Dita Lase māca, kā gatavot vegānisko burgeru: "Tam jābūt izcilam, nevis parastai kotlešu maizei"
Veģetāro un vegānisko ēdienu eksperte, Vegus.lv un Gardais vadītāja Dita Lase uzskata, ka tikai prasmīgi un pārdomāti pagatavots burgers ir pilnvērtīgs un sabalansēts. Turklāt tam ir jābūt sātīgam, garšīgam un visādā ziņā pārākam par parastu kotlešu maizi.
“Burgers man asociējas ar ātru un ērtu ēšanu, bet tajā pašā laikā ar garšu izbaudīšanu, un tieši tāpēc uzskatu, ka tas nav ikdienas ēdiens. Tā kā gatavoju to vienīgi tad, kad ļoti sakārojas, vienmēr cenšos, lai šis ēdiens izdotos izcils,” stāsta vegāno ēdienu eksperte.
Tā kā izejvielām, no kā top vegāniskais vai veģetārais burgers, parasti nav savu sulu un tauku, ikreiz, to gatavojot, jāpiedomā, ko pievienot, lai burgeru izdotos pagatavot baudāmu un galarezultātā nebūtu sanākusi tikai sausa kotlete ar maizi. Sulīgāku burgera kotletīti var iegūt, ja tai pievieno dažādus dārzeņus.
Aizraujoši ir tas, ka ar tiem var eksperimentēt un, pārbaudītajai receptei ikreiz pievienojot kādu citu dārzeni, iegūt nedaudz citādākas garšas nianses. Ditas burgeru kotletītes pamatsastāvā vienmēr tiek izmantoti dažādi pākšaugi, bet, ja gribas kaut ko vienkāršāk un ātrāk pagatavojamu, viņa talkā ņem pašas ražoto Gardais Vegburgers maisījumu un burgeru kotletītes gatavo no tā.
“Esmu pagaršojusi arī vegāniskos un veģetāros burgerus, kas tagad pieejami daudzās ēstuvēs un benzīntankos, jo man taču ir jāzina, kā tie garšo! Atzīšos, daži ir izcili eksemplāri, bet citviet, manuprāt, šie burgeri ir ne vien nebaudāmi, bet pat neēdami,” savus secinājumus neslēpj Dita. Pieredzējusī vegānisko ēdienu gatavotāja ikvienam iesaka iemācīties burgerus gatavot mājās, iespējams, ar pirmo reizi neizdosies, bet tikai eksperimentējot var panākt lieliskus rezultātus. “Arī man bija nepieciešami vairāki mēģinājumi, līdz atradu savu lielisko vegāniskā burgera recepti, kas parastu kotlešmaizi pārvērš izcili gardā ēdienā,” palepojas Dita.
Lēcu burgers
Lai gan Ditai tīk burgerā izmantot graudu, sēklu vai rudzu maizi, viņa pa reizei neiebilst arī pret mīksto, pūkaino baltmaizīti.
10–12 burgeri
VAJADZĪGS
Burgeram
Mērce – Dita izmantoja Gardais Pikanto veganēzi, ar bietēm un mārrutkiem
Buntīte salātlapu
2 tomāti,
1garais gurķis
Var izmantot arī sīpolu, marinētus gurķus, šampinjonus
10–12 šķēles vegāniskā siera, ko var nopirkt lielveikalos speciālajos vegānisko un veģetāro produktu stendos vai Dabas Stacijā
5–6 burgermaizītes.
Kotletei
1 glāze novārītu brūno lēcu
1 glāze novārītu brūno rīsu vai nevārītu pilngraudu pārslu – piemēram, 5 graudu pārslas
1 glāze jebkuru rīvētu dārzeņu – burkāni, selerija, kāposts, ķirbis, kabacis, kālis utt. Var izmantot arī tos, kas palikuši pēc sulas spiešanas
1 liels sīpols
50–70 g zirņu miltu
2 ēdamkarotes maltu linsēklu
2–3 ēdamkartotes sojas mērces vai sāls pēc garšas
1 tējkarote garšvielu maisījuma, kas labāk iet pie sirds – karijs, kartupeļu, gulaša vai kotlešu garšviela, vai sava improvizācija
1 tējkarote ķiploku pulvera
3–4 saulē kaltēti tomāti vai 1 ēdamkarote pesto rosso, vai sauja apceptu sēņu
Ja vēlas sārtu burgeru, pievieno mazliet rīvētu bieti, biešu sulu vai biešu pulveri
Eļļa cepšanai
PAGATAVOŠANA
1. Sīpolu notīra, sakapā un kārtīgi apcep nelielā eļļas daudzumā. Ja burgeram pievieno sēnes, tad sakapā un apcep arī tās.
2. Rīvētos dārzeņu apsāla, pagaida piecas minūtes un nospiež lieko sulu (sulu izspaidas vairs nav šādi jāapstrādā). Bļodā sajauc dārzeņus, ceptos sīpolus un sēnes un pievieno pārējās sastāvdaļas. Visu kārtīgi samaisa, samīca, līdz iegūta viendabīga masa, kas labi turas kopā.
3. No masas veido kotletes, kas aptuveni atbilst burgermaizītes izmēram, un cep karstā eļļā no abām pusēm brūnas.
4. Kārto burgeru – uz maizītes liek mērci, tad salātlapas, kotleti, šķēlēs sagrieztus dārzeņus, vegānisko sieru un visbeidzot atkal maizi. Gatavs – iekodies ar baudu!