Attiecības
2022. gada 9. februāris, 06:20

Vīrietis ar 39 sievām, 94 bērniem un 33 mazbērniem - kāda ir bijusi viņa dzīve

Jauns.lv

Daudziem šādas attiecības var šķist nepieņemamas, taču indietis Ziona savu dzīvi nodzīvoja, būdams vīrs vienlaikus 39 sievām, tēvs 94 bērniem un vectētiņš 33 mazbērniem.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Laulību tradīcijas pasaulē ir ļoti dažādas. Ir zemes, kur topošie laulātie viens otru nav satikuši līdz pat kāzu dienai. Citās kultūrās savukārt vīriešiem ir atļauts precēties ar vairāk nekā tikai vienu sievu. Viss atkarīgs no tā, kam tic... Un tieši ticība lika kādam vīrietim no Indijas pieņemt neparastu lēmumu - kļūt par vīru 39 sievām. Šā indieša vārds bija Ziona, šajā pasaulē viņš dzīvoja 76 gadus, un viņam bija lielākā ģimene pasaulē.

Daudziem precētiem pāriem laulības dzīve šķiet smags darbs, lai gan viņi ir precējušies tikai ar vienu cilvēku. Bet šim vīrietim no Mizoramas pavalsts Indijas ziemeļaustrumos laulība šķita tik viegla un vienkārša, ka viņš nespēja beigt precēties atkal un atkal: Zionam bija 39 sievas, 94 bērni un 33 mazbērni.

foto: REUTERS/SCANPIX
Ziona 2011. gadā.

Un visa viņa kuplā ģimene dzīvoja zem viena jumta! Ziona dzimis 1945. gadā un pats audzis ne pārāk tradicionālā ģimenē: viņa vectēvs Huangtuaha bija kristiešu sektas „Chana Pawl“ dibinātājs, raksta tribuneindia.com. Šī reliģiskā organizācija tika dibināta 1942. gadā. Pēc vectēva nāves to vadīja Zionas tēvs Čana, kopš 1997. gada - Ziona pats. Tiek lēsts, ka šai organizācijai ir aptuveni 2 tūkstoši sekotāju. Viņi ir slaveni ar savām kokapstrādes prasmēm, bet vēl vairāk pazīstami poligāmijas praktizēšanas dēļ.

Daudzsievību viņi uztver ļoti nopietni, un Ziona ar savām sievām visiem rāda lielisku piemēru. Šīs sievietes neesot spiestas precēties piespiedu kārtā. Gluži pretēji, lielākā daļa meiteņu ar prieku pieņēmušas Zionas piedāvājumu, jo bija augušas nabadzīgās ģimenēs un šī viņām bijusi iespēja izrauties no trūkuma. Zionas 50 gadu vecais dēls Parliana izdevumam "The Mirror" skaidroja, ka "viņa tēvs tik daudz reižu precējās, jo šādi rūpējās par ciema nabadzīgajām meitenēm un bārenēm".

foto: REUTERS/SCANPIX
Daļa no Zionas kuplās ģimenes.

Lai arī attiecības šajā ģimenē bija diezgan neparastas, Ziona pirms kāzām satikās ar katru no sievām. Kāda no sievietēm atklāja, ka Ziona viņu bildinājis pēc tam, kad saticis ciematā. "Viņš bija apburošākais vīrietis visā ciemā," viņa teica.

Daudzus cilvēkus no domas par tik plašu ģimeni atturētu doma par bērnu pulciņu un viņu uzturēšanu. Bet Ziona no tā nebaidījās. “Es jūtos, ka esmu īpašs Dieva dēls. Viņš man ir devis tik daudz bērnu, par kuriem varu rūpēties!” savu izredzētību uzsvēris vīrietis. "Es domāju, ka man ir ļoti paveicies, ka esmu vīrs 39 sievām un man ir lielākā ģimene pasaulē."

Protams, šāda ģimene ir īsts izaicinājums, un kārtības uzturēšanai bija jāizmanto pat militārā disciplīna. Ziona paļāvās uz savas pirmās sievas Zathangi palīdzību. Katru dienu viņa deleģēja noteiktus uzdevumus pārējām vīra sievām, kas katram mājsaimniecībā ir jāpaveic. Šai sievietei ir pāri 70 gadiem, taču enerģijas un aktivitātes viņai nav trūcis. Tā kā ģimene bija milzīga, visi cēlās ļoti agri. Diena sākās ar lūgšanu, un ne vēlāk kā pulksten sešos no rīta visi ķērās pie strādāšanas. Un tā katru dienu. Visi ģimenes locekļi rosījās visu dienu un pārtraukumi bija tikai tad, kad bija jāietur maltīte - gluži kā parastā ģimenē. Vai varat iedomāties, cik daudz pārtikas vajag šādai saimei? Vienā ēdienreizē visa ģimene apēda gandrīz 45 kg rīsu, 20 kg dārzeņu un 35 kg gaļas.

foto: REUTERS/SCANPIX
Lai visa saime varētu mitināties zem viena jumta, Ziona uzbūvēja četrstāvu māju, kas tagad izpelnījusies plašu tūristu interesi ģimenes neparastā dzīvesveida dēļ.

Šādai milzu ģimenei nederēja arī parasts miteklis, un Ziona kalna pakājē uzcēla četrstāvu māju, kurā bija pietiekami daudz vietas visiem. Ēkā, ko sauc par "Chhuan Thar Run“ jeb "Jaunās paaudzes māju", ir vairāk nekā simts istabu, tostarp kopīgas guļamistabas sievām. Šī ēka tagad ir kļuvusi par tūristu intereses objektu šis ģimenes netradicionālā dzīvesveida dēļ, atzīmē independent.co.uk. 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Sievietes gulēja kopā - lielās guļamistabās. Savukārt ģimenes galvam bija atsevišķa istaba ar lielu divguļamo gultu. Ar savām sievām viņš dzīvoja ar katru pēc kārtas - ik pa nedēļai. Izklausās dīvaini, bet sievietes apgalvoja, ka neapskauž un ciena cita citu.

"Katra sieva pa nedēļai pavada Zionas istabā un tajā laikā rūpējas par viņu," stāstīja viņa astoņpadsmitā sieva. "Pat tās, kurām jau ir iestājusies menopauze. Arī viņām vajag mīlestību!” Gados vecākās sievas, kurām pašām vairs nevarēja būt bērnu, palīdzēja aprūpēt jaunāko sievu mazuļus. Ģimene nepārtraukti paplašinājās, tāpēc visi ģimenes locekļi centās viens par otru rūpēties. "Dzemdību laikā mums nav vajadzīgi ārsti un medmāsas," lepni komentēja viens no Zionas dēliem. "Mūsu sievietēm ir pietiekama pieredze, un neviena no viņām nav piedzīvojusi nekādus sarežģījumus dzemdību laikā vai pēc tam."

foto: REUTERS/SCANPIX

Ģimene lepojās, ka spēj dzīvot un strādāt patstāvīgi. Viņiem bija liela saimniecība, un visu pārtiku viņi audzēja paši. Ģimenei pat ir sava skola, kura ievēro valsts izglītības programmu, papildinot to ar ticības stundām. Un pat savas dzīves norietā Ziona neizslēdza iespēju papildināt savu kuplo ģimeni ar vēl pāris sievām un bērniem. "Es pat būtu gatavs doties uz Ameriku, lai atvestu vēl kādu sievu un paplašinātu ģimeni," viņš jokoja. Patriarhs, kurš cieta no cukura diabēta, augsta asinsspiediena un citām ar vecumu saistītām slimībām, šo pasauli pameta 2021. gada 14. jūnijā. Pagaidām nav skaidrs, vai Ziona bija paziņojis, kurš pēc viņa nāves kārtos sektas „Chana Pawl“ un visas ģimenes lietas. Tomēr, visticamāk, kuplā ģimene spēs pārdzīvot viņa zaudējumu, izvēlēties jaunu vadītāju un turpināt dzīvot ticībā un saticībā. 

 

Tēmas