foto: Shutterstock
Ādas mitrināšana vasarā: kas jāņem vērā, izvēloties kosmētiku
Ādu sausina ne tikai ūdens, bet arī saule. Īpaši ādas raga slānis sabiezinās, un āda kļūst raupjāka, sauļojoties.
Skaistums
2021. gada 13. augusts, 06:10

Ādas mitrināšana vasarā: kas jāņem vērā, izvēloties kosmētiku

Ilze Trofimova

Žurnāls "OK!"

Kas jāzina par ādas mitrināšanu vasarā, un kam jāpievērš uzmanība, izvēloties mitrinošus līdzekļus?

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Sausa āda ne tikai izskatās nepievilcīga, bet arī niez, plaisā un rada diskomfortu, turpretī pietiekami mitrinātā ādā samazinās novecošanās procesi, mazāk veidojas krunciņas, tā ir starojoša. Kā pareizi rūpēties par ādas mitruma līmeni, stāsta Lāzermedicīnas klīnikas dermatoloģe Kristīne Kalniņa.
 

Neļauj ādai izžūt

Sākotnēji visi mitrinošie līdzekļi tika ražoti tikai ar vienu mērķi – palīdzēt cilvēkiem ar sausu un ļoti sausu ādu. Taču patiesībā par ādas mitrināšanu ir jārūpējas ikvienam, jo pēc jebkuras saskarsmes ar ūdeni āda zaudē savu aizsargkārtiņu, kas sastāv no hidrolipīdu slāņa jeb dabiskajiem taukiem, kuru uzdevums ir pasargāt ādu no apkārtējās vides. Turklāt – jo ilgstošāks kontakts ar ūdeni, jo vairāk šis slānis tiek šķīdināts un āda kļūst neaizsargātāka.

Lai āda ciestu pēc iespējas mazāk, vēlams mazgāties ar mitrinošām eļļām un dušas želeju, kas neļaus ādai pārlieku izžūt. Šie mazgāšanās līdzekļi uz ādas atstāj aizsargslāni (tas nav taukains). Bet, lai āda būtu mitrināta, ar to vien nepietiek – papildus jālieto mitrinoši līdzekļi. Tikai tā var aizsargāt ādu un palīdzēt tai saglabāt optimālu mitrumu.

Ādu sausina ne tikai ūdens, bet arī saule. Īpaši ādas raga slānis sabiezinās, un āda kļūst raupjāka, sauļojoties. Liela nozīme ir arī gaisa mitrumam, kas Latvijas vasarās ir relatīvi liels, tāpēc āda jūtas labi, tomēr, ja gaisa mitrums samazinās, āda strauji žūst. Īpaši to var novērot ziemā, kad darbojas centrālapkure. Āda bez aizsargslāņa ir sausa, to ir viegli sakairināt, tā ir jutīgāka, pastiprinās nieze, ādā rodas mikroplaisas, un tajā vieglāk iekļūst apkārtējās vides kairinātāji. Ja aizsargslānis netiek atjaunots, āda turpina pamazām izkalst, līdz kļūst ļoti sausa.

Ja mitruma līmenis ādā ir pietiekams, tā labāk funkcionē – spēj sevi aizsargāt, šūnas jūtas labāk un labāk darbojas ādā esošie enzīmi. Pietiekami mitrināta āda ir elastīgāka, uzlabojas tās tonuss, un tā lieliski atstaro gaismu, radot starojošāku un jauneklīgāku izskatu. Zinātniski ir pierādīts, ka sausā, dehidrētā ādā paātrinās novecošanās process, līdz ar to tajā daudz ātrāk ir redzamas vecuma pazīmes, piemēram, krunciņas.

Svarīga regularitāte

Mitrinošie līdzekļi bez smaržvielām un liekiem kairinātājiem – aptiekās nopērkamie dermatoloģiskie līdzekļi pret ādas sausumu, kas paredzēti bērniem – būs piemēroti arī cilvēkiem ar ļoti jutīgu, jutīgu un izteikti sausu ādu ar atopisko dermatītu. Nereti daudzu ādas slimību – ekzēmas, atopiskā dermatīta – atslēga ir nevis ārstnieciskā aprūpe ar medikamentiem, bet tieši pareiza un pietiekama mitrinošo līdzekļu lietošana. Tāpēc vienmēr jāņem vērā savas ādas vajadzības – pareizi kopjot un mitrinot, ādas kvalitāti var ievērojami uzlabot. Tiesa, tas jādara regulāri. Lietojot mitrinošos līdzekļus reizi nedēļā, nevar cerēt, ka ar to pietiks visai nedēļai. Āda jāmitrina divas reizes dienā un vēlams arī tad, kad jūtama velkoša sausuma sajūta.

Pievērs uzmanību sastāvam

Mitrinošos līdzekļus var iedalīt divās grupās – dermatoloģiskie līdzekļi un kosmētiskie mitrinošie līdzekļi. Dermatoloģiskie līdzekļi ir aptieku produkcija, kas piemēroti cilvēkiem ar jutīgu ādu, tajos nebūs smaržvielu, un tie būs hipoalerģiski. Kopjošās kosmētikas mitrinošie līdzekļi ir domāti ādas mitruma līmeņa uzlabošanai, bet ar tiem nevarēs atrisināt ļoti sausas ādas problēmas. Visu mitrinošo līdzekļu pamatsastāvā ir keramīdi – ar to palīdzību āda tiek intensīvi mitrināta, tiek uzlabots ādas aizsargslānis.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Savukārt glicerīns, medus, sorbitols vai urīnviela intensīvi piesaista ūdeni un notur ādā mitrumu. Bieži, pētot produktu sastāvu, var pamanīt arī pantenolu – tā uzdevums ir nomierināt ādu. Bāzes sastāvdaļas mitrinošajiem līdzekļiem lielākoties ir vienādas, bet katrs ražotājs tiem pievieno individuāli piemeklētas sastāvdaļas, piemēram, linolēnskābi, dažādas eļļas, vitamīnus, augu ekstraktus, smaržvielas. Šobrīd viens no jaunumiem ir mitrinošie līdzekļi ar alfa hidroksiskābēm, kas darbojas arī kā viegls pīlings, nolobot atmirušas ādas šūnas, un vienlaiks mitrina ādu.

Izvēloties mitrinošu līdzekli, uzmanība jāpievērš ne tikai tā sastāvam, bet arī tekstūrai, jo piedāvājums ir plašs: krēmi, losjoni, želejas, spreji jeb izsmidzināmi aerosoli. Vienas un tās pašas firmas krēms un želeja uz ādas var radīt atšķirīgu sajūtu, turklāt ar vienu līdzekli nevarēs izlīdzēties visu gadu. Periodos, kad āda ir sausāka, tai piemērotāki ir treknāki, blīvāki produkti, kuru sastāvā 70% ir lipīdi jeb dabiskie tauki un 30% ūdens. Normāla tipa ādai var izvēlēties “vieglākus” līdzekļus, kur proporcijas ir pretējas – 70% ūdens un tikai 30% lipīdi. Vasarā, kad ir karsts, daudz patīkamāki būs vieglas konsistences līdzekļi, kas ātri iesūcas ādā un nepadara to lipīgu. Tomēr cilvēkiem ar ļoti sausu, pat sasprēgājušu ādu būtu jāizvēlas ziedes un barojoši krēmi, kuru sastāvā 70% ir dabiskie tauki. Treknie līdzekļi ir blīvāki, tāpēc, uzklāti uz ādas, veido biezāku aizsargkārtiņu un neļauj ādai tik ātri izžūt.

Vasarā kā papildu līdzekli ādas aizsargāšanai un atvēsināšanai var lietot izsmidzināmos termālos ūdeņus.

Gūsti maksimālu labumu

Sejai domātos mitrinošos līdzekļus var lietot arī ķermenim, bet ķermeņa līdzekļi sejas ādai nav piemēroti, it īpaši, ja ir taukaina, kombinēta sejas āda vai nosliece uz pinnēm. Mitrinošie līdzekļi ķermenim ir lipīdiem bagātīgāki, blīvāki un var nosprostot poras, provocējot izsitumu veidošanos. Sejai ieteicams izvēlēties ādas tipam piemērotus mitrinošos līdzekļus, jo tie ne tikai mitrinās, bet arī bagātinās ar dažādiem mikroelementiem un vitamīniem.

Sievietēm pēc 30 gadu vecuma jāpievērš uzmanība mitrinošajiem līdzekļiem ar pretnovecošanās (anti-age) funkciju.
Mitrinošus līdzekļus vislabāk klāt uz mitras ādas, jo tad tie vislabāk iesūcas. Aptuveni reizi nedēļā āda jāattīra no biezās un raupjās raga kārtiņas, kas izveidojas, atmirstot ādas virsējam slānim. Šim nolūkam lieti noder dažādi skrubji, abrazīvs cimdiņš vai maiga birstīte.

Pēc skrubēšanas ādai būs vieglāk atjaunoties, un tā labāk uzsūks mitrinošos līdzekļus. Izplatīta kļūda – uz ādas netiek uzklāts pietiekams mitrinātāja daudzums. Ja pēc mitrinoša līdzekļa lietošanas āda joprojām šķiet sausa vai ir velkoša sajūta, droši klāj vēl, jo āda ir gudra un pasaka priekšā, kas tai ir nepieciešams. Protams, nevajag pārspīlēt, jo āda paņems tikai tik daudz līdzekļa, cik tai būs nepieciešams.