foto: AP/Scanpix
"Glāze vīna dienā" Dzimšanas dienu nosvin Eiropā vecākā persona
Māsa Andrē.
2021. gada 13. februāris, 11:58

"Glāze vīna dienā" Dzimšanas dienu nosvin Eiropā vecākā persona

Jauns.lv

Pēc izveseļošanās no Covid-19 117. dzimšanas dienu nosvinējusi Eiropas vecākā persona - franču mūķene māsa Andrē.

Māsa Andrē (dzimusi Lusila Rendone) pasaulē ieradās 1904. gada 11. februārī. Kā stāsta mūķene, viņa pat neesot aptvērusi, ka saslimusi ar Covid-19: "Es jutos ļoti nogurusi, bet neaptvēru, ka man tas ir." 

Māsa Andrē stāsta, ka savu dzimšanas dienu nekā īpaši nav plānojusi atzīmēt. Tomēr mājās viņai par godu bija sarīkotas svinības, kurās piedalījās citas mūķenes.

Svinībās visi mielojušies ar pīļu aknu pastēti, kapaunu, desertu un portvīnu. Māsas Andrē iecienītākais ēdiens esot omārs. Tāpat sirmā kundze izbauda vīnu: "Es izdzeru nelielu glāzi vīna katru dienu." 

Māsa Andrē ir vienīgā meita starp trīs brāļiem. Vissiltākā sievietes atmiņa esot brāļu atgriešanās no Pirmā pasaules kara. "Tas bija retums ģimenēs. Parasti bija divi miruši, nevis divi dzīvi. Abi atgriezās," savā 116. dzimšanas dienā AFP stāstīja jubilāre.

Katoļticībai viņa pievērsusies 26 gadu vecumā, bet mūķenu kārtā nonākusi vien sasniedzot 41. dzīves gadu. Lūgta sniegt kādu padomu jaunākiem cilvēkiem, Andrē sacīja: "Esi drosmīgs un izrādi līdzjūtību." 

Andrē ir otra vecākā persona pasaulē. Pirmo vietu ieņem japāniete Kane Tanaka, kurai tagad ir 118 gadi.