foto: Shutterstock
Labākie draugi - uz mūžu? Kāpēc mēs uzturam neveselīgu draudzību, kas sen vairs nedara laimīgu?
Ir daudz grāmatu par neveselīgu romantisku attiecību pārtraukšanu un šķiršanos no toksiskiem ģimenes locekļiem, taču tikai daži attiecību speciālisti runā par grūtībām izbeigt neveselīgu draudzību.
Attiecības
2021. gada 27. oktobris, 05:45

Labākie draugi - uz mūžu? Kāpēc mēs uzturam neveselīgu draudzību, kas sen vairs nedara laimīgu?

Jauns.lv

Laika gaitā draudzības var izbeigties, tāpat kā romantiskas attiecības. Taču bieži vien lojalitāte un bailes no konflikta neļauj cilvēkiem pārtraukt neapmierinošu draudzību.

Tāpat kā romantiskas attiecības un ģimenes saites, arī draudzības aug, attīstās un stagnē. Bet dažiem no mums ir ārkārtīgi svarīgi uzturēt draudzību ar cilvēku, ar kuru jau sen „nav pa ceļam”. Psychologytoday.com eksperti skaidro, kāpēc mēs uzturam draudzību, pat tad, ja tā kļuvusi neveselīga, neveiksmīga un rada mūs nelaimīgus.

foto: Pixabay

Kopīga vēsture

Mantra “būsim labākie draugi uz visiem laikiem”, kas tik bieži dzirdēta un lasīta bērnu filmās un grāmatās, norāda uz bērnības draudzības nozīmi un noturību. Lai gan nostalģija, kas saistīta ar ilgstošu draudzību, var radīt tuvību, kas paliek un laika gaitā pieaug, tā var arī kavēt atdalīšanas procesu, kad šī draudzība sevi ir izsmēlusi. Bērnības draugi var palikt draugi mūžīgi tikai tāpēc, ka cilvēki jūtas vainīgi pārraut ilgstošas draudzības saites. Pat spēja pateikt: "Mēs esam draugi 20 gadus" var padarīt draudzības izbeigšanu grūtāku. Tādējādi kopīgās vēstures saites rada ievērojamu šķērsli, lai pārtrauktu draudzību, kas iesaistītajiem dalībniekiem vairs „nedarbojas”.

foto: Pixabay

Draugs palīdzēja grūtā brīdī

Ja kāds draugs palīdz jums iziet cauri grūtam notikumam vai dzīves posmam, jums var šķist, ka esat šim draugam parādā par lojalitāti. Un tāpat kā vēstures saites, arī lojalitāte var padarīt draudzību dziļāku. Bet dažreiz tas kļūst par pēdējo pavedienu, kas satur citādi nestabilas attiecības. Kad draudzība pārstāj būt abpusēja, varētu būt laiks sev pajautāt:

  • Ko es esmu parādā šim draugam un uz cik ilgu laiku?
  • Vai viņu atbalsts manā krīzes brīdī nozīmē, ka mūsu starpā nekad nekas nevar mainīties?
  • Vai es varu justies pateicīgs par viņu iepriekšējo palīdzību neskatoties uz to, kur attiecības ir tagad?
foto: Pixabay

Draudzības tīklojums

Dažreiz izkļūt no draudzības ir īpaši grūti, ja draugs, ar kuru sašķobījušās attiecības, ir draugs citiem labiem draugiem. Šādā gadījumā persona, attālinoties no viena drauga, var attālināties no lielāka draugu sociālā tīkla. Tā rezultātā persona var samierināties ar nomāktu vai nelaimīgu draudzību vai mazināt šīs personas ietekmi, lai tikai paliktu daļa no kolektīva.

foto: Pixabay

Bailes noteikt robežas

Dažkārt šķiet vieglāk saglabāt izsīkstošu draudzību nekā noteikt jaunas robežas.Tiem, kas cīnās ar robežu noteikšanu vai konfrontāciju, palikt nelaimīgā draudzībā var būt vieglāk nekā piedzīvot diskomfortu, ko radītu izmaiņas. Draudzības pamatā ir patiesas, atklātas un godīgas sarunas. Taču dažkārt, nevēloties otru aizvainot, mēs paklusējam „mīļā miera labad”. Ja cilvēks nevēlas otru sāpināt, nosakot veselīgas attiecību robežas, jāsamierinās ar disfunkcionālām attiecībām.

foto: Pixabay

Neviens mums nav iemācījis, kā šķirties no drauga

Neskatoties uz grāmatu plauktiem par neveselīgu romantisku attiecību pārtraukšanu un grāmatām par šķiršanos no toksiskiem ģimenes locekļiem, tikai daži attiecību speciālisti runā par grūtībām izbeigt neveselīgu draudzību. Mūsu kultūrā par daudz svarīgākām tiek uzskatītas romantiskas attiecības un tās, kas valda ģimenes locekļu starpā. Taču arī draudzība veido svarīgu attiecību aspektu mūsu dzīvē, tikai ir vairāk pieejama informācija par to, kā iegūt un noturēt draudzību, ne to, kā cieņpilni izšķirties. Pārtraukt draudzību ir grūti un sāpīgi. Tas var prasīt neveiklu un sāpīgu sarunu, pārmetumus, atriebību, naidu, ignorēšanu… taču dažreiz šis lēmums, lai arī pagalam ne ērts, ir nepieciešams. Drosme pateikt savas jūtas palīdz mums izaugt par tādiem cilvēkiem, kādiem mums vajadzētu būt.