foto: Shutterstock
Mīklaina mūža mīlestība iedzen pamatīgos kredītos
Fotogrāfijai tikai ilustratīva nozīme.
Attiecības
2020. gada 12. oktobris, 05:01

Mīklaina mūža mīlestība iedzen pamatīgos kredītos

Sniedze Smilga

"Likums un Taisnība"

Laikam katrs būs dzirdējis stāstus par krāpniekiem, kuri sola milzu naudu, tikai vispirms jums ir jāsamaksā nieka pāris tūkstoši... Kurš gan tādos slazdos iekrīt? Bet, ja uz pliko solījumu āķa uzsprauž vārdu mīlestība, tad krāpniekiem diemžēl notic arī izglītotas un dzīvē pieredzējušas sievietes.

Pāris gadu laikā Inta (vārds mainīts) ir zaudējusi dzīvokli, iekūlusies parādos un nepatikšanās ar policiju. Tagad Inta lūdz naudu ne tikai draugiem, bet arī kolēģiem un bijušajiem klasesbiedriem. Tikai, noklausoties viņas stāstu, parasti neviens nez kādēļ negrib naudu aizdot.

Nepatikšanu virkne

Inta ir klusa, nedaudz noslēgta, simpātiska, godprātīga, labestīga, izskatīga un kopta sieviete pirmspensijas vecumā. Pirms dažiem gadiem viņas vīrs izveidoja attiecības ar jaunāku sievieti un šķīra laulību. Intai nācās pamest vīram piederošo savrupmāju mazpilsētā. Labi, ka viņai bija no tantes mantotais dzīvoklis Rīgā, un Inta bez grūtībām atrada darbu galvaspilsētā.

Pirms diviem gadiem uzradās lielā mīlestība – internetā Inta iepazinās ar izskatīgu vīrieti. Sarakstījās, abiem atradās kopējas intereses, un vēlāk uzplauka mīlestība, vismaz solīdais kungs tā rakstīja. Inta stāstīja kolēģiem, ka domā veidot ģimeni. Nopirka lielu dārgas šķirnes suni, gribēja no bērnunama paņemt audžubērnus, lai beidzot būtu īsta ģimene, jo savu bērnu Intai nav.

Pirms pusotra gada sākās nepatikšanu virkne. Inta paņēma kredītu, ieķīlājot savu dzīvokli. “Nauda bija vajadzīga radiniekam ārstēšanai,” viņa tagad stāsta, taču tas skan kaut kā nepārliecinoši. Ne māsai vai brālim, ne tēvam vai mātei, bet kādam vārdā nenosauktam radiniekam.

Mistiskais rads naudu neatdeva, Inta nespēja nomaksāt kredītu un šā gada pavasarī par nelielu summu ātri pārdeva savu vienīgo dzīvokli. Nācās īrēt mājokli. Alga neliela, īrei naudas nepietiek, un vasarā īpašnieks īri uzteica. Intas mantas atrodas aiz aizslēgtām durvīm, un saimnieks tās sola atdot tikai pēc tam, kad Inta samaksās īres parādu.

Intai ir slēgti visi banku konti Latvijā, jo tajos konstatēti aizdomīgi naudas pārskaitījumi, par to nācās skaidroties policijā. Lai varētu saņemt algu, Inta ir atvērusi kontu kādā Lietuvas bankā.

Lūdz, lai kolēģe ieķīlā dzīvokli

Taču Inta uzskata, ka patlaban galvenā problēma ir palīdzēt mīļotajam vīrietim. “Viņš ir ārsts, strādā Irākā pēc līguma. Drīz līgums beigsies, un viņš brauks mājās. Taču Irākā notiek karš, un no turienes nevar pārskaitīt naudu,” pilnīgi nopietni stāsta Inta.

Tālāk seko nezinātniskā fantastika.

“Tāpēc viņš konteineri ar mantām un naudu aizsūtīja uz Londonu. Pastā uzoduši, ka tur ir nauda, un, lai es saņemtu šo man adresēto konteineri, ir jāsamaksā 3000 eiro,” turpina sieviete.

Kolēģi dzirdējuši arī nedaudz atšķirīgu versiju, ka sūtījums ar naudu uz Londonu esot nogādāts ar diplomātisko pastu. Taču jebkurā gadījumā mīļotais vīrietis Intai esot atsūtījis lielu summu, kas atrisināšot visas viņas problēmas. Tikai vajagot samaksāt trīs tūkstošus...

“Tev taču ir dzīvoklis. Tu varētu to ieķīlāt un paņemt kredītu,” Inta lūgusi kādu kolēģi. Uz paziņu iebildumiem par to, ka tas ļoti atgādina krāpšanu, Inta allaž atbild, ka cilvēkiem vajag uzticēties un palīdzēt.

“Vai tu esi šo vīrieti satikusi?” jautāja kāda paziņa. “Jā,” Inta nepārliecinoši atbildēja. Esot patīkams, solīds cilvēks.

Gaida glābēju

“Iespējams, šajā ziņā Inta grib izvairīties no patiesības atzīšanas,” uzskata psihoterapeite, Rīgas Geštalta institūta pasniedzēja Irēna Goluba. “Varbūt abi ir sarunājušies skaipā, un Inta tam piedēvē reālas tikšanās statusu. Vai arī Inta vēlas paziņai sniegt nomierinošu atbildi. Taču arī tad, ja Inta personīgi pazīst šo vīrieti, viņa rīcība izskatās pēc klasiskas krāpšanas shēmas. Tas ir gadsimtiem zināms krāpšanas veids – kaut kur ir miljoni, taču, lai tos saņemtu, jums tagad ir jāsamaksā daži tūkstoši.”

Uz paziņu iebildumiem, ka tas ļoti atgādina krāpšanu, Inta atbild, ka cilvēkiem vajag uzticēties un palīdzēt.

Kāpēc Inta uzķērās uz krāpnieka solījumiem? “Iemesls ir tas pats, kādēļ cilvēki iestājas sektās, pārdod visus īpašumus un pārtrauc attiecības ar tuviniekiem,” skaidro speciāliste. “Cilvēks, visdrīzāk, nav psiholoģiski nobriedis. Viņš var būt izglītots un sekmīgs darbā, taču kaut kādā mērā ir palicis infantils. Tāds cilvēks ir laimīgs, ja atrodas kāds, kurš gatavs uzņemties atbildību par viņa dzīvi, paņemt to savās rokās.”

Kā reaģēt?

Ko darīt paziņām un kolēģiem? “Nedot Intai naudu un censties izskaidrot situāciju. Atturēt viņu no neapdomīgas rīcības, taču saglabāt labas attiecības, izturēties sirsnīgi un nenosodīt. Ja cilvēks sapratīs, ka ir piekrāpts, tad būs darbs juristiem.”

Ar ko viss beigsies? No sirds žēl Intas, jo pirmspensijas vecuma sievietei faktiski dzīvē vairs nav nekāda droša pamata – nav ne vīra, ne bērnu, ne sava mājokļa. Alga ir maza, un arī pensija nebūs nekāda lielā. Intas galvenais uzdevums patlaban ir parūpēties par sevi, bet ārsts no Irākas lai pats risina savas problēmas.

Iespējams arī, ka vīrietis atrodas tepat Latvijas cietumā, jo tur pietiek gudrinieku, kuri prot skaisti rakstīt un neskopojas ar mīļiem vārdiem un solījumiem. Viņi internetā sarakstās ar daudzām sievietēm, viņas dāsni apdāvinot ar pašražotām garīgām vērtībām. Un pretī prasa kaut ko pavisam vienkāršu – naudu.

Sociālie tīkli pilni ar atraitņiem ģenerāļiem

Piebildīsim, ka internets ļoti atvieglo krāpnieku darbošanos. Atverot Intas profilu sociālajos tīklos, var gūt priekšstatu par viņas uzskatiem, tāpēc krāpniekam nav grūti viņai piespēlēt un runāt par to, kas sievieti interesē. Un sieviete jūtas laimīga, jo beidzot atradusi dvēseles radinieks...

Citas sociālo tīklu lietotājas tādiem avantūristiem redz cauri un viņu tīkojumus uztver ar humoru.

Inta raksta: “Man ir apnikuši visi amerikāņu atraitņi – ģenerāļi, kas dienē Afganistānā. Un visi, protams, vēlas savu naudu dāvināt man, jo es viņiem visiem esmu tik ļoti iepatikusies! Nez cik viņu tur ir, jo divdesmit trīs jau man ir pieteikušies.”

Viņai atbild Kornēlija: “Piedodiet, iepriekš komentējošās dāmas, bet ASV pulkvežiem misijās sirdī esmu iekritusi es, un visu pie kājām viņi gatavi nolikt man. Vienīgi žēl, ka kuģis, lidmašīna, šatls un kariete ir cietuši negadījumā, man tikai jānosūta ceļa nauda.”