foto: Shutterstock
Kas notiek, ja klasē kādam skolēnam atklāj Covid-19?
Bērni
2020. gada 1. septembris, 13:36

Kas notiek, ja klasē kādam skolēnam atklāj Covid-19?

Mammamuntetiem.lv

Atsākoties skolas gaitām, ir daudz neskaidrību gan par to, vai ar iesnām varēs doties uz skolu, gan par to, kas notiks, ja kādā klasē bērnam konstatēs Covid-19. Vai visas klases ģimenēm būs jāievēro izolācija, ja kādam klasē atklās Covid-19, skaidro Slimību profilakses kontroles centra (SPKC) sabiedrisko attiecību speciāliste Edīte Tetere.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kā norāda speciāliste, situācijā, kad bērnam tiktu konstatēta Covid-19 saslimšana, notikumu tālākā gaita var būt dažāda. “Katru gadījumu izskata un izvērtē speciālisti, tāpēc teikt, ka obligāti visa klase un visas skolēnu ģimenes būs izolācijā, nevar.

Ja klasē ir viens saslimušais vai uzreiz 10 saslimušo, tad ir pavisam atšķirīgi rīcības scenāriji un viennozīmīgi prognozēt tos nevar. Protams, ja ir daudz saslimušo, tad klasi, visticamāk, slēgs. Vecākiem ir jāsaprot, ka tas tiek darīts, lai iespējami īsākā laikā lokalizētu uzliesmojumu. Ja tā būs jārīkojas un kāda klase un skola būs jāslēdz, tad tā nebūs ne valsts ne SPKC iegriba, bet gan pamatota rīcība,” stāsta SPKC pārstāve.

Viņa norāda, ka vispārīgi spriežot nevar prognozēt, vai klase, kur ir saslimušais, nonāk karantīnā vai izolācijā. E. Tetere norāda, ka nav vienota algoritma, pēc kā ir jāvadās. “Viss būs atkarīgs no saslimušo skaita, no skolas lieluma un tā, kā ir organizēts mācību process, no tā, ar ko bērns ir kontaktējies un kad ir parādījušies slimības simptomi. Ir ļoti daudz faktoru, kas jāņem vērā. Ja kāda skola vai klase tiks slēgta, tas tiks rūpīgi izvērtēts,” tā E. Tetere. 

Visur pasaulē un arī Latvijas pieredze liecina, ka bērniem slimības gaita ir salīdzinoši vieglākā formā nekā pieaugušajiem. Protams, ir izņēmumi un ne vienmēr var paredzēt, kā slimība attīstīsies konkrētajam bērnam. Tāpat jāņem vērā, ja bērnam ir iedzimtas kaites, viņš var slimot smagāk. SPKC pārstāve atgādina, ka šī slimība bērnu vidū nav tik izplatīta un risks pašiem bērniem saslimt nav tik liels. Tomēr skolu kolektīvu risks ir, ka bērni varētu infekciju nodot pieaugušajiem – pedagogiem un saviem ģimenes locekļiem.

Līdz šim jaunākais ar Covid-19 saslimušais Latvijā bija 10 mēnešus vecs bērns, kas ticis ievietots arī stacionārā. 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās