foto: Shutterstock
Cik ilgi skolas strādās klātienē? Jābūt naivam, lai noticētu, ka tas būs visu mācību gadu
Bērni
2021. gada 1. septembris, 04:50

Cik ilgi skolas strādās klātienē? Jābūt naivam, lai noticētu, ka tas būs visu mācību gadu

Jauns.lv

Ir cerība, ka jauno mācību gadu varēsim ne tikai uzsākt, bet arī turpināt un pat pabeigt klātienes mācībās, bet īstas ticības tam nav. Tā sarunā ar portālu Jauns.lv atzina vairāku skolu pārstāvji. Viņi uzsvēra, ka jau tagad ir gatavi attālinātajām mācībām, ja radīsies tāda nepieciešamība.

Vecumnieku vidusskolas direktora vietniece izglītības jomā Rolanda Ķiņķevska sarunā ar portālu Jauns.lv sacīja, ka jaunā mācību gada sākumā situācija viņas pārstāvētajā skolā ir līdzīga tai, kāda tā ir arī citās Latvijas izglītības iestādēs.

Testēšana  - liels izaicinājums skolai

Augusta beigās daudz strādāts ar vecākiem un organizēta pirmā Covid-19 testēšana.  "Mums tas izdevās labi. Mums ir sadarbība ar Gulbja laboratoriju. Protams, ir vēl pieslīpējamas lietas, bet pārsvarā viss process notiek.

Katrā ziņā tas ir liels izaicinājums skolai. Tur ir nepieciešami papildus resursi, papildus kapacitāte. Tas ir papildus pienākums skolotājiem, kā arī medmāsai ir ļoti liels pienākumu un darba apjoms," viņa teica, piebilstot, ka skolā mācās 420 skolēnu, vairāk nekā 200 bērnudārznieku un strādā aptuveni 100 darbinieku.

Skola ir gatava mācību procesam, un kopumā valda cerīgs noskaņojums par jauno mācību gadu: "Mēs vienmēr esam bijuši pozitīvi vērsti." Tikai darot, ejot uz priekšu un sadarbojoties, rodas idejas un pārliecība. Vecumnieku vidusskolā iecienīts ir sauklis "Kopā ir spēks".

Bažas, cik ilgi strādās klātienē

Vienlaikus Ķiņķevska neslēpa, ka ir bažas saistībā ar jauno mācību gadu: "Protams, tās ir bažas, cik ilgi mēs strādāsim klātienē? Mums ir jābūt gataviem dažādiem izaicinājumiem, dažādiem modeļiem un veidiem, kā mēs izglītību tālāk sniegsim bērniem, jo viņi jau mācās tikai vienu reizi."

Vecumnieku vidusskolā un arī citās portāla Jauns.lv aptaujātajās skolās nav pārliecības, ka visu nākamo mācību gadu skolēni varēs pavadīt klātienes mācībās. "Cerība ir, bet ticības nav," Ķiņķevska sacīja.

Dara visu, lai varētu noturēties klātienes mācībās

Viņa atminējās, ka pagājušajā mācību gadā skola, īpaši sākumskolas daļa, nebija ilgu laiku attālinātajās mācībās. Kopā tās bija tikai piecas nedēļas, jo pārējā laikā epidemioloģiskā situācija ļāva mācīties klātienē. Tāpēc skolā cer un dara visu iespējamo, lai klātienes mācībās izdotos noturēties arī šogad. Skolā cenšas ievērot visus noteikumus, piemēram, distancēšanās, dezinfekcijas, masku nēsāšanas un pulcēšanās normas.

"Mēs vienkārši cenšamies ievērot noteikumus. Viegli tas nav, protams," viņa atklāja. Vienkāršā un cilvēcīgā sarunā bērniem var izstāstīt par dažādiem noteikumiem. "Viņi saprot. Bet bērni ir bērni - viņu apņemšanās ir uz nedēļu, divām. Tad atkal vēlreiz jāatgādina un vēlreiz jārunā."

Skolas pārstāve atzina, ka tas saistīts arī ar bērnu emocionālo stabilitāti, kas katram ir citāda: "Viens ir emocionāli stabilāks, otrs ir ne tik stabils, un tad jau arī visādas grūtības rodas."

Ir arī plāns B

Kopumā skolā cer uz klātienes mācībām, bet gatavojas arī tam, ka kādā brīdī varētu mācīties attālināti: "Protams, jā. Pagājušajā gadā mums bija laba pieredze. Es domāju un mēs esam pārliecināti, ka mums izdevās labi organizēt arī attālināto mācību procesu." Tas bija ļoti stingri plānots, ieviests, uzraudzīts un kontrolēts. Tika domāts arī par uzlabojumiem, uzklausot skolotājus.

Ķiņķevska atzina, ka iknedēļas testēšana ir liels slogs un papildus darbs skolas pārstāvjiem, bet tā ir jāveic, ja nepieciešama klātienes mācību organizēšanai. "Ja ir jautājums, vai klātienes mācības vai attālinātas mācības, tad, protams, mēs izvēlamies klātienes mācības un strādājam."

Naivi cerēt, ka viss mācību gads būs klātienē

Arī Druvas vidusskolas direktors Sergejs Beļkevičs sarunā ar portālu Jauns.lv sacīja, ka skolā, kur mācās 493 skolēni, ir pieņemta jaunā situācija un darbinieki ir pielāgojušies tai. "Brīnumus negaidām no gada, bet satikties ar bērniem gribas."

Direktoram nav cerību, ka varētu visu gadu pavadīt klātienes mācībās. "Zinot, cik daudz vēl sabiedrībā nav vakcinējušies cilvēki, tad es domāju, būtu naivi cerēt, ka visu gadu varēsim iziet [klātienes mācībās].

Bet nav jau tā, ka arī attālināti nevar mācīties kādu laiku. Protams, būtu labi, ja būtu vakcinēti, bet, ja tā nav, nerādīsim viens otram ar pirkstiem, bet strādāsim, ko varam izdarīt, un kopīgi mācīsimies. Nevajag arī drāmu taisīt no tā visa un dramatizēt. Var dažādi mācīties, un es domāju, arī labi mācīties un paņemt labāko, ko šai brīdī var paņemt no tā laika un ko var mācīties."

Gatavi arī attālinātajām mācībām

Skola ir gatava pāriet uz attālinātajām mācībām, ja radīsies tāda vajadzība. "Noteikumi, kas skolā jādara attālinātajās mācībās, ir visiem skaidri. Ja būs, tad ziņosim." Ja kāda klase nokļūs karantīnā, pedagogi vērtēs, cik daudz skolēnu ir vakcinējušies, un saistībā ar to organizēs mācību procesu katrā klasē.

Skolotāji ir analizējuši, kā iespējams strādāt divos virzienos - gan ar tiem skolēniem, kas atrodas klasē, gan ar tiem, kas paliek mājās. "Protams, tiem, kas ir mājās, nāksies kaut ko zaudēt. 100% kvalitatīvu procesu uz divām pusēm skolotājs nevar nodrošināt. Skolotājs varbūt var strādāt par 120%, bet ne par 200%," Beļkevičs teica, atgādinot, ka jau iepriekšējā mācību gadā skolotāji strādāja palielinātā slodzē. "Skolotāju spēki jau arī nav neierobežoti."

Kopumā skolas pārstāvji ir noskaņoti pielāgoties situācijai: "Būs jāpielāgojas, un nevajag cepties, ja tautas valodā runājam. Jādara tas, kas ir jādara, un viss būs labi."

Testus nodeva jau pirms nedēļas, bet dažiem rezultātu vēl nav

Runājot par pirmo Covid-19 testēšanu, Druvas vidusskolas direktors pastāstīja, ka tajā ir dažas nepilnības, piemēram, tika mainīti laiki un augusta pēdējā dienā daļa skolēnu vēl nebija saņēmuši testa rezultātus. "Jāpieņem situācija, kāda tā ir. Informāciju esam nodevuši, visu izdarījuši, kas no mums atkarīgs. Tagad gaidām vienkārši rezultātu." Direktors pauda cerību, ka otrdienas vakarā skolai nepaziņos pozitīvus testa rezultātus un visi skolēni 1.septembrī varēs doties uz skolu klātienē.

Testēšana notika pagājušajā ceturtdienā un to organizēja "MFD Laboratorija". Lai gan pagājušas vairākas dienas, vēl otrdien visi nebija saņēmuši testa rezultātus. "Šis ir satraucoši, protams." Pirmdienas vecāku sapulcē diezgan daudzi uzdeva jautājumu, ko darīt, ja līdz 1.septembrim nesaņem testu rezultātus. "Tad mēs vienojāmies: tā kā skolai sūta pozitīvos rezultātus, bet, ja skolai nav pozitīvo rezultātu, tad tas nozīmē, ka ir negatīvi rezultāti. Varam priecāties un nākt uz skolu. Tāda loģika ir tur visā tajā."

Nav patīkami, bet jāpieņem

Iknedēļas testēšana skolai ir apgrūtinājums, kam vajadzīgs laiks un resursi. "Tas nav patīkamais pasākums, ko ar prieku visi dara, bet atkal jāmēģina pieņemt. Ir lietas, ko mēs varam mainīt, bet ir lietas, ko nevaram mainīt."

Šādu principu direktors cenšas nodot arī saviem skolotājiem un skolēnu vecākiem. "Galvenais saglabāt veselību attieksmi pret visu un nesākt uztraukties par to, par ko nevajag uztraukties."

Apjomīga testēšana

Portāls Jauns.lv jau ziņoja, ka jaunajā mācību gadā klātienes mācībās varēs piedalīties tikai tie skolēni, kuri ir vakcinēti pret Covid-19, pārslimojuši to vai kuriem ir negatīvs testa rezultāts.

Lai skolēniem būtu iespēja droši mācīties klātienē, pagājušajā nedēļā pamatizglītības, vidējās un profesionālajās izglītības iestādēs sākta līdz šim apjomīgākā Latvijā vienlaikus veiktā Covid-19 testēšana. Bija plānots nedēļā testēt ap 200 000 cilvēku, kas ir izaicinājums pakalpojumu sniedzējiem, izglītības iestādēm, bērniem un viņu vecākiem.

Tēmas