Skaistums
2022. gada 15. februāris, 18:15

Sausi un apsārtuši vaigi - tipiska ziemeļvalstu iedzīvotāju ādas problēma

"100 Labi Padomi"

Uzskata, ka rozācija vai kuperoze ir tipiska ziemeļvalstu iedzīvotāju ādas problēma, kas piemeklē aukstā, vējainā un mitrā klimata dēļ. Krasas temperatūras maiņas un apkure ādu ļoti ietekmē – tā kļūst sausa, kairināta, veidojas kapilāru tīkli. Iesaka Cesvaines skaistumkopšanas centra Mora kosmētiķe Ginta Ustinova.  

Turklāt šo problēmu ļoti saasina ultravioletais starojums, arī pārmērīga zilās gaismas ietekme, kas bojā asinsvadus un izraisa kapilāru plīšanu. Nevēlamo lietu sarakstā ierindojas arī pikanti ēdieni, smēķēšana un alkohols, kas mazina asinsvadu elastību. Protams, nozīme ir ģenētikai un vecumam, taču kaitēt var arī nepareiza ādas kopšana, kad vaigu sārtums sagādā nevis prieku, bet raizes.

foto: Shutterstock

Kas ir kuperoze, kas – rozācija?

Kad vaigu sārtumu pavada jutīgums, velkoša sausuma sajūta, tas var liecināt par kuperozes vai rozācijas attīstību. Par kuperozi sauc paplašinātus asinsvadus, kas parādās uz ādas kā apsārtums un mazas sarkanas vai zilganas līnijas. Rūpīgāk pētot, ievērosi, ka āda ir pārklāta ar šauriem sarkanīgiem stariem kā zirnekļa tīklu. Visbiežāk kuperoze ir cilvēkiem ar plānu, sausu un jutīgu sejas, kakla un dekoltē ādu.  Savukārt rozācija ir slimība, kad sejas āda kļūst sarkana un ļoti jutīga, ko pavada vilkšanas un pat tirpšanas sajūta. Var parādīties arī asinsvadu zvaigznītes, iekaisumi un sarkani sabiezējumi. Rozācija ir hroniska slimība, kas sastopama aptuveni desmit procentiem iedzīvotāju; visbiežāk tā lokalizējas sejas vidusdaļā – pierē, vaigos, deguna un zoda rajonā.

Ko darīt?

Svarīgākais ir izvairīties no provokatoriem – alkohola, smēķēšanas, pirts, kā arī aizsargāt ādu no pārmērīgas UV staru un zilās gaismas iedarbības, lietot piemērotus ādas kopšanas līdzekļus. Iesaku izmantot speciāli šim nolūkam radīto kosmētiku. Skaties, lai krēma sastāvā būtu azelaīnskābe vai azulēns, kam ir pretiekaisuma īpašības. Ziemā dienas laikā lieto barojošu kosmētiku, kas mazinās ādas sausumu un uzlabos aizsargbarjeru. Ja nav labi, apmeklē speciālistu!