Attiecības
2020. gada 10. decembris, 21:08

Draugi izslimoja Covid-19. Vai tagad viņi drīkst mūs apciemot?

Mammamuntetiem.lv

"Draugu ģimene pirms dažām nedēļām izslimoja Covid-19. Slimoja gan bērni, gan pieaugušie. Tagad visi ir izveseļojušies un grib pie mums atbraukt ciemos. Vai viņi vēl joprojām mūs var aplipināt, un vai var gadīties tā, ka mēs aplipinām viņus, ja gadījumā izrādās, ka esam inficējušies ar Covid-19, bet simptomu nav," jautā portāla Mammamuntetiem.lv lasītāja.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Covid-19 gadījumā cilvēks parasti ir infekciozs divas dienas pirms simptomu parādīšanās, kā arī ir ļoti infekciozs pirmajā nedēļā pēc saslimšanas. Tad vīrusa daudzums samazinās, attīstoties organisma imunoloģiskajai atbildei un mazinoties infekcijas simptomiem, un pēc 14 dienām cilvēks vairs nav infekciozs, skaidro Slimības un profilakses centra pārstāve Edīte Tettere.  

Fotostāsts. Covid-19 pacientu ārstēšana stacionārā "Gaiļezers"

gallery icon
36


Neraugoties uz to, ka laboratoriskais tests var uzrādīt pozitīvu rezultātu, vīruss pēc noteikta laika vairs nav aktīvs, līdz ar to cilvēks vairs nav uzskatāms par infekciozu, un ar ārsta ziņu drīkst pārtraukt izolāciju. Saņemot ārstējošā ārsta lēmumu par izolācijas izbeigšanu (veidlapa Nr. 27/u), personas var turpināt  ikdienas gaitas. Savukārt, noslēgta darbnespējas lapa ir apliecinājums darba devējam, ka persona var uzsākt pildīt darba pienākumus.

Darbnespējas lapā ģimenes ārsts veic šādu ierakstu: “Apliecinu, ka uz šo personu no 2020. gada ______________ (datums) nav attiecināmi stingrās izolācijas nosacījumi”.

Atkārtota inficēšanās ar Covid-19 tiek fiksēta reti. Pēc Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) speciālistu teiktā starp atkārtotu inficēšanās gadījumu var paiet pat vairāk nekā trīs mēneši.

Ārkārtējās situācijas pagarinājuma (līdz 11. janvārim) laikā, kad valstī ieviesti stingrāki drošības pasākumi, sabiedriskajā transportā un ārpus mājām telpās, kur ir vairāk par vienu cilvēku, visiem jānēsā sejas maska. Tāpat šobrīd ir liegta jebkāda ciemošanās ārpus sava mājsaimniecības "burbuļa".