foto: unsplash.com
Garšviela ar raksturu - čili. Tā sasilda aukstumā, dedzina taukus un vairo interesi par seksu
Regulāri ēdot un izgaršojot čili, paveras pavisam cita garšu pasaule, jo čili nenogalina ēdiena garšu, tieši pretēji – palīdz to izcelt un uzsvērt dažādas aromātu nianses.
Dzīvesstils
2020. gada 17. decembris, 20:10

Garšviela ar raksturu - čili. Tā sasilda aukstumā, dedzina taukus un vairo interesi par seksu

"100 Labi Padomi"

Čili ir garšviela ar raksturu, ko nevar ignorēt. Pirmkārt, tas ir asums visdažādākajās pakāpēs, tādēļ ir radīta pat īpaša mērvienība – skovils.

Otrkārt, čili no laba drauga acumirklī var pārvērsties niknā ienaidniekā, piemēram, ja sula iekļūst acīs vai visniecīgākajā brūcītē. Turklāt nemaz nevajag tīru sulu, pietiek pat ar pirkstu pieskārienu, kas tīrījuši čili sēklas. Treškārt, čili spēcīgi ietekmē cilvēka organismu un sajūtas, un tas ir galvenais, kas jāzina, lai to gudri izmantotu savas veselības labā. Čili ietilpst arī iedarbīgu pretsāpju līdzekļu sastāvā, uzlabo arī garastāvokli, vairo enerģiju un vēlmi darboties; domas kļūst skaidras un koncentrētas, rodas apmierinātība ar dzīvi un interese par seksu. Čili sasilda aukstumā, jo veicina asinsriti, uzlabo labsajūtu tiem, kam zems asinsspiediens, kalpo par lielisku tauku sadedzinātāju un palīglīdzekli liekā svara samazināšanai.

Regulāri ēdot un izgaršojot čili, paveras pavisam cita garšu pasaule, jo čili nenogalina ēdiena garšu, tieši pretēji – palīdz to izcelt un uzsvērt dažādas aromātu nianses. Lai atrastu sev piemērotāko, ir regulāri jātrenējas – sākumā jāpievieno ēdienam tikai kāds nieks čili asuma, pēc tam vairāk un vēl vairāk, līdz kādā reizē šķietami ugunīgais ēdiens sniegs gan baudu, gan ļaus izjust visdažādākās garšu nianses.

Zināšanai

■ Visasākās ir čili pāksts iekšējās baltās šķērssieniņas un arī sēklas; asumu var samazināt, ja to visu iztīra, taču, regulāri ēdot čili, iespējams, pienāks brīdis, kad tas šķitīs gluži lieki.

■ Kaltētas čili pākstis bieži vien ir asākas par svaigām. Tās ātri un vienkārši var sasmalcināt ar šķērēm.

■ Ar čili pākstīm jāapietas uzmanīgi. Nazis un rokas pēc čili griešanas rūpīgi jānoskalo aukstā ūdenī. Karsējot čili eļļā vai citās taukvielās, jāpiesargās no karstajiem tvaikiem, kas ir ļoti dedzinoši.

foto: Shutterstock

Asā siera mērce

Lieliska piedeva grauzdētai maizītei, svaigiem dārzeņiem un kukurūzas čipsiem. Atdziestot tā diezgan ātri sabiezē, taču aukstā veidā labi garšo, uzziesta uz maizes.

4 personām
20 minūtes

• 200 g rīvēta pikanta siera
• 130 g skābā krējuma
• 40 g sviesta
• 2 ķiploka daiviņas
• 2 svaigas sarkanā čili pākstis
• 1 svaiga zaļā čili pāksts
• 1 sarkanais sīpols
• 2 ēdk. alus
• 1 ēdk. sakapātu pētersīļu
• 1 tējk. maltas paprikas
• ½ tējk. malta čili

1. Nomizotu sīpolu un ķiplokus smalki sakapā. Čili pākstīm iztīri sēklas un mīkstumu arī smalki sakapā.

2. Mazā katliņā sakarsē sviestu, ieber sīpolus un čili un maisot sautē kādas 5 minūtes. Pievieno ķiplokus un malto papriku un maisot karsē vēl 1 minūti.

3. Pielej alu, samaisi un vāri, līdz šķidrums iztvaiko. Uz mazas uguns iemaisi krējumu, pēc tam pievieno sieru un maisi, līdz tas izkūst un izveidojas viendabīga mērce.

4. Noņem no uguns un iemaisi zaļumus.