Ar pārliecību saulē!
Skaistums
2021. gada 12. aprīlis, 14:59

Ar pārliecību saulē!

Jauns.lv

“Kādai informācijai jābūt norādītai uz saules aizsargkrēma?” - konsultē ISISPHARMA dermokosmētikas zīmola vadītāja Latvijā Anda Martinsone

Saule ir mūsu draugs un neatņemama dzīves sastāvdaļa jau kopš dzimšanas. Tik ļoti vienmēr gaidīts un ar prieku uzņemts draugs! Tomēr jāņem vērā, ka saules tuvums spēj būt arī biedējoši kaitīgs, jo saules izstarotā augstā radiācija spēj lēni un it kā nemanāmi “nodedzināt” mūsu ādas šūnas un radīt neatgriezeniskus bojājumus ādā, kas ar laiku ir spējīgi izraisīt nopietnas ādas saslimšanas. Kā orientēties saules aizsargkrēmu klāstā, kā saprast informāciju uz to iepakojumiem, lai pēc iespējas drošāk varētu izbaudīt saules klātbūtni?

Pievērs uzmanību, vai ražotājs atklāj visu nepieciešamo informāciju

Lai spētu atrast sev visdrošāko saules aizsarglīdzekli ar visplašākā spektra aizsardzību, uz saules iepakojuma izpēti šādus datus:

  • SPF (aizsardzības faktors pret saules izraisītiem ādas apdegumiem)

Skaitlis norāda, kādā līmenī saules aizsarglīdzeklis ir spējīgs absorbēt UVB staru radiāciju. Ir 4 aizsardzības līmeņi:

            Zems (SPF 6 līdz 10)

            Vidējs (SPF 15 līdz 25)

            Augsts (SPF 30 līdz 50)

            Ļoti augsts (SPF 50+)

  • ŪDENS NOTURĪBA

Specifisks kritērijs saules aizsardzības līdzekļiem. Ja tas pieminēts, tas nozīmē, ka sastāvs ir testēts, lai pārliecinātos par līdzekļa noturību uz ādas peldēšanās laikā. Arī peldoties būsim pasargāti no kaitīgo saules staru ietekmes.

  • UVA STARU AIZSARDZĪBA

Radīts, lai norādītu aizsardzības līmeni no saules UVA stariem. Aizsarglīdzeklis ir drošs tikai tad, ja UVA/UVB attiecība ir  1/3. (Piemēram, SPF 50+ aizsardzība pret UVB stariem ir vismaz 60. Tādā gadījumā UVA aizsardzības līmenim jābūt vismaz 20.)

  • PA++++ vai PPD apzīmējums

Norāda aizsardzības līmeni pret UVA stariem (līdzīgi kā SPF – UVB stariem). Ražotājs spēj to norādīt vienīgi, ja līdzekļa sastāvs ir pārbaudīts in vivo pētījumos. Pastāv 4 klasifikācijas līmeņi:

PA+ (zema aizsardzība)

PA++ (vidēja aizsardzība)

PA+++ (augsta aizsardzība)

PA++++ (maksimāla aizsardzība)

Kaut arī ādai viskaitīgākie ir UV saules stari, pievērs uzmanību, vai uz līdzekļa iepakojuma ir norādīta aizsardzība arī no zilās gaismas un infrasarkanā starojuma. To uztver kā lielu pievienoto vērtību.

ZILĀ GAISMA

Tai ir būtiska loma pie pigmentācijas plankumu veidošanās. Ja āda jau ir klāta ar pigmentācijas plankumiem vai ir bažas, ka tie varētu rasties (hormonu terapijas laikā, grūtniecības laikā, pīlingu lietošanas laikā u.c.), izvēlies saules aizsarglīdzekli, kas pasargā ādu arī no zilās gaismas kaitīgās ietekmes.

IR (infrasarkanais) STAROJUMS

55% no visiem saules stariem, kas izkļūst cauri ozona slānim, ir infrasarkanie stari. Tie iekļūst pat ādas visdziļākajā slānī – hipodermā. Šo staru klātbūtni uz ādas izjūtam kā spēcīgu siltumu, kā uzkarsušu ādu. Šie stari atbildīgi par ādas paātrinātu novecošanu – fotonovecošanos.

Padomā, kāds aizsarglīdzeklis tev būtu piemērotāks - ķīmisko vai minerālu filtru

Abu veidu filtru efektivitāte ir līdzvērtīga. Vienīgā ķimisko un minerālu filtru atšķirība ir to aizsardzības mehānismā:

  • Ķīmiskie filtri iesūcas ādas virsējā slānī un tur absorbē UV starus, lai pasargātu ādas dziļākos slāņus
  • Minerālu filtri paliek uz ādas virskārtas un darbojas kā spoguļi, kas atstaro UV starus, lai tos novirzītu prom no ādas.

Ķīmiskie (jeb organiskie) filtri satur oglekļa savienojumus un iekļūst epidermā – ādas virsējā slānī.

Ieguvumi:

  • viegli uzklāt
  • plaša konsistences izvēle: sprejs, gels, pieniņš u.c.

Trūkumi:

  • tiem jādod laiku uzsūkties ādā pirms tie var sākt aizsargāt
  • dažkārt, novērojama sliktāka šo filtru panesība

Minerālie (jeb fizikālie) filtri satur cinka oksīdu vai titāna oksīdu un paliek ādas virspusē.

Ieguvumi:

  • nekavējoties sāk aizsardzības funkciju
  • paliek ādas virspusē, nenonāk ādā

Trūkumi:

  • grūtāk uzklāt, tipiski ir biezāki
  • dažkārt īslaicīgi uz ādas redzami balti nospiedumi

Nepārmaksā, mūsdienās vari izvēlēties divus vienā - līdzekli, kas droši pasargā no saules un arī risina kādu tavai ādai nozīmīgu problēmu (piemēram, ādas taukainību, rozāciju jeb ādas apsārtumu, pigmentācijas tumšos plankumus u.c.)

  • Ja uz ādas jau ir bijuši vai tikko parādījušies pigmentācijas plankumi, pavisam droši – ir pierādīts, ka UV staru un zilās gaismas iedarbība šo problēmu vērsīs plašumā. Izvēlies īpaši pigmentācijas plankumu novēršanai paredzētu saules aizsarglīdzekli, kam papildus sastāvā ir aktīvās sastāvdaļas ar klīniski pierādītu efektu uz tavu ādas problēmu.
  • Ja uz sejas novēro smalko asinsvadu tīklojumu, apsārtumu uz vaigiem vai pat lielākajā sejas daļā, ja āda ir izteikti jutīga, pavisam droši – ir pierādīts, ka UV staru iedarbība ādas stāvokli pasliktinās. Izvēlies aizsargkrēmu, kas ne vien labi pasargās ādu no UV kaitīgās iedarbības, bet rūpēsies, lai iekaisīgais apsārtums un paplašinātie asinsvadi kļūtu arvien nemanāmāki.
  • Ja sejas āda ir taukaina, mēdz būt izsitumi, akne, pavisam droši ir nepieciešams poras nenosprostojošs un matējošs saules aizsargkrēms, kura sastāvs ir vienlīdz iedarbīgs arī taukainas ādas līdzsvara atgūšanai.
  • Ja esi grūtniece, vai baro bērnu ar krūti, pārliecinies, ka uz izvēlētā saules aizsarglīdzekļa ir norādīts, ka tas ir piemērots tavam stāvoklim, lai tas būtu ne vien tev piemērots, bet arī superdrošs tavam bērniņam.

Zinot, kas jāmeklē aprakstos un norādēs uz saules līdzekļu iepakojuma, ar pārliecību vari sagaidīt intensīvās saules sezonu!

ISISPHARMA līdzekļus var iegādāties:

Ādas skaistuma mājās “MySkin” Rīgā, Kalnciema ielā 33

www.MySkin.lv – aprīlī saules aizsargkrēmam dāvanā līdzi saņemsi ādas tipam atbilstošu micelāro ūdeni

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar ISISPHARMA