foto: EPA/Scanpix
Tā atrodas Eiropā. Kā rit dzīve uz, iespējams, bīstamākās salas pasaulē
Dzīvesstils
2020. gada 15. augusts, 07:28

Tā atrodas Eiropā. Kā rit dzīve uz, iespējams, bīstamākās salas pasaulē

Jauns.lv

Stromboli sala, kas atrodas Tirēnu jūrā netālu no Sicīlijas, ir viena no tālākajām Lipāru arhipelāga salām, kas aiz saviem dzidrajiem jūras ūdeņiem un baltajām pludmales smiltīm slēpj pamatīgas briesmas. Lai vai kā, 300 cilvēki aizvien izvēlas tur dzīvot, bet tūristi steidz to apskatīt.

No pirmā uzmetiena šķiet, ka Stromboli ir idilliska “Instagram” fotoentuziastu paradīze, tomēr, kā saka, klusie ūdeņi ir dziļākie. Patiesībā šī sala ir bumba ar laika degli, jo tajā ir aktīvs vulkāns, kurš ik pa brīdim “nekautrējas” sarīkot īstas nekārtības un pat traģēdijas.

Dažādas aktivitātes vulkānā notiek ik pa brīdim, kas noved gan pie iedzīvotāju evakuācijām, gan tūristu nāves. Speciālisti lēš, ka vulkāns ir nomodā jau vismaz pēdējos 2000 gadus, ik pa brīdim spļaujot ugunīgo lavu, pelnus, gāzes un akmeņus.

Tomēr nevienam nav skaidrs, kas notur vietējos iedzīvotājus uz šīs salas un kāpēc ik gadu turp dodas tūkstošiem tūristu, kuri ierodas dienas ekskursijās un steidz doties trīs stundu garajā pārgājienā, lai labāk redzētu vulkāna darbību. Skati, kas tur ir novērojami, ir elpu aizraujoši, taču nesenā pagātnē ir bijuši vairāki gadījumi, kas pierāda, cik ātri situācija var mainīties un kļūt katastrofāla.

Tomēr cilvēki aizvien dodas skatīties, kā vulkāns naktīs spļauj lavu un attaisno tam iedoto iesauku “Vidusjūras bāka”.

Vulkāns savas nemitīgās aktivitātes dēļ ir viens no unikālākajiem šāda veida objektiem pasaulē, jo dod apmeklētājiem iespēju visai nelielā attālumā redzēt, kā notiek izvirdumi.

Vispostošākie izvirdumi pēdējo simt gadu laikā tur notikuši 1919. gadā un 1930. gadā, bet 2002. gadā tika fiksēts pirmais izvirdums 17 gadu laikā. Kopš tā brīža tie notiek ir pa laikam.

Vietējie iedzīvotāji, kuru laika gaitā kļuvis arvien mazāk un mazāk, lepojas, ka dzīvo tāda dabas spēka pakājē. Daži vulkānu dēvē pat par savu draugu.