezglu virzienā.

Noskaties video Shiseido sejas masāžas pamācību:

Japāņu ādas kopšana

Japāņu ādas kopšanas rutīnā ir divas ļoti svarīgas darbības: divkāršā attīrīšana un tonika uzklāšana. Divkāršo attīrīšanu parasti vispirms veic ar attīrošu eļļu un pēc tam ar attīrošu pieniņu vai putām atkarībā no ādas tipa. Japāņi ļoti rūpējas, lai poras būtu tīras, tāpēc pēc kosmētikas noņemšanas ir svarīgi attīrīt ādu.

Toniku var saukt arī par losjonu vai esenci, vai citu kombināciju. Vārds toniks ļoti bieži tiek aizstāts ar vārdu losjons/ārstnieciskais losjons/pirmās darbības esence, taču būtībā tas ir pirmais uz ādas klātais produkts pēc attīrīšanas, kas ādu mīkstina un sagatavo turpmāko produktu uzklāšanai. Pēc tam tiek uzklātas esences, pieniņi, krēmi utt. Ir jāņem vērā uzklāšanas secība: no vieglākās struktūras uz smagāko. Japāņu ādas kopšanā ļoti svarīgi ir uzklāto produktu slāņi.

Lūk, divi ādas kopšanas rituālu piemēri. Ādas kopšanas entuziasti var lietot arī esenci, kamēr citi var neuzklāt pieniņu vai krēmu atkarībā no ādas tipa.

Japāņiem raksturīgais rīta ādas kopšanas rituāls

  1. 1. Attīrīšana (pieniņš, želeja)
  2. 2. Losjons (jeb toniks)
  3. 3. Serums
  4. 4. Mitrinošs pieniņš
  5. 5. Krēms/mitrinātājs
  6. 6. Saules aizsargkrēms vai grima bāze ar SPF

www.douglas.lv produktu izvēle, ieskaties!

Japāņiem raksturīgais vakara ādas kopšanas rituāls

Un kā ar make-up?

Japāņu sievietes velta daudz pūļu dekoratīvās kosmētikas uzklāšanai, taču galarezultātā sejai ir jāizskatās tā, it kā uz tās nekas nebūtu uzklāts. Konservatīvi, dabiski, svaigi. Augstā mitruma dēļ Japānā ļoti populāras ir grima bāzes, tām bieži ir pievienota arī SPF aizsardzība. Pēc grima bāzes jeb praimera uzklāšanas tiek uzklāts tonālais krēms. Tad – caurspīdīgs vaigu sārtums, acu ēnas parasti tiek klātas krāsu pārejā ar mirdzumu. Populārs ir arī acu zīmulis. Kas vēl būtu jāzina par J-Beauty?

Kā jau nojauti no iepriekš minētā, J-Beauty izstrādājumu faktūras ir vieglākas – tās asociējas ar pieniņiem un želejām un visi šie produkti uz tavas ādas jūtas pārsteidzoši labi. Liela vērība tiek pievērsta rituāla būtībai un ādas kopšanai kā patīkamas rutīnas ievērošanai, nevis kārtējam uzdevumam, kuru gribas pabeigt pēc iespējas ātrāk. Ja patiešām veltīsi laiku šiem produktiem, tie savukārt ļaus tev veltīt mirkļus pašai sev. Tāpat arī vannošanās rituāli – arī tiem ir ļoti svarīga nozīme, jo tie kalpo kā laiks, kad attīrīt prātu un ķermeni.

Vai japāņu skaistumkopšana pārliecināja tevi? 

Pasauli kā milzīgs cunami vilnis pāršalc jauna tendence – J-Beauty jeb Japānas skaistumkopšana. Ir īstais brīdis iepazīties tuvāk!

Raksts tapis sadarbībā ar www.douglas.lv