Modernā un spilgtā simtgadniece Īrisa Apfela

Modes ikona Īrisa Apfela 29. augustā atzīmēja savu simto jubileju. Viņa pazīstama ar saviem krāšņajiem un negaidītajiem apģērbiem un aksesuāriem.

gallery icon
Mode
2021. gada 31. augusts, 06:03

FOTO: visstilīgākā simtgadniece Īrisa Apfela vēl nedomā par pensiju

Jauns.lv

Modes ikona Īrisa Apfela, kas pazīstama ar krāšņiem apģērbiem un milzīgiem, apaļiem briļļu rāmjiem, 29. augustā atzīmējusi savu 100. dzimšanas dienu. Ievērojamajā vecumā viņa vēl aizvien aizraujas ar krāšņu dizainu radīšanu un vēl nedomā atpūsties.

"Ne jau katru dienu var atzīmēt 100. jubileju," viņa sacīja saviem 1,9 miljoniem "Instagram" sekotāju. "Lai svinības sākas!"

 

 

“Kļūt par simtgadnieci ir lieliski, bet es uzskatu, ka es vēl aizvien esmu pasaules vecākais pusaudzis,” jubilāre joko.

Bērnība Lielās depresijas laikā

Apfela dzimusi 1921. gadā Ņujorkā, uzaugot Lielās depresijas jeb vispasaules ekonomiskās krīzes laikā. Viņas aizraušanās ar modi sākusies jau 11 gadu vecumā, kad kādā mazā pagraba veikaliņā viņa ieraudzījusi piespraudi, ko viņa ļoti vēlējusies. Tolaik mazā Īrisa cītīgi krājusi naudu, lai to varētu iegādāties.

Īrisai vienmēr prātā palicis padoms, ko viņai kā jaunai meitenei deva māte - iegādāties vienkāršu, melnu kleitiņu. Tādējādi viņai vienmēr būtu, ko vilkt, jo tā ir piemērota gan vienkāršākiem, gan smalkākiem notikumiem. Turklāt, izvēloties atšķirīgus aksesuārus, melnās kleitiņas tēlu var krasi mainīt. 

Nemirstoša aizrautība

Vēl šodien Īrisa aizrautīgi meklē krāšņus aksesuārus dažādos mazos privātajos veikaliņos, tirdziņos un lietoto apģērbu veikalos. Viņai patīk pārkāpt modes likumus, kombinējot kopā dažādus rakstus un formas, kas ierasti tiktu uzskatīti par nesaderīgiem.

Apfela savu apģērbu dizaina karjeru sāka salīdzinoši nesen. Vairākas desmitgades viņa strādāja kā interjera dizainere, turklāt viņas darbs bija ļoti pieprasīts dāžādu slavenību vidū. Viņa radījusi dizainus arī deviņiem ASV prezidentiem.

Savu iedvesmu krāšņajiem dizainiem viņa guvusi no ceļojumiem pa pasauli ar savu mūžībā aizgājušo vīru Karlu, ar ko viņa pavadīja 68 gadus laulībā.

100 gadu vecumā vēl nedomā par pensiju

Pat sasniegusi 100 dzīves gadus, Īrisa Apfela vēl neplāno pamest darbu. Viņa patlaban turpina strādāt kā interjera dizainere un veido savu briļļu kolekciju, kurā tiks iekļautas arī lasāmās brilles ar lieliem un krāšņiem, apaļiem ietvariem, kādus viņa pati valkā ikdienā.

Divas dienas pirms savas 100. dzimšanas dienas Īrisa izlaida jauno briļļu kolekciju, kas ir daļa no vairāku gadu sadarbības ar briļļu kompāniju "Zenni". Tajā ir 12 dažādi briļļu rāmji krāšņās krāsās - emeralda zaļā, sarkanā un tumši zilā - un interesantās formās - gan apaļas, gan "cat eye" formā. Visi briļļu ietvari piemērojami gan redzi koriģējošajiem, gan sauli aizsargājošajiem stikliņiem. Kolekcijai speciāli dizainēts arī briļļu futrālis par godu viņas apaļajai jubilejai, iedvesmojoties no Apfelas personīgās mākslas darbu, aksesuāru un tekstilu kolekcijas. 

"Es uzskatu, ka ir svarīgi būt oriģinālam un patiesam pret sevi. Ļaudis mūsdienās ir tik līdzīgi stila ziņā, ka tas var kļūt garlaicīgi," sacīja Apfela. 

“Vairāk ir vairāk, bet mazāk ir garlaicīgi,” mēdz sacīt Īrisa.

Modelēšana 97 gadu vecumā

Kad viņas vīrs Karls 2015. gadā, īsi pirms savas 101. dzimšanas dienas, aizgāja viņsaulē, Apfela pieķērās vairākiem jauniem projektiem. Viņa radīja juvelierizstrādājumus un aksesuārus vecāka gada gājuma personām, kurās ir iestrādāta īpaša tehnoloģija, kas pārbauda tā valkātāja veselības stāvokli un brīdina mediķus ārkārtas situācijās. 

Turklāt 97 gadu vecumā viņa noslēdza savu pirmo modelēšanas līgumu. Viņa nespēj samierināties ar to, ka modes industrija aizmirst par vecākiem cilvēkiem, par modeļiem izvēloties tikai jaunus cilvēkus, un bieži uzsver, ka neviena vecāka sieviete nespēj identificēties ar pusaugu modelēm, kas prezentē jaunākās kolekcijas.