Jāņu vainags no grīšļiem: māca māksliniece Baiba Rasa
foto: Gvido Kajons
Dzīvesstils

Jāņu vainags no grīšļiem: māca māksliniece Baiba Rasa

Anita Pīra

"100 Labi Padomi"

Jāņos māksliniece Baiba Rasa mēdz uzpīt savu īpašo saulgriezi – milzīgu vainagu no purva grīšļiem. Neba jau tikai ar puķēm un ozoliem vien var rotāties! Vēlāk šāds vainags var kļūt par neatkārtojamu sienas dekoru, kas dara godu jebkurai istabai.

Jāņu vainags no grīšļiem: māca māksliniece Baiba R...

Vainagu pin līdzīgi kā franču bizi, vislabāk no purva grīšļa, taču vari izmēģināt arī visdažādākos meldrus, smilgas, pļavas zāles vai labības stiebrus (te gan vajadzīgas iemaņas, jo vārpām ir stīvi kāti, turklāt tie lūst). “Man šķiet, ka iepriekšējā dzīvē esmu bijusi zoss, jo labi zinu, kā jātaisa ligzda,” smejoties secina Baiba. Starp citu, šis neparastais vainags ticis arī godalgots – Zāļu tirgū Doma laukumā atzīts par skaistāko.

TEV VAJAG: purva grīšļus, meldrus, smilgas, labības vārpas, apaļas formas stiepli, lielu šujamo adatu, biezu diegu, lielu tamboradatu (vislabāk tādu, kas paredzēta uzirušu valdziņu uzņemšanai), šķēres.

foto: Gvido Kajons

DARI TĀ

1. Meža vai pļavas mitrākajā vietā atrodi purva grīsli (apaļu zāles kumšķi) un ar šķērēm nogriez krietnu kūli.

2. Vietā, kur tiks pīts vainags, sadali grīsli kūlīšos pa sešiem, astoņiem stiebriem un saliec aplī. “Iedvesmai vari nodziedāt kādu rituālu dziesmu,” iesaka Baiba.

foto: Gvido Kajons

3. Katrā rokā paņem pa kūlītim. Pirmo apņem ar otro kūlīti, pin kā parasto bizi un tad pieliec pa jaunam kūlītim no labās puses. Kreisā roka tur un pin pašu bizi. Procesu nedrīkst pārtraukt, citādi pinums izjuks. Bizi vari pīt resnāku vai tievāku. Ja vēlies resnāku, ņem vairāk stiebru. Sākumā bize izskatās pēc vēdekļa.

4. Kad nopīts vajadzīgais garums (galvas apkārtmērā 50–60 cm), to saloki apaļu un galus sašuj ar lielu adatu (vislabāk – kurpnieka) un biezu diegu (piemēram, īrisa).

foto: Gvido Kajons

5. Tad vainagu liec uz stieples un iecentrē (stieple nepieciešama, lai vainags stāvētu, nevis nokarātos uz leju kā mežonim). Tad vainagu pa kūlīšiem pietamborē stieplei.

foto: Gvido Kajons

6. Vari salikt kopā divus tādus vainagus (pretējos virzienos) ar dažādiem apkārtmēriem. Tas izskatās vienlīdz labi gan no augšas, gan apakšas.

foto: Gvido Kajons

7. Pēc Jāņiem vainagu izžāvē, piekarot pie sienas. Tas būs gan lielisks telpas dekors, gan interesants lampas abažūrs.

foto: Gvido Kajons