foto: Pixabay
Kā atbildēt uz "pastāstiet par sevi" darba intervijā?
Vai intervētājs patiešām vēlas uzzināt visu par jūsu darba pieredzi un personīgo dzīvi? Šis bieži sastopamais jautājums patiesībā ir pārbaudījums kandidāta komunikācijas prasmēm.
Attiecības
2021. gada 29. novembris, 06:58

Kā atbildēt uz "pastāstiet par sevi" darba intervijā?

Jauns.lv

Lai atbildētu uz šo atvērto jautājumu darba intervijā, ir nepieciešams sagatavot mērķtiecīgu karjeras stāstu.

“Pastāstiet nedaudz par sevi” var šķist vienkāršs darba intervijas jautājums, uz kuru var atbildēt, atstāstot savu dzīvi. Taču šī jautājuma atklātais raksturs liek darba meklētājiem šaubīties par to, kā pareizi uz šo jautājumu atbildēt, raksta Huffpost. Vai intervētājs patiešām vēlas uzzināt visu par jūsu darba pieredzi un personīgo dzīvi?

Šis bieži sastopamais jautājums patiesībā ir pārbaudījums kandidāta komunikācijas prasmēm. "Pastāstot par sevi, jūs varat parādīt sevi kā piemērotu vai nepiemērotu šim amatam, kas ir visas intervijas pamatā," sacīja Džūdita Hamfrija, Kanādas komunikāciju uzņēmuma The Humphrey Group dibinātāja.

Sabina Navaza, kura ir strādājusi tehnoloģiju giganta "Microsoft" personāldaļā vairāk nekā 14 gadus, sacīja, ka tas ir pirmais jautājums, kuru viņa uzdeva kandidātiem. "Tā ir iespēja kandidātam pārņemt kontroli pār interviju un pastāstīt savu stāstu tā, lai mūs pārliecinātu," viņa sacīja.

foto: Pixabay

Lai labi atbildētu uz šo jautājumu, ir nepieciešams smags darbs un pamatīga sagatavošanās, taču to var izdarīt. Lūk, kā to izdarīt:

Neatstāsti savu CV

Kad dodaties uz darba interviju, jūsu intervētājs, ir izlasījis jūsu CV, tāpēc neatkārtojiet tur rakstīto informāciju. Citiem vārdiem sakot, nesakiet tikai: "Man ir pieredze ar to, vai es ieguvu savu izglītību tajā vietā, vai man ir šis grāds, vai es veicu šāda veida īpašu projektu," sacīja izaugsmes treneris Džošs Dūdijs. „Tas ir tas, ko lielākā daļa cilvēku darīs. Tas ir pavisam viegli. Tas ir jūsu instinkts, lai deklamētu lietas, kas jau ir jūsu CV. Šādi rīkojoties, jūs palaižat garām svarīgu iespēju pastāstīt jaunu informāciju par sevi," sacīja Hamfrija.

foto: Pixabay

Ar skaidru vēstījumu

Hamfrija ieteica atbildēt uz šo jautājumu ar pārliecinošu vēstījumu par sevi un izmantot trīs punktu kopumu, lai pierādītu šo vēstījumu. Ja jūsu galvenais vēstījums ir, ka esat uzņēmējs, teiktais varētu būt kaut kas līdzīgs: “Es uzskatu, ka man piemīt laba uzņēmēja īpašības. Man ir zināma pieredze šajā jomā, esmu neatlaidīgs un centīgs. Un es ar nepacietību gaidu šo nākamo amatu, kas man dos iespēju, kas uzlabos manas prasmes,” viņa ieteica.

Lai atšķirtos no kandidātu pulka, jums ir jāpastāsta par to, kāds komandai būs ieguvums, ja tiksiet pieņemts darbā. Tas nozīmē iepriekšēju izpēti par viņu mērķiem, lai stāsts, kuru jūs stāstāt, būtu tas, ko viņi vēlas dzirdēt.

Iedomājieties, ka piesakāties pievienoties mārketinga komandai, kas cenšas vairāk izmantot sociālos medijus. Uz jautājumu “pastāstiet par sevi” varētu teikt: “Es patiešām aizraujos ar sociālajiem medijiem; Es izmantoju sociālo tīklu pakalpojumus personīgi un profesionāli jau 10 gadus. Viena no manām iecienītākajām lietām ir atrast jaunas iespējas, sasniegt jaunas auditorijas, izmantojot jaunas platformas. Un es zinu, ka jūsu komanda pašlaik izvēršas un izmanto Instagram kā reklāmas platformu. Tas ir kaut kas, ko es patiešām vēlētos darīt”. Atbildot šādi, esat daudz pastāstījis par sevi, taču viss ir īpaši vērsts uz šīs komandas mērķi vai vajadzību, nevis kaut ko, kas attiecas tikai uz jums.

foto: Pixabay

Izpildi mājasdarbu

Atbilde uz šo jautājumu var prasīt laiku, tāpēc labāk būt gatavam, ka jums to darba intervijā uzdos. Izstrādāt labu stāstu nozīmē pārdomāt, ar kādiem karjeras sasniegumiem jūs lepojaties, kādas jūsu stiprās puses šie sasniegumi izceļ. Navaza ieteica, ka kandidātiem vajadzētu sev uzdot jautājumu: "Par kuru no pagātnes uzvarām vai savām spējām jūs vēlaties pastāstīt?".

Neizvēlieties vispārīgas  frāzes, ka „es esmu gudrs, uz mani var paļauties, esmu punktuāls”. To var pateikt ikviens. Atbildei jābūt kaut nedaudz saistītai ar amatu, kuram piesakāties. Kāpēc tas ir svarīgi šim konkrētajam darbam? Konditoram nepieciešama ne vien prasmes un zināšanas, bet arī radošums, precizitāte, kā arī zināt, kuru TV kulinārijas šovu, viņš vērtē visaugstāk. "Tas, ko darba devējs patiešām jautā ar šo jautājumu, ir tas, kā tu manam uzņēmumam palīdzēsi?," sacīja Dūdijs.

Ja nespējat neko izdomāt, padomājiet, kādām īpašībām jāpiemīt grāmatvedim, mārketinga speciālistam, bet kādām projektu vadītājam. Izlasiet amatu aprakstu, iepazīstaties ar uzņēmuma vērtībām, komandu, kurā gatavojaties strādāt. „Jums ir jābūt gatavam palīdzēt šim uzņēmumam vai organizācijai sasniegt viņu mērķus,” viņš piebilda.

foto: Pixabay

Cik garai jābūt atbildei?

Šis nav viegls jautājums, tāpēc uz to nevajadzētu atbildēt ar „nezinu”, „ko tieši man stāstīt?” vai kādu citu pretjautājumu.  Džūdita Hamfrija teica, ka atbildei būtu jāiekļaujas minūtes laikā, Džošs Dūdijs uzskata, ka nepilna minūte varētu šķist sasteigta, savukārt vairāk nekā divas minūtes ilga atbilde var pārvērsties par „monologu”. Konkrēta padoma šeit nav, nepieciešams izmantot savu emocionālo inteliģenci, lai saprastu, kad kāds ir ieinteresēt uzklausīt garo versiju, vai pietiks ar pāris teikumiem. Iepazīstat uzņēmumu, koncentrējiet savu karjeras stāstu un pielāgojiet to auditorijai.